Tratament pentru varicocel: Ce trebuie sa stii despre operatie?

Varicocelul este o boala care afecteaza 1 din 5 barbati si poate sa apara la orice varsta. De multe ori, este descoperit in timpul sau la scurt timp dupa pubertate. Varicocelul poate duce la complicatii, de aceea este recomandat sa fie tratat prin interventie chirurgicala. Afla din acest material informatiile esentiale despre interventia chirurgicala pentru varicocel.

Varicocelul este o boala care afecteaza testiculele si apare in urma dilatarii venelor care dreneaza sangele catre circulatia sistemica. Riscul de varicocel este mai mare la pacientii care au dimensiunea mai mare a venei spermatice stangi.

Afectiunea poate fi asimptomatica in fazele timpurii ale bolii, tocmai de aceea este si diagnosticata relativ tarziu, cand apar simptome asemanatoare herniei inghinale.

Cei mai multi dintre pacienti spun ca resimt un disconfort la nivelul scrotului, iar in unele cazuri, la palpare, testiculul afectat poate fi mai mare decat celalalt. Senzatia de presiune sau durere la nivelul scrotului se accentueaza atunci cand pacientul sta in picioare si se reduce aproape complet atunci cand pacientul sta culcat. Pentru a afla mai multe despre simptome varicocel, accesati acest link.

Cuprins:

Ce complicatii poate avea varicocelul?

Aceasta afectiune este mult mai periculoasa decat cred majoritatea pacientilor, si asta pentru ca afecteaza fertilitatea prin faptul ca varicocelul creste temperatura la nivelul testiculelor, afectand implicit formarea si calitatea spermei.

Cu exceptia infertilitatii, o alta complicatie a varicocelului este atrofia testiculara, adica reducerea dimensiunilor testiculului afectat. Daca nu este tratat, varicocelul mai poate duce si catre spre edem scrotal sau hidrocel.

 Tocmai de aceea, este si recomandat consultul de specialitate si diagnosticarea cat mai timpurie a acestei afectiuni.

Cum stiu ce stadiu de varicocel am?

Singura modalitate de a afla cat de avansat este stadiul varicocelului este s ava programati pentru un consult de specialitate. Medicul este singurul care va poate da aceasta informatie, dupa o examinare clinica si investigatii suplimentare.

  • Gradul 0. Acesta este cel mai mic tip de varicocel. Medicul nu il poate detecta in timpul unei examinari fizice, dar il poate vedea la o ecografie. Un alt nume pentru un varicocel de grad 0 este varicocelul subclinic.
  • Gradul I. Medicul poate simti varicocelul doar la efectuarea manevrei Valsalva. (Manevra Valsalva este des utilizata in medicina si consta in expirarea fortata a aerului, cu buzele si nasul blocate. Aerul este fortat spre urechea medie. Aceasta manevra ajuta la evirdentierea herniilor abdominale, printre altele)
  • Gradul II. Varicocelul este mai mare. Medicul il poate simti la palpare, dar nu este vizibil.
  • Gradul III. Varicocelul este vizibil.

In aproape 90% dintre cazuri, varicocelul apare la nivelul  testiculului stang (varicocel unilateral). Cu toate acestea, varicocelul poate aparea si in ambele testicule (varicocel bilateral).

Exista tratament pentru varicocel?

Exista tratament pentru varicocel si acest tratament este, de cele mai multe ori, interventia chirurgicala. Scopul interventiei chirurgicale este de a sigila portiunea de vena afectata si de a redirectiona fluxul sanguin catre venele sanatoase. Operatia poate fi efectuata clasic sau minim invaziv, in functie de particularitatile fiecarui caz.

  • Varicocelectomia retroperitoneala prin metoda deschisa
  • Chirurgia laparoscopica 
  • Embolizarea selectiva a venei testiculare 

Pentru detalii despre tipurile de operatii pentru varicocel, accesati acest link.

Cui ii este recomandata operatia de varicocel?

Atunci cand simptomele se acutizeaza, durerile testiculare sunt mari si productia de testosteron este scazuta, este recomandata operatia pentru varicocel, denumita varicocelectomie. Decizia este luata de medicul chirurg, in momentul in care simptomele pun in pericol fertilitatea barbatului, iar riscul de complicatii este mare

Poate imbunatati operatia de varicocel fertilitatea?

Da, acesta este si scopul operatiei pentru varicocel, varicocelectomia, de a imbunatati calitatea spermei, de a creste productia de testosteron si de a elimina simptomele neplacute. Șansele de a deveni părinte pot crește la aproape 70% după o varicocelectomie, foarte frecvente, de altfel, ca interventii chirurgicale pentru tratarea infertilitatii masculine.

Cum te pregatesti pentru operatia pentru varicocel?

Inainte de o varicocelectomie, medicul va evalua starea generala de sanatate. Pentru a preveni orice fel de risc, spuneti-I medicului curant despre orice medicamente pe baza de prescriptie medicala sau fara prescripte medicala pe care le luati, inclusiv suplimentele pe baza de plante. Aspirina, medicamentele antiinflamatoare si anumite suplimente pe bază de plante pot creste riscul de sangerare.

Includeti fiecare alergie, chiar daca pare sa nu aibă legatura cu procedura. Veti primi instructiuni clare despre ce sa mancati si ce sa beti inainte de procedura. Este important sa respectati aceste indicatii. Daca aveti lichide sau alimente in stomac, există posibilitatea sa vomitati in timp ce sunteti sub anestezie. Daca vomitati, este posibil sa inhalati bucati de alimente sau lichide in plamani.

Cat durează o varicocelectomie(operatie de varicocel)?

Durata unei varicocelectomii depinde de tipul de abord chirurgical.  In cazul interventiei laparoscopice, timpul de operatie este intre 30-40 de minute pentru tratarea varicocelului unilateral.

La ce sa te astepti dupa operatia de varicocel?

Dupa interventie, este posibil sa simtiti ameteala sau dureri in zona scrotului.

Dupa interventia chirurgicala exista anumite recomandari ce trebuie respectate. Este recomandat sa se evite antrenamentele sportive minim 2 saptamani si contactul sexual timp de 1-2 saptamani.

Incizia trebuie pastrata uscata, iar pansamentele trebuie schimbate regulat la 2 zile. In cazul in care apar dureri in zona scrotului, se pot administra medicamente antialgice.

In majoritatea cazurilor, pacientii isi reiau activitatea la cateva zile dupa interventie.  

Cel mai bine este sa evitati sa faceti baie in perioada de vindecare. Faceti dusuri scurte.

Exercițiile fizice intense pot exercita presiune asupra inciziilor. Evitati sa ridicati obiecte grele timp de cel putin doua saptamani.

Constipatia poate pune presiune asupra inciziilor, de aceea este recomandat sa adaugati in dieta zilnice fructe, legume si alimente bogate in fibre. Hidratarea este si ea importanta.

Aproximativ jumatate dintre barbatii care sufera de infertilitate provocata de varicocel reusesc sa rezolve problema fertilitatii in primul an dupa operatia de varicocel.

Consultant Medical Dr. Bogdan Aurelian Popescu
Data publicării 10.05.2023
Data ultimei actualizari 15.05.2023