Mit sau adevar: Ce trebuie sa stii despre durerile articulare?

Ajuta colagenul la refacerea cartilajului articular? Ce rol are vitamina D in mentinerea sanatatii osoase? Este vreo legatura intre durerile articulare si schimbarea vremii? Ajuta sau nu ajuta consumul de spanac in mentinerea unor muschi sanatosi si puternici? Acestea sunt doar cateva din cele mai des intalnite intrebari, pentru care puteti gasi raspuns in acest material.

Cuprins

Exista o serie de informatii raspandite in randul pacientilor care au caracter de adevar universal valabil. Din pacate, medical vorbind, o parte dintre acestea nu sunt decat simple mituri. O alta parte contin o informatie medicala valida, insa aceasta a fost atat de mult distorsionata, incat mai degraba este un mit decat adevar.

Mit sau adevar: Spanacul are efect benefic asupra muschilor

Partial adevarat. Spanacul este intr-adevar bogat in nitrati, fier, zinc si magneziu. Poate ajuta la mentinerea sanatatii muchilor, insa nu suficient de mult. Acesta trebuie consumat in combinatie cu alte alimente, ponderat. Muschii pot fi mentinuti sanatosi prin activitate fizica regulata care protejeaza oasele si articulatiile in momentul accidentelor.

Mit sau adevar: Suplimentele de colagen refac cartilajul articular

Si aceasta informatie este partial adevarata. Pana in prezent, nu exista suficient de multe date care sa confirme faptul ca administrarea unui supliment de colagen poate sa refaca in totalitate acest cartilagiu.  Intr-adevar, suplimentul de colagen are multe beneficii pentru articulatiireducand durerile si degenerarea cartilajului articular.

Sunt studii care atesta faptul ca administrarea colagenului in cazul pacientilor care sufera de dureri articulare cauzate de osteoporoza a dus la restabilirea densitatii osoase. In felul acesta, pacientii au putut efectua activitati zilnice obisnuite, precum urcatul scarilor, mersul pe jos si orice fel de activitate care implica folosirea articulatiilor.

Afla mai multe despre colagen si beneficiile colagenul

Mit sau adevar: Vitamina D ajuta la mentinerea sanatatii oaselor

Este adevarat. Vitamina D este cea mai importanta vitamina pentru oase, urmata fiind de vitaminele A, B12, K si C.

Vitamine D ajuta la absorbtia calciului din intestin si previne aparitia osteoporozei. Tot aceasta vitamina este ”responsabila” de mentinerea unor muschi sanatosi si a unor oase puternice.

Cel mai simplu mod de a obtine vitamina D este expunerea la soare, cel putin 30 minute/zi. De asemenea, in timpul iernii, este recomandat consumul de alimente bogate in vitamina D. Doza zilnica necesara de vitamina D este 600 - 800 IU.

Atunci cand organismul nostrumduce lipsa de vitamina D, apar dureri articulare, crampe musculare si stare de oboseala. Mare atentie, insa! Administrarea unor suplimente alimentare care contin vitamina D se face numai la recomandarea medicului de specialitate, deoarece si excesul de vitamina D nu este benefic.

Mit sau adevar: Nu este normal ca articulatiile sa trosneasca

Este partial adevarat. Exista cateva tipuri de articulatii, cum ar fi cele ale degetelor, genunchiului si soldului care pot trosni in mod normal, fara ca pacientul sa aiba o afectiune medicala. Simptomul care face intotdeauna diferenta este durerea. Daca apare durere, atunci este nevoie sa va programati pentru un consult ortopedic. In acest caz, chiar poate fi vorba de o afectiune ortopedica.

Mit sau adevar: Infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic elimina durerea

Acest tip de infiltratii sunt recomandate, printre altele, pentru ameliorarea simptomelor in cazul artrozei. In artrozele incipiente, infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic pot preveni uzura articulatiei si pot ajuta la reducerea inflamatiei, implicit a durerii. In stadiile avansate de artroza, nu este suficient tratamentul de infiltratii cu acidul hialuronic, deoarece are efecte pe durata foarte scurta sau chiar deloc.

Mit sau adevar: Dormitul pe o saltea tare ajuta la ameliorarea durerilor de spate

Aceasta este o informatie des intalnita in randul pacientilor si o intrebare frecventa in cadrul consultului ortopedic. Insa in realitate, lucrurile stau altfel. Salteaua trebuie sa aiba o fermitate medie,  nici foarte dura, dar nici foarte moale. Salteaua dura pune presiune in cateva puncte esentiale, ce pot produce durere ulterior, cum ar fi de exemplu cele de la nivelul umerilor si soldului.

Mit sau adevar: Durerile de oase si schimbarile de vreme

De cate ori nu ai auzit aceasta replica ”Ma dor oasele, se schimba vremea!” Sau poate chiar tu ai fost cel care a spus-o. Ai fi surprins, chiar exista o legatura foarte puternica intre durerile de oase si schimbarile de vreme.

Durerea de oase (articulara) poate sa fie data de schimbarile meteorologice, indiferent ca este vorba de temperatura, presiune sau umiditate a aerului.

In general, durerea de oase (articulara) apare atunci cand umiditatea este mare, iar presiunea atmosferica mai scazuta. De asemenea, atunci cand temperatura scade si apare frigul, ligamentele si articulatiile devin mai rigide si mai dureroase. In acest fel, si pot schimba consistenta lichidului articular, care devine mai vascos si rigid. Baile calde, evitarea curentului rece si purtarea unor haine adecvate pot ajuta la prevenirea durerilor de oase date de schimbarile de temperatura.

Mit sau adevar: Tocurile iti deformeaza mersul

Nu numai ca tocurile iti deformeaza mersul, insa iti afecteaza articulatia si ligamentele piciorului. Tocurile pun presiune mare pe partea din fata a piciorului, in special a talpii (pernita). Cu cat tocul este mai inalt, cu atat presiunea este mai mare. In timp, pozitia tesutului moale, al pernitei, se schimba, iar presiunea pusa pe os este enorma.

Purtarea tocurilor poate sa declanseze o afectiune numita "Neuromul Morton". Simptomele acestei afectiuni sunt:

  • Durere
  • Senzatie de furnicaturi
  • Amorteala la nivelul degetelor piciorului.

Simptomele apar din cauza inflamatiei unui nerv situat cel mai des intre degetul 3 si 4, dar poate sa apara si intre alte spatii interdigitale. Senzatia dureroasa poate fi asemanata cu persistenta unei pietre in pantofi.

 

Bibliografie:

  • Bogduk, N., 2012. Myths and critical reasoning. Australasian Musculoskeletal Medicine17(1), pp.6-8.
  • Doan, K., Knee Osteoarthritis: Myths vs Facts.
  • Jones, B., Hassan, I., Tsuyuki, R.T., Dos Santos, M.F., Russell, A.S. and Yacyshyn, E., 2018. Hot joints: myth or reality? A thermographic joint assessment of inflammatory arthritis patients. Clinical rheumatology37, pp.2567-2571.
  • Maheshgauri, D.M., 2018. Myths and Misconceptions in Orthopedics. MIMER Medical Journal2(2), pp.52-55.