Cate tipuri de fracturi exista si cum le poti recunoaste?

Fractura de sold, fractura de glezna si fractura la mana sau picior nu sunt singurele tipuri de fracturi ce pot aparea. Acestea sunt intr-adevar cele mai cunoscute, insa fractura poate afecta multe alte zone ale corpului. Primul simptom al unei fracturi este durerea de intensitate mare, acesta fiind si un prim raspuns pentru intrebarea: cum recunosti o fractura? Afla toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre cat tipuri de fracturi exista din acest material.

Cuprins

Fractura este o discontinuitate la nivel osos, care apare in urma unui traumatism sever sau a unor miscari ”banale” care suprasolicita membrele superioare sau inferioare. Fractura la mana si fractura la picior nu sunt singurele tipuri de fracturi care apar. Fractura poate afecta orice zona a corpului in care sunt prezente oase, de dimensiuni si lungimi diferite.
Cele mai predispuse zone catre fractura sunt cele expuse, insa nu este o conditie general valabila.

Cate tipuri de fracturi exista?

Sunt foarte multe tipuri de fracturi ce pot aparea, fie in urma unui traumatism, iar cauzele difera. In unele situatii, fractura apare in urma unui traumatism, in alte situatii, cauza este degenerativa, fractura putand fi efectul scaderii densitatii osoase, de exemplu.

In functie de localizarea lor, cele mai des intalnite tipuri de fracturi sunt:

  • Fractura de glezna - ruptura de glezna afecteaza toate categoriile de varsta si este cauzata de o rasucire brusca, un traumatism sau cadere de la inaltime
  • Fractura de femur - apare, in general, in urma unui accident rutier  
  • Fractura de calcaneu - se produce in urma accidentelor rutiere sau a caderilor de la o inaltime mai mare
  • Fractura de tibie – afecteaza sportivii de performanta, in general, mai exact pe cei care practica sporturi de contact
  • Fractura de bazin – este o afectiune grava, ce are drept cauze, de cele mai multe ori, tot accidente rutiere sau cazaturi de la inaltime mare. In general, atunci cand exista fractura de bazin, organele interne sunt si ele lezate.
  • Fractura de sold - poate sa apara fie in urma unui traumatism, insa poate fi si de natura degenerativa. In general, apare la persoanele in varsta, ca urmare a scaderii densitatii osoase.
  • Fractura de clavicula - este tot un tip de fractura des intalnit si apare in urma unui traumatism. De cele mai multe ori, este vorba despre o cazatura de la inaltime, in care pacientul a incercat sa amortizeze caderea cu umarul sau mainile.
  • Fractura de/la deget - apare in general la persoanele care practica alpinism si folosesc intensiv articulatia mainii, precum si la dansatorii de balet, in cazul carora sunt suprasolicitate degetele de la picioare. 
  • Fractura de humerus proximal – alaturi de fractura de omoplat si fracturile de clavicula, aceste fracturi fac parte din categoria ampla - fracturi de umar
  • Fractura de col femural - acest tip de fractura se intalneste frecvent in cazul persoanelor in varsta sau a celor care sufera de diferite afectiuni, printre care si osteoporoza.

Pentru a descoperi toate tipurile de fracturi si simptomele unei fracturi, poti accesa acest material Fracturile osoase: cauze, forme clinice si tratament

La nivel general, fracturile pot fi:

  • Fracturi stabile – partile rupte ale osului nu prezinta un risc de deplasare.
  • Fracturi deschise – osul strapunge pielea sau pielea se poate rupe in momentul in care s-a produs fractura.
  • Fracturi inchise – osul este rupt, dar inca nu a strapuns pielea.
  • Fracturi cu deplasare – osul se rupe complet, iar fragmentele osoase se indeparteaza unul de celalalt.
  • Fracturi fara deplasare – osul este rupt complet, dar fragmentele osoase nu se deplaseaza.
  • Fracturi oblice – fractura prezinta un anumit tip de unghi de inclinare.
  • Fracturi cominutive – osul este zdrobit in minim trei bucati.
  • Fracturi articulare – fractura se produce sau se extinde in interiorul articulatiei.
  • Fracturi patologice – fractura se produce in urma unei boli care afecteaza densitatea osului.

Cum poti recunoaste o fractura?

De multe ori, in cazul unei fracturi, nu exista niciun os iesit in afara, situatie ce se regaseste in cazul unei fracturi deschise, de exemplu. Primul semnal de alarma ca ai putea avea o fractura este durerea, durere care este imobilizanta in majoritatea cazurilor. Pe langa durere, te poti confrunta si cu inflamatie localizata, invinetire sau deformarea zonei afectate.

Durerea nu va scadea din intensitate ci mai rau, poate creste si poate deveni constanta.

Ce trebuie sa faci atunci cand suspectezi o fractura?

Daca nu exista ajutor de specialitate in zona, evita sa recurgi la un tratament imediat, precum folosirea unor atele sau alte tipuri de tratament. Evita suprasolicitarea zonei afectate si ramai in repaus, cat mai mult timp. Aplicarea de comprese de gheata poate ajuta doar la ameliorarea inflamatiei, nu la vindecarea fracturii.

La fel de adevarat este si faptul ca sunt unele fracturi care nu permit deplasarea pacientului, tocmai de aceea, apelarea la asistenta medicala imediata/de urgenta este cea mai buna solutie.

Primul pas atunci cand ai o fractura este de a apela la un consult de specialitate.

Diagnosticul de fractura este stabilit doar de medicul ortoped cu ajutorul anamnezei, al examenului clinic si al investigatiilor imagistice (radiografii, CT sau rezonanta magnetica nucleara).

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum poate fi tratata o fractura?

Tratamentul, in cazul unei fracturi, poate fi atat conservator, cat si chirurgical, in functie de gravitatea afectiunii. Tratamentul vizeaza, printre altele restabilirea functiei segmentului lezat si refacerea anatomiei osului. In urma interventiei chirurgicale, in majoritatea cazurilor, recuperarea functionala poate incepe din a doua zi postoperator.

Amanarea consultului de specialitate doar agraveaza problema si aparitia complicatiilor, cum ar fi leziunile vasculare si nervoase, precum si osteoporoze post-traumatice. 

 

Bibliografie:

  • Frost, H.M., 1989. The Biology of Fracture Healing: An Overview for Clinicians. Part II. Clinical Orthopaedics and Related Research (1976-2007)248, pp.294-309.
  • Marshall, D., Johnell, O. and Wedel, H., 1996. Meta-analysis of how well measures of bone mineral density predict occurrence of osteoporotic fractures. Bmj312(7041), pp.1254-1259.
  • Meinberg, E.G., Agel, J., Roberts, C.S., Karam, M.D. and Kellam, J.F., 2018. Fracture and dislocation classification compendium—2018. Journal of orthopaedic trauma32, pp.S1-S10.
  • Peltier, L.F., 1990. Fractures: a history and iconography of their treatment (No. 1). Norman Publishing.