Top 10 intrebari despre ligamentoplastie

Ligamentoplastia este cea mai eficienta solutie de tratament pentru leziunile ligamentelor, cu ajutorul careia genunchiul isi poate recapata functionalitatea. Acest tip de interventie chirurgicala se realizeaza artroscopic, ceea ce ofera multiple avantaje atat pacientului, cat si medicului chirurg. Afla din acest material cele mai importante raspunsuri despre ligamentoplastie si recuperarea dupa reconstructia LIA.

Cuprins

Ruptura ligamentului anterior incrucisat apare preponderent la sportivii de performanta, ca urmare a suprasolicitarii articulatiei genunchiului, insa nu exclusiv. Exista si alte categorii de pacienti care pot sa aiba ruptura de ligament anterior incrucisat (LIA).

Daca vrei sa afli mai multe despre ruptura de ligament anterior incrucisat si despre cand sa mergi la medicul ortoped, acceseazaTot ceea ce trebuie sa stii despre ruptura de ligament anterior incrucisat.

Ce este ligamentoplastia?

Ligamentoplastia este o interventie chirurgicala, realizata artroscopic, recomandata pentru repararea sau inlocuirea unui ligament lezat sau rupt. Ligamentele sunt tesuturile fibroase puternice cu rol in mentinerea stabilitatii articulatiilor.

In cadrul acestei interventii, care se realizeaza artroscopic, ligamentul rupt sau lezat este inlocuit. Ligamentoplastia este utilizata pentru a trata leziunile de ligament la nivelul genunchiului, cum ar fi ruptura ligamentului cruciat anterior sau ruptura ligamentului colateral medial ori lateral. In cele mai multe din cazuri, ligamentoplastia este efectuata sub anestezie generala sau epidurala si este nevoie ca pacientul sa fie monitorizat postoperator.

Vezi si care sunt interventiile chirurgicale ortopedice des intalnite?

Cand este recomandata ligamentoplastia?

Ligamentoplastia este recomandata in cazul unei rupturi de ligament anterior incrucisat si in cazul unei rupturi de ligament colateral medial ori lateral, afectiuni ce apar frecvent in cazul sportivilor de performanta, dar nu numai. Deoarece are multiple avantaje, ligamentoplastia este preferata

ca metoda de electie, in defavoarea altor metode clasice. In mod evident, ligamentoplastia este recomandata de medicul chirurg, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Ligamentoplastia este necesara si in cazurile in care genunchiul se dovedeste a fi instabil sau cand alte parti ale genunchiului sunt deteriorate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Necesita ligamentoplastia o pregatire speciala a pacientului?

Ca orice alta interventie chirurgicala, ligamentoplastia implica o pregatire minima a pacientului, care este nevoie sa respecte atat recomandarile medicului chirurg, cat si ale medicului anestezist. Daca pacientul se afla sub tratament medicamentos pentru alte afectiuni, este nevoie sa intrerupa anumite tratamente, dar numai la recomandarea medicului curant.

Cum se realizeaza procedura de ligamentoplastie?

Cea mai des folosita metoda de inlocuire sau reparare a ligamentului afectat este autogrefa, care implica recoltarea unui tendon de la pacient. Autogrefa are cea mai mare rata de succes si sanse mult mai ridicate de a fi acceptata de organism.

Prin incizii minim invazive, medicul chirurg ortoped va inlocui ligamentul afectat cu cel nou, pe care il va fixa folosind suruburi sau alte metode de fixare.

Cat dureaza o ligamentoplastie?

Durata medie a unei astfel de interventii este de doua ore, timp in care pacientul se va afla sub anestezie generala sau epidurala. De cele mai multe ori, pacientul poate pleca acasa dupa una sau doua zile.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla mai multe despre procedura de ligamentoplastie, inclusiv despre riscurile si complicatiile asociate, perioada de recuperare si alte detalii importante.

Poti sa mergi imediat dupa ligamentoplastie?

Sunt cazuri in care pacientul poate sa calce pe piciorul afectat la 24 de ore sau 48 de ore dupa interventie, mentiunea fiind ca membrul afectat va fi imobilizat partial intr-o orteza mobila de genunchi.

Simti durere dupa ligamentoplastie?

Deoarece procedura de ligamentoplastie este artroscopica, durerile ce apar postoperator sunt mult mai reduse decat in cazul unei interventii clasice. Pacientul poate resimti disconfort timp de cateva zile dupa operatie, care pot fi eliminate prin administrarea de medicamente antialgice si antibiotice, care sa reduca la minim riscul de infectie.

Care este timpul de recuperare dupa ligamentoplastie?

Procesul de recuperare dupa ligamentoplastie este unul complex si implica mai multe proceduri de recuperare medicala. In conditiile in care pacientul respecta recomandarile de recuperare primite de la medicul chirurg, cel mai probabil va putea renunta la carje la un interval de 3-4 saptamani de la realizarea ligamentoplastiei. Acest interval poate sa difere de la un caz la altul.

Prima faza a recuperarii dupa ligamentoplastie incepe inca din prima zi dupa interventia chirurgicala si poate sa dureze pana la 4 saptamani. In acest interval, pacientul are nevoie sa isi recupereze progresiv functionalitatea genunchiului si a ligamentelor, iar pentru asta este nevoie sa respecte programul de recuperare recomandat.

Afla din acest material cum te recuperezi dupa ligamentoplastie

Cat de eficienta este ligamentoplastia in tratarea afectiunilor ligamentelor?

Ligamentoplastia este una din cele mai eficiente metode de tratament pentru rupturile de ligament, avand o rata de succes de peste 95%.

Ce trebuie sa fac după ligamentoplastie pentru a reduce riscul de complicatii sau pentru a accelera recuperarea?

Pentru a accelera procesul de recuperare sau vindecare, este nevoie ca pacientul sa respecte toate recomandarile primite de la chirurgul ortoped. De asemenea, este necesar ca pacientul sa se prezinte la controalele medicale, astfel incat medicul sa poata afla informatii esentiale despre modul in care decurge recuperarea. In acest fel, pot fi eliminate si orice fel de riscuri ce apar in procesul de vindecare.

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile legate de ligamentoplastie. Este important ca inainte de efectuarea unei ligamentoplastii sa adresati medicului chirurg cat mai multe intrebari despre aceasta procedura.

 

Bibliografie:

  • Chaory, K. and Poiraudeau, S., 2004, August. Rating scores for ACL ligamentoplasty. In Annales de Readaptation et de Medecine Physique: Revue Scientifique de la Societe Francaise de Reeducation Fonctionnelle de Readaptation et de Medecine Physique (Vol. 47, No. 6, pp. 309-316).
  • Marius, S., Consuela, T.A., Marius-Viorel, U. and Vladimir, P., 2019. Postoperative Rehabilitation Using the Means of Fitness in the Ligamentoplasty of ACL Rupture in the Knee. Journal of Physical Education and Sport19, pp.2292-2296.
  • Pasa, L., Pokorný, V. and Adler, J., 2001. Arthroscopic treatment of the unstable knee joint by ligament reconstruction using allografts. Acta Chirurgiae Orthopaedicae et Traumatologiae Cechoslovaca68(1), pp.31-38.
  • Texier, A., Hulet, C., Acquitter, Y., Tallier, E., Jambou, S., Locker, B. and Vielpeau, C., 2002. Ligamentoplasty of the anterior cruciate ligament after 40 years: a series of 41 patients. Revue de Chirurgie Orthopedique et Reparatrice de L'appareil Moteur88(2), pp.149-156.