Cum te recuperezi dupa ligamentoplastie?

Ligamentoplastia este una dintre cele mai des intalnite interventii chirurgicale ortopedice, minim-invazive, cu o rata de succes foarte mare. Aceasta interventie este efectuata in cazul rupturii ligamentelor, scopul fiind acela de a obtine un genunchi functional si stabil. Daca urmeaza sa treci printr-o ligamentoplastie sau esti in perioada de recuperare dupa ligamentoplastie, este nevoie sa citesti acest material, pentru a sti la ce sa te astepti si in ce consta programul de recuperare.

Cuprins

Ruptura de ligament anterior incrucisat (LIA) se intalneste des in cazul sportivilor de performanta si al persoanelor active.

Leziunea de ligament incrucisat anterior este intalnita in majoritatea cazurilor la pacientii cu varsta intre 15 si 40 de ani , care fac activitati fizice ce implica pivotare excesiva si decelerarea brusca. De exemplu, astfel de miscari pot fi executate la ski, fotbal, tenis sau chiar baschet. Aproape 90% dintre pacientii care ajung la o consultatie si au leziuni ale ligamentelor sunt sportivi de performanta sau persoane active care se accidenteaza in timpul practicarii unui sport.

Atunci cand ligamentele sunt rupte, functionalitatea genunchiului este afectata, iar pacientul nu va mai putea efectua miscari de pivotare, rotire sau rasucire. Pentru un sportiv, ruptura de ligament anterior incrucisat reprezinta un pericol real pentru activitatea si performantele lui, de aceea ligamentoplastia devine esentiala.

Una din cele mai eficiente metode de a trata ruptura de ligament este ligamentoplastia. Scopul ligamentoplastiei este acela de a obtine un genunchi functional, care sa-i dea posibilitatea pacientului sa-si reia activitatile de zi cu zi. Ruptura de ligament incrucisat anterior este tratata artroscopic si minim invaziv, iar in cadrul interventiei, ligamentul va fi inlocuit cu unul nou, recoltat tot de la pacient - autogrefa.  Afla mai multe despre avantajele artroscopiei.

Citeste si despre Ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA) si optiuni de tratament pentru ruptura de ligament.

Cum te recuperezi dupa ligamentoplastie?

Recuperarea dupa ligamentoplastie este un proces complex, de durata. Intervalul de recuperare depinde de o serie de factori precum varsta pacientului si particularitatile fiecarui caz, insa un lucru este cert: pacientul este parte integrata in procesul de recuperare. Daca acesta respecta recomandarile primite de la chirurgul ortoped, sansele de accelerare a vindecarii sunt foarte mari.

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 1-3 post operator

Prima faza a recuperarii dupa ligamentoplastie incepe inca din prima zi dupa interventia chirurgicala si poate sa dureze pana la 4 saptamani. In acest interval, pacientul are nevoie sa isi recupereze progresiv functionalitatea genunchiului si a ligamentelor, iar pentru asta este nevoie sa respecte programul de recuperare recomandat.

In aceasta perioada, cateva dintre exercitiile pe care pacientul le va executa pot fi legate de:

  • Izometria muschiului cvadriceps
  • Extensia completa
  • Flexie conform protocolului
  • Purtarea ortezei pentru mentinerea stabilitatii
  • Exersarea mersului cu carje.

Dupa 48 de ore, durerile si tumefactia se pot ameliora, iar pacientul poate sa inceapa programul de kinetoterapie, doar sub directa supraveghere a unui specialist, care poate observa modul in care executa miscarile si obstacolele sau blocajele care exista la extensii si flexi, de exemplu. Programul de recuperare din aceasta perioada poate sa difere de la un caz la altul, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 8-14 postoperator

In aceasta perioada, pacientul va continua programul de kinetoterapie, scopul urmarit fiind acela de a reusi sa flecteze genunchiul la 60 de grade si sa realizeze flexii active si pasive.

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 15-21 postoperator

Si de data aceasta, mentinerea extensiei complete este absolut necesara, insa pacientul va putea executa atingerea unei flexii de 100-120 de grade. De asemenea, in aceasta perioada se va lucra la tonifierea musculaturii coapsei, astfel incat pacientul sa poata renunta la imobilizare. Kinetoterapia se va continua si in aceasta perioada a recuperarii.

Pacientul poate continua sa lucreze la bicicleta insa, doar cu urmatoarele conditii: la intensitate mica, rezistenta se va mari doar dupa 5-6 saptamani de la operatie, iar timpul pe care pacientul il petrece pe aceasta bicicleta va creste treptat de la 3 reprize a cate 5 minute in prima saptamana, la 3 reprize a cate 20 de minute in a treia saptamana.

Recuperarea dupa ligamentoplastie: zilele 22-40 postoperator

In aceasta perioada, pacientul isi poate recapata mobilitatea. De data aceasta insa, flexia trebuie sa atinga 125 de grade, iar pacientul trebuie sa ajunga sa ridice membrul afectat la 90 de grade.

Cand poate reincepe pacientul activitatile sportive dupa ligamentoplastie?

Abia dupa 5-6 saptamani postoperator, pacientului i se va permite sa mearga cu bicicleta in aer liber. Jogging-ul de exemplu este permis doar dupa 12 saptamani, iar reintegrarea sportiva se poate face  dupa cel putin 9-12 luni de la interventie.

Cand poate pacientul sa renunte la carje?

In conditiile in care pacientul respecta recomandarile de recuperare primite de la medicul chirurg, cel mai probabil va putea renunta la carje la un interval de 3-4 saptamani de la realizarea ligamentoplastiei. Acest interval poate sa difere de la un caz la altul.

Cand poate pacientul sa conduca masina din nou?

Este recomandat ca reinceperea acestei activitati sa fie efectuata dupa 4-6 saptamani, daca piciorul operat este cel drept si dupa 3 saptamani daca este stangul. In saptamanile 16-22 de recuperare, pacientul va capata forta maximala si anduranta.

 

Bibliografie:

  • Hammami, M. and Sahnoun, N., 2020. Ligamentoplasty of the anterior cruciate ligament of the knee-joint in the athlete: retrospective study of 80 cases conducted in the Department of Orthopaedics in Tataouine, Tunisia. The Pan African Medical Journal36, pp.2-2.
  • Kanayama, M., Hashimoto, T. and Shigenobu, K., 2005. Rationale, biomechanics, and surgical indications for Graf ligamentoplasty. Orthopedic Clinics36(3), pp.373-377.
  • Marius, S., Consuela, T.A., Marius-Viorel, U. and Vladimir, P., 2019. Postoperative Rehabilitation Using the Means of Fitness in the Ligamentoplasty of ACL Rupture in the Knee. Journal of Physical Education and Sport19, pp.2292-2296.
  • Poitout, D.G. and Ripoll, B., 2016. Knee Ligamentoplasty: Prosthetic Ligament or Ligament Allograft?. Biomechanics and Biomaterials in Orthopedics, pp.529-534.