Transpiratii nocturne: cauze si influenta asupra somnului

Transpiratia nocturna reprezinta un proces fiziologic prin intermediul caruia organismul isi regleaza temperatura ca raspuns la conditiile ambientale (temperatura mediului) sau la fluctuatiile hormonale. In anumite situatii, transpiratiile nocturne pot fi cauzate de unele patologii ori tratamente adresate acestora. Atunci cand se manifesta pe durata noptii, transpiratia abundenta genereaza disconfort persoanei afectate, alterand calitatea si cantitatea somnului, cu aparitia somnolentei si a dificultatilor de concentrare pe timpul zilei.
Transpiratii nocturne: cauze si influenta asupra somnului

Transpiratia excesiva a capului sau transpiratia faciala este cunoscuta sub denumirea de hiperhidroza craniofaciala. Se manifesta la nivelul fetei, gatului si toracelui anterior si este frecvent asociata fluctuatiilor hormonale fiziologice ale persoanelor de sex feminin.

Transpiratiile reci care apar pe timpul noptii nu sunt influentate de temperatura ambientala a camerei de dormit sau de vestimentatie, fiind frecvent declansate de raspunsul de tip „lupta sau fugi” al organismului asociate:

  • Hipertiroidismului
  • Starilor hipoglicemice
  • Sindromului de stres posttraumatic
  • Tulburarilor de anxietate
  • Terorilor nocturne in cazul copiilor.

Cuprins

Cauze transpiratii abundente in timpul somnului

Transpiratiile nocturne sunt determinate in mod frecvent de temperatura crescuta din camera de dormit, utilizarea asternuturilor de pat din materiale sintetice si/sau paturi multiple sau adoptarea unei vestimentatii calduroase pe timpul somnului (pijamale groase).

In afara acestor factori de mediu si a obiceiurilor legate de somn, transpiratia nocturna se poate datora unei serii de cauze fiziologice printre care se regasesc in mod frecvent:

  • Fluctuatiile hormonale specifice perioadei de ovulatie, celei premenstruale, menopauzei si sarcinii in cazul persoanelor de sex feminin. 
  • Consumul de alcool.
  • Metadona pentru tratarea dependentei de opioide sau utilizarea de substante ilicite asociaza in mod frecvent transpiratie nocturna abundenta care poate fi insotita uneori de frisoane si stare generala alterata a persoanei in cauza.
  • Tratamente hormonale
  • Anumite medicamente pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, chimioterapicele, antidepresivele, antialgicele si medicatia steroida pot determina aparitia de efecte secundare manifestate prin transpiratii nocturne abundente.

Boli care determina transpiratie excesiva

Principalele patologii a caror evolutie pot asocia transpiratie abundenta pe timpul noptii sunt reprezentate de:

  • Tulburarea de stres posttraumatic o afectiune psihica manifestata ca urmare a experientelor traumatice severe si/sau repetate de tipul abuzului emotional, fizic sau sexual. Tulburarea de tip anxios si teroarea nocturna in cazul copiilor - aceste afectiuni pot determina aparitia transpiratiilor nocturne abundente insotite de dereglari ale ritmului cardiac si respirator ce intrerup somnul nocturn si altereaza considerabil calitatea vietii pacientului.
  • Apneea in somn - dificultatile de respiratie asociate acestei patologii pot cauza transpiratie nocturna alaturi de cefalee, senzatie de gura uscata si dureri la nivelul gatului.
  • Tuberculoza, bruceloza, infectiile bacteriene si HIV-ul pot asocia, pe langa transpiratie pe timpul noptii, sindrom febril persistent, frisoane, stare generala alterata si pierdere ponderala neintentionata.
  • Fibroza chistica pulmonara, bronhopneumopatia cronica obstructiva BPOC.
  • Boala Graves, sarcoidoza si artrita reumatoida constituie afectiuni autoimune care evolueaza in mod frecvent cu sindrom febril si transpiratie pe timpul noptii.
  • Limfom Hodgkin, tumori carcinoide, leucemie, mezoteliom, cancer osos, hepatocarcinom, feocromocitom - aceste afectiuni oncologice pot determina aparitia transpiratiilor nocturne atat prin modificari patologice la nivelul sistemului imun si/sau ale sintezei hormonale, cat si ca urmare a terapiei anticancerigene (chimioterapie) sau paliative (morfina).
  • Diabetul zaharat dezechilibrat determina aparitia fluctuatiilor glicemice, episoadele de hipoglicemie din timpul noptii putand fi resimtite de catre diabetic sub forma de transpiratii reci insotite de senzatie de ameteala si tremur al extremitatilor.

Cand ne adresam medicului pentru transpiratia nocturna abundenta?

Transpiratiile nocturne abundente care uda lenjeria de pat si necesita schimbarea articolelor vestimentare, cele care persista pentru perioade indelungate de timp sau sunt insotite de pierdere ponderala neintentionata necesita adresare la medic in vederea efectuarii de investigatii si stabilirea cauzelor care determina aparitia acestor manifestari.

Transpiratiile nocturne insotite de adenopatii (ganglioni limfatici mariti), stare de oboseala persistenta inexplicabila, sindrom febril, tuse sau diaree cronica atesta existenta unei patologii cu potential crescut de evolutie nefavorabila care necesita investigatii si tratament de specialitate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Transpiratii nocturne la copii

Ca si in cazul adultilor, transpiratiile nocturne la copil pot fi cauzate de o temperatura crescuta in camera de dormit, asternuturile din material sintetic care nu permit corpului sa isi regleze temperatura si vestimentatia groasa.

Alte cauze care favorizeaza aparitia transpiratiilor nocturne abundente la copil sunt reprezentate de:

  • Infectiile virale sezoniere sau cele bacteriene care asociaza sindrom febril
  • Apneea obstructiva in somn
  • Teroarea nocturna
  • Hiperhidroza idiopatica
  • Administrarea anumitor tratamente adresate alergiilor sau astmului bronsic.

Fluctuatiile hormonale specifice pubertatii se pot produce in anumite situatii, incepand cu varsta de 8-9 ani, fiind insotite de o serie de manifestari printre care se pot regasi si transpiratiile nocturne.

In cazul copiilor care transpira abundent in timpul noptii se recomanda schimbarea hainutelor acestuia si a lenjeriei de pat cu altele uscate pentru a preveni instalarea frisoanelor prin evaporarea umezelii acumulate in pijamale. Atunci cand copilul are febra, schimbarea hainutelor ude previne cresterea compensatorie suplimentara a temperaturii pe care o genereaza organismul, in incercarea de a suplini caldura pierduta prin evaporarea transpiratiei de la suprafata pielii.

Cum prevenim transpiratiile nocturne?

Transpiratiile nocturne care nu sunt asociate unor boli pot fi prevenite atat la adult, cat si la copil prin adoptarea unei serii de masuri care implica:

  • Mentinerea unei temperaturi adecvate in camera de dormit si evitarea supraincalzirii pe timpul noptii prin montarea unui ventilator sau deschiderea geamului
  • Utilizarea asternuturilor de pat din bumbac
  • Utilizarea pijamalelor din bumbac subtiri
  • Evitarea consumului de alimente picante, bauturi alcoolice sau fierbinti inainte de culcare
  • Mentinerea unui stil de viata activ pe timpul zilei cu evitarea exercitiilor fizice intense inainte de culcare.

 

Transpiratiile nocturne abundente reprezinta manifestari neplacute care pot afecta calitatea si cantitatea de odihna prin treziri repetate ce intrerup ciclurile fiziologice ale somnului. Ca urmare, persoana in cauza poate prezenta stare de irascibilitate si somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si a randamentului la job, motiv pentru care se recomanda efectuarea unui consult medical pentru stabilirea cauzei si implementarea unei strategii eficiente de management ale acestei manifestari.

 

Referinte:

Data publicării 05.01.2024
Data ultimei actualizari 08.01.2024