VSH marit: ce afectiuni pot indica valorile crescute?

VSH este o analiza de sange utilizata alaturi de alte teste de laborator si investigatii medicale pentru stabilirea diagnosticului in multiple patologii: sifilis, afectiuni inflamatorii, infectii cronice, boli autoimune precum lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, dar si boli grave, ca de exemplu cancer metastatic. Valorile marite ale VSH pot indica prezenta unei inflamatii sau a unei infectii in organism. VSH scazut poate fi un semn al anemiei sau al unei afectiuni imune.
VSH marit: ce afectiuni pot indica valorile crescute?

Afla mai multe despre analiza VSH – cand se efectueaza si care sunt valorile normale ale VSH?

Cuprins

Viteza de sedimentare a hematiilor

  • Hematiile, eritrocitele sau globulele rosii sunt celule sangvine specializate in transportul gazelor respiratorii in organism. Hemoglobina din compozitia hematiilor le confera acestora coloratia rosie si are rolul de a fixa reversibil oxigenul molecular preluat de la nivelul plamanului, in vederea transportarii acestuia catre diverse tesuturi si organe din corp. Alaturi de oxigen, hemoglobina care intra in alcatuirea hematiilor prezinta situsuri specifice pentru legarea dioxidului de carbon pe care il transporta de la nivel tisular catre plamani, in sens invers oxigenului molecular.
  • Eritropoieza reprezinta procesul de formare al eritrocitelor si este influentata de actiunea hormonului denumit eritropoietina, numarul globulelor rosii din sange fiind cuprins intre 4 si 5 milioane/.
  • In anumite conditii patologice care implica cresterea proteinelor de faza acuta reprezentate de α globuline si fibrinogen sau a imunoglobulinelor, proteinele plasmatice de la nivel circulator se ataseaza de hematii, reducand potentialul de suprafata al acestora. In aceste conditii, hematiile prezinta tendinta de agregare in coloana, fapt care determina cresterea vitezei de sedimentare a acestora.
  • Viteza de sedimentare a hematiilor reprezinta rata la care sedimenteaza hematiile intr-o proba de sange venos recoltat pe anticoagulant, raportata la 1 ora.

De ce este importanta viteza de sedimentare a hematiilor?

VSH-ul constituie un indicator de faza acuta si apare la cel putin 24 de ore de la initierea raspunsului inflamator de catre sistemul imunitar, avand un timp de injumatatire care variaza intre 96 si 144 de ore dupa remiterea procesului patologic care ii determina aparitia.

In comparatie cu proteina C reactiva si amiloidul A seric, VSH-ul creste si in bolile inflamatorii in cadrul carora se inregistreaza sinteza de complexe imune circulante, imunoglobuline sau alte proteine implicate in raspunsul imun de faza acuta.

Principalele indicatii pentru determinarea vitezei de sedimentare a hematiilor sunt reprezentate de:

  • Screening-ului pacientilor cu suspiciune de reactii inflamatorii acute, infectii, patologii autoimune, gamapatii monoclonale mielom multiplu, macroglobulinemia Waldenstrom, amiloidoza).
  • Monitorizarea periodica a pacientilor aflati sub tratament terapeutic specific anumitor patologii cu evolutie cronica: artrita reumatica, polimialgie reumatica, reumatism articular acut, lupus eritematos, boala Hodgkin, tuberculoza.
  • Stabilirea diagnosticului de polimialgie reumatica si boala Horton (arterita cu celule gigant sau arterita temporala reprezinta o inflamatie a endoteliului arterial in special la nivelul arterelor localizate la nivelul tamplelor).

Valori normale VSH

Valorile de referinta pentru VSH variaza in functie de varsta si sex si sunt reprezentate de:

Valori VSH barbati

Valori VSH femei

<50 ani

15 mm/h

>50 ani

<20 mm/h

50-85 ani

<20 mm/h

50-85 ani

<30 mm/h

>85 ani

<10 mm/h

>85 ani

<42 mm/h

Valori VSH Copii

0-18 ani

18-48 mm/h

Nou nascuti

 0-2 mm/h

Valori VSH in sarcina

Saptamana 1-20

18-48 mm/h

Saptamana 21-40

30-70 mm/h

 

  • VSH marit - obtinerea unei valori de peste 100 mm/h a VSH-ului indica existenta unui proces inflamator acut la momentul recoltarii.
  • VSH scazut este specific anemiei falciforme, starilor de hipervascozitate ale sangelui, leucemiei, policitemiei, hipoproteinemilor de cauza renala sau hepatica si insuficientei cardiace congestive.

Cele mai frecvente afectiuni care determina cresterea VSH

Patologiile care determina cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor intalnite in mod frecvent in practica medicala curenta sunt reprezentate de:

  • Bolile de colagen reprezentate de arterita temporala, artrita reumatoida si polimialgia reumatica. Bolile de colagen reprezinta entitati patologice care implica existenta unei tulburari la nivelul sistemului imunitar care devine hiperreactiv, generand un raspuns imun excerbat, manifestat prin inflamatia si distructia tesuturilor conjunctive indemne (sanatoase), proprii organismului.
  • Infectii bacteriene de tipul pneumoniilor, tuberculozei, sifilisului, endocarditei bacteriene acute. Indiferent de agentul etiologic patogen si de localizarea procesului infectios, antigenele bacteriene sunt recunoscute de catre sistemul imunitar care genereaza o serie de mecanisme de aparare nespecifice, printre care se se regaseste si inflamatia raspunzatoare pentru cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor.
  • Afectiuni inflamatorii - boala inflamatorie pelvina acuta, guta, artrita, nefrita constituie patologii a caror evolutie implica generarea unui raspuns local de tip inflamator de catre sistemul imun, ca raspuns la diferite tipuri de patogeni.
  • Patologii neoplazice - inflamatia cronica cauzata de infectii persistente, boli autoimune sau afectiuni metabolice favorizeaza aparitia tumorilor prin lezarea AND-ului celular. In prezent este considerat faptul ca 1 din 5 patologii tumorale este determinata de inflamatie cronica la nivelul diferitelor organe si structuri ale corpului.
  • Cresterea nivelului de imunoglobuline serice, mielomul multiplu si macroglobulinemia Waldenstrom constituie patologii caracterizate de sinteza unor anticorpi specifici care interactioneaza cu hematiile si determina o aglutinarea acestora cu crestereea VSH.
  • Intoxicatii acute cu metale grele - expunerea accidentala sau profesionala la metale grele este toxica pentru organism si determina alterari ale activitatii diferitelor tipuri de enzime implicate in metabolism. Primul mecanism de aparare al organismului in cazul intoxicatiei cu metale grele este reprezentat de cresterea sintezei de metaloproteine (proteine care prezinta situsuri specifice pentru legarea metalelor grele), acesti compusi fiind capabili sa interactioneze cu hematiile si sa determina cresterea VSH.
  • Evenimentele cardiace acute - infarctul miocardic acut implica generarea unui raspuns inflamator care determina necroza tesutului ischemiat si cresterea valorilor factorilor de faza acuta CRP, VSH.

In ce conditii cresc sau scad valorile VSH?

Poate genera cresteri tranzitorii ale valorilor VSH-ului pe durata terapiei, administrarea anumitor tratamente medicamentoase care implica:

  • Contraceptive orale
  • Anticonvulsivante
  • Carbamazepina
  • Aspirina
  • Dexametazona
  • Fluvastatin
  • Hidralazina
  • Unele tipuri de antibiotice.

Variatii fiziologice ale vitezei de sedimentare a hematiilor pot fi intalnite in timpul menstruatiei, VSH atinge o valoare maxima in faza premenstruala cu revenirea la valori normale in timpul sangerarii lunare. Persoanele de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 70-89 de ani pot avea valori crescute ale VSH de pana la 60 mm/h fara a prezenta manifestari clinice specifice unui anumit tip de patologie.

Persoanele supraponderale, cele care consuma alcool si fumatorii prezinta valori usor crescute ale VSH-ului fata de indivizii cu stil de viata activ care consuma alcool cu moderatie.

VSH marit la copii

In cazul copiilor, VSH-ul crescut poate fi determinat de:

  • Eruptia dentara
  • Nivelurile scazute de vitamine din organism
  • Administrarea de vaccinuri prevazute de catre schema nationala de imunizare
  • Alergiile
  • Excesul ponderal al copilului
  • Anemiile.

Toate acestea reprezinta cauze frecvente de crestere a vitezei de sedimentare a hematiilor la populatia pediatrica, alaturi de infectiile bacteriene si virale specifice ale diferitelor sisteme si organe.

Tratament VSH marit

Viteza de sedimentare a hematiilor constituie o investigatie care confirma existenta unui proces inflamator insa, in absenta unor simptome specifice de boala, determinarea nu are rol diagnostic. VSH reprezinta un marker de inflamatie, insa nu prezinta rol diagnostic decat in situatia in care este insotit de alte investigatii specifice, ce pot orienta medicul curant catre o anumita patologie.

Atunci cand este determinat in mod seriat, VSH-ul are rol de monitorizare a raspunsului terapeutic la anumite tipuri de terapii si de evaluare a progresiei patologiilor care implica existenta unui status inflamator cronic.

In situatia in care VSH-ul efectuat de rutina prezinta abateri de la intervalul de referinta normal pentru grupa de varsta si sexul pacientului, este necesara efectuarea de investigatii suplimentare, in conformitate cu recomandarile medicului de familie sau al celui de medicina interna, in vederea stabilirii etiologiei procesului inflamator.

 

Referinte:

Data publicării 25.04.2023