Proteza de sold - artroplastia totala de sold

Proteza de sold - artroplastia totala de sold

Proteza de sold - artroplastia totala de sold este o interventie chirurgicala care presupune inlocuirea articulatiei coxofemurale cu un implant artificial (proteza).

Operatia de protezare a soldului este recomandata atunci cand afectarea articulatiei coxofemurale determina dureri ale soldului care limiteaza activitatile zilnice normale, asa cum sunt mersul, urcatul scarilor, treburile casnice. Pacientii acuza dureri la nivelul soldului ce nu cedeaza la administrarea antiinflamatoarelor, afectand astfel viata cotidiana.

Artroplastia de sold este o interventie chirurgicala de amploare, care necesita o atenta pregatire preoperatorie, precum si o ingrijire minutioasa in perioada de recuperare postoperatorie.

Cuprins

Tipuri de proteze de sold – proteze cimentate si proteze necimentate

Protezele de sold se impart in doua mari categorii: proteze cimentate si proteze necimentate.

  • Protezele cimentate se fixeaza la os prin intermediul unui ciment (polimer) special. Acestea sunt recomandate persoanelor varstnice la care calitatea osului este una precara. Avantajul protezelor cimentate consta in faptul ca pacientul poate calca cu toata greutatea piciorului operat incepand cu cea de a doua zi postoperatorie. Insa, in cazul unor complicatii mecanice sau septice sunt extrem de greu de revizuit.
  • Protezele necimentate se implanteaza prin impactare/intepenire in interiorul osului si necesita fixarea ulterioara a osului in suprafata poroasa a acestora. Proteza cimentata poate fi realizata din mai multe materiale. In functie de suprafata contact intre capul si insertul componentei acetabulare, acestea se impart in:
  • Metal - metal
  • Metal - polietilena
  • Ceramica - polietilena
  • Ceramica - ceramica.

Proteza de sold - artroplastia totala de sold

Proteza de sold ceramica

O varianta moderna este proteza formata din cap de ceramica si insert pentru cupa din ceramica. „Sistemul” ceramica - ceramica nu produce particule de polietilena (uzura) in timpul miscarii, acesta fiind cel mai rezistent in timp.

Datorita scaderii fortelor de frecare, se pot utiliza capete ceramice de diametre mari 36mm - 40mm, ceea ce favorizeaza o mobilitate crescuta a articulatiei soldului si prezinta un risc de luxatie minor, in asociere cu abordul minim-invaziv anterior. Riscul de luxatie al acestor implanturi este invers proportional cu dimensiunea capului (cu cat capul este mai mare, cu atat riscul de luxatie este mai mic).

Un dezavantaj al acestui tip de proteza de sold este riscul de spargere al ceramicii in timpul unui traumatism sau soc intens, spre exemplu un accident auto.

Protezele ceramice sunt recomandate pacientilor fara anomalii congenitale ale articulatiei femurale si care prezinta la examinare un stoc osos suficient si de buna calitate.

Proteza de sold - artroplastia totala de sold prin tehnica minim-invaziva

Recomandam ca si interventie chirurgicala pacientilor cu coxartroza, abordul minim invaziv direct anterior cu incizie „bikini-line”. Practic, interventia este efectuata fara sectionarea intertiilor musculare din regiune articulatiei soldului.

In asociere cu un implant necimentat, cu cap femural mare 32, 36, 40 mm, cuplu mecanic ceramica-ceramica sau ceramica polietilena (cross-link cu Vitamina E), se poate obtine o stabilitate endoprotetica maximala, cu un risc scazut de uzura si o recuperare mult mai rapida.

Avantajele abordului minim invaziv direct anterior:

  • Recuperare postoperatorie rapida
  • Durere mica postoperatorie
  • Pierdere mica de sange
  • Incizie mica la piele
  • Durata scurta de spitalizare.

 

Bibliografie:

  • Beckenbaugh, R.D. and Ilstrup, D.M., 1978. Total hip arthroplasty. JBJS60(3), pp.306-313.
  • Berry, D.J., Berger, R.A., Callaghan, J.J., Dorr, L.D., Duwelius, P.J., Hartzband, M.A., Lieberman, J.R. and Mears, D.C., 2003. Symposium: Minimally invasive total hip arthroplasty. JBJS85(11), pp.2235-2246.
  • Huo, M.H., Dumont, G.D., Knight, J.R. and Mont, M.A., 2011. What's new in total hip arthroplasty. JBJS93(20), pp.1944-1950.
  • MÜLER, M.E., 1992. Lessons of 30 years of total hip arthroplasty. Clinical Orthopaedics and Related Research®274, pp.12-21.
  • SKINNER, H.B., 1988. Composite technology for total hip arthroplasty. Clinical Orthopaedics and Related Research®235, pp.224-236.