Sange in scaun – simptom pentru multiple afectiuni

Sangele de la nivelul materiilor fecale reprezinta o manifestare asociata in mod frecvent cu anumite afectiuni ale tractului digestiv inferior si superior care includ boala hemoroidala, fisurile anale, boala intestinala inflamatorie, cancer colorectal, diverticuloza intestinala, malformatii arteriovenoase ale mucoasei tractului digestiv, ulcer gastric sau ruptura de varice esofagiene.

Cuprins:

Sangele in scaun - caracteristici

In functie de provenienta sangelui, scaunul poate prezenta anumite caracteristici specifice care orienteaza diagnosticul afectiunii tractului digestiv dupa cum urmeaza:

  • Sangele proaspat de culoare rosu aprins care este prezent la nivelul vasului si al apei din toaleta este de provenienta joasa, rectala sau anala si se datoreaza in principal patologiilor tumorale ale rectului, bolii hemoroidale si fisurilor anale.
  • Sangele inchis la culoare prezent in scaunul pacientului poate semnala prezenta unei patologii inflamatorii sau tumorale la nivelul intestinului subtire sau colonului care evolueaza cu hemoragia digestivă inferioara.
  • Melena reprezinta emisia de scaune lipicioase, de culoare neagra, care contin sange digerat provenit din portiunea inalta a tubului digestiv si este frecvent asociata cu o hemoragie digestiva superioara de la nivel gastric sau cele secundare unei rupturi de varice esofagiene (dilatatii venoase de la nivelul mucoasei esofagiene).

Consumul de sangerete, afine si tratamentele pe baza de bismut adresate pacientilor cu ulcer gastric si duodenal, esofagita de reflux, enterita, colita si alte boli intestinale inflamatorii, pot cauza eliminarea unor scaune negre, similare celor care apar in cazul unei hemoragii la nivelul tractului digestiv inalt.

In anumite situatii, sangele de la nivelul scaunului nu poate fi observat cu ochiul liber, acesta fiind depistat cu ajutorul testelor rapide imunocromatografice de screening, asa cum sunt hemoragiile oculte sau prin examinarea la microscop a materiilor fecale ale pacientului.

Prezenta sangelui in materiile fecale nu se coreleaza intotdeauna cu severitatea patologiei de fond, insa indiferent de cauza care ii determina aparitia, aceasta manifestare trebuie adresata medicului de familie, gastroenterolog sau chirurg, pentru investigare si tratament.

Cand sangele in scaun este un semnal de alarma?

Sangele in scaun reprezinta un semnal de alarma in situatiile in care este insotit de:

  • Durere intensa la nivelul tractului digestiv superior sau inferior de cauza necunoscuta
  • Senzatie de ameteala, vedere incetosata, tulburari ale ritmului cardiac sau pierderea starii de constienta
  • Tulburari ale tranzitului intestinal care constau in scaune diareice care alterneaza cu perioade de constipatie
  • Oligurie (diminuarea cantitativa a emisiilor urinare)
  • Hematemeza (varsaturi cu sange).

Cauze care duc la aparitia sangelui in scaun

Cele mai frecvente cauze de aparitie ale sangelui in scaun sunt reprezentate de:

  • Boala hemoroidala: dilatatiile venoase de la nivelul mucoasei rectale si/sau anale reprezinta principala cauza de hematochezie (eliminarea de sange prin anus) si se manifesta la persoanele care prezinta constipatie cronica. Hemoroizii in perioada de sarcina se datoreaza presiunii intraabdominale crescute exercitate de uterul gravid asupra circulatiei venoase si se remit in marea majoritate a cazurilor dupa nastere. Din fericire boala hemoroidala constituie o patologie benigna, care poate fi tratata de catre medicul chirurg prin intermediul unei interventii care implica indepartarea dilatatiilor venoase de la nivelul mucoasei ano-rectale.
  • Fisurile anale se manifesta frecvent in contextul bolii hemoroidale si se datoreaza leziunilor mucoasei anale care apar in timpul eliminarii dificile a scaunelor de consistenta crescuta. Pacientii asociaza in mod constant durere in timpul defecatiei care se insoteste de eliminarea de sange proaspat rosu deschis care coloreaza apa vasului de toaleta. Fisurile anale se pot remite spontan (dispar fara tratament dupa schimbarea obiceiurilor alimentare), insa exista si situatii in care acestea necesita aplicarea de tratament specific in functie de recomandarile medicului chirurg.
  • Boala inflamatorie intestinala reprezinta o patologie care evolueaza cu inflamatie cronica la nivelul mucoasei intestinului subtire si/sau colonului si poate genera prezenta sangelui in scaun. Boala Crohn afecteaza cu precadere intestinul subtire in timp ce colita ulcerativa se manifesta la nivelul colonului, ambele afectiuni putand asocia de-a lungul evolutiei aparitia de sange la nivelul materiilor fecale.

Durerea abdominala cronica, sindromul febril, scaderea in greutate, inapetenta si tulburarile de tranzit intestinal manifestate sub forma de diaree reprezinta principalele simptome care intra in alcatuirea tabloului clinic al acestor patologii, alaturi de sangerarea intestinala. Managementul terapeutic al acestor patologii este stabilit de catre medicul gastroenterolog sau chirurg in conformitate cu particularitatile fiecarui caz in parte.

  • Diverticulita se manifesta prin aparitia unor dilatatii saculare de mici dimensiuni ale mucoasei intestinale localizate in special la nivelul colonului descendent. Aceste dilatatii sunt predispuse la inflamatie si suprainfectare bacteriana care se pot manifesta prin durere abdominala, flatulenta, constipatie si eliminarea de sange la nivelul scaunului. Tratamentul acestei patologii este efectuat de catre medicul gastroenterolog sau chirurg si implica indepartarea diverticulilor in timpul colonoscopiei sau prin interventie chirurgicala clasica.
  • Colita infectioasa constituie o inflamatie a mucoasei intestinale de cauza bacteriana, a carei manifestari includ febra, crampe abdominale, sindrom diareic, flatulenta si eliminarea de scaune cu sange. Agentii etiologici ai colitelor infectioase sunt reprezentati in mod frecvent de E. coli, Salmonella, Shigella si C.difficile, germeni patogeni care necesita administrarea de antibioterapie in conformitate cu indicatiile medicului gastroenterolog sau al celui de medicina interna.
  • Polipii colonici si cancerul de colon si rect se manifesta prin aparitia unor excrescente la nivelul mucoasei intestinului gros care determina aparitia tulburarilor de tranzit intestinal (constipatie care alterneaza cu diaree), crampe abdominale, schimbarea aspectului scaunului (scaune de grosimea unui creion) si aparitia de sange in scaun. Diagnosticul si tratamentul acestor afectiuni reprezinta apanajul medicului chirurg care poate opta pentru implementarea mai multor strategii terapeutice in conformitate cu severitatea patologiei.
  • Ulcerul gastroduodenal reprezinta o afectiune care poate evolua cu aparitia eroziunilor la nivelul mucoasei digestive superioare care se manifesta prin eliminarea unui scaun negru ca pacura, care poate fi insotit de arsuri retrosternale, inapetenta, senzatia de greata, varsaturi si scadere neintentionata in greutate. Diagnosticul si tratamentul ulcerului gastroduodenal este stabilit de catre medicul gastroenterolog, formele severe de boala necesitand interventie chirurgicala efectuata de catre medicul chirurg pentru a stopa sangerarea in cazul acestor pacienti.
  • Angiodisplaziile reprezinta malformatii vasculare de la nivelul mucoasei intestinale care pot determina aparitia sangelui in scaun la persoanele care sufera de aceasta afectiune. Diagnosticul si tratamentul acestei patologii este stabilit de catre medicul gastroenterolog si include efectuarea unei colonoscopii care poate fi utilizata atat in scop investigativ cat si terapeutic.
  • Afectiuni hematologice - in anumite situatii sangele prezent la nivelul scaunului poate fi datorat unei patologii hematologice de tipul hemofiliei, purpurei trombocitopenice, trombocitopeniei (scaderea numarului de trombocite) sau leucemii. Aceste afectiuni necesita diagnosticare si tratare in conformitate cu indicatiile medicului hematolog.
  • Tuberculoza intestinala reprezinta infectia cu Mycobacterium tuberculosis a tractului gastrointestinal, peritoneului, mezenterului si a limfonodulilor abdominali si constituie aproximati 11% din totalul localizarilor extrapulmonare ale acestei patologii. Durerea abdominala difuza, scaderea ponderala, ascita clinic manifestata, inapetenta, diareea cronica si febra reprezinta principalele manifestari care intra in alcatuirea tabloului clinic al TBC ului intestinal, alaturi de prezenta sangelui in scaun.

Diagnosticul si tratamentul acestei forme de TBC presupune constituirea unei comisii medicale multidisciplinare formate din pneumoftiziolog, gastroenterolog si chirurg, a caror scop este acela de a stopa progresia bolii prin indepartarea leziunilor tuberculoase de la nivel intestinal si administrarea de tratament antibiotic.

Principalele cauze la copii

La copii, enterocolita acuta, invaginatia intestinala si intoleranta la lactoza reprezinta principalele cauze care determina aparitia de sange la nivelul scaunului. Insa aceasta manifestare se poate datora, ca si in cazul adultilor, unei fisuri anale, polipilor intestinali sau unei infectii cauzate de C.difficile. Medicul pediatru este cel care stabileste cauza aparitiei sangelui la nivelul scaunului copilului dupa efectuarea unui examen clinic amanuntit al pacientului, care poate fi insotit de o serie de investigatii specifice, recomandate in conformitate cu tabloul clinic al celui mic.

 

Referinte:

Data publicării 18.10.2023
Data ultimei actualizari 07.11.2023