Care sunt solutiile de tratament pentru gonartroza?

Gonartroza este o afectiune relativ frecvent intalnita in randul pacientilor, atat barbati, cat si femei. Mersul schiopatat si umflatura in zona genunchiului sunt doar doua dintre simptomele care anunta instalarea bolii si care au nevoie de investigatii suplimentare. De ce? Deoarece in timp, lasata netratata, gonartroza poate sa afecteze implicit mobilitatea genunchiului si a mersului. Afla din acest material care sunt solutiile pentru gonartroza, atat nechirurgicale, cat si chirurgicale!

Cuprins

Articulatia genunchiului poate fi afectata de multe boli, implicit traumatisme. Gonartroza este una dintre ele. Aceasta boala duce la degradarea progresiva a cartilajului articular. In timp, daca nu este tratata, apare durerea si mobilitatea este limitata.

Mersul schiopatat, primul semnal de alarma pentru gonartroza

Durerile severe si greutatea de a indoi sau indrepta genunchiul afecteaza in mod clar si mersul pacientului, care, in incercarea de a nu accentua simptomele, va incerca sa ”conserve” functiile muschilor si ale articulatiei. In acest fel, mersul se va schimba.

Care este primul pas cand observi simptomele gonartrozei?

Primul pas pe care pacientii il au de facut atunci cand observa umflarea genunchiului si faptul ca nu mai pot executa usor miscarile de indoire sau intindere a piciorului este sa vina la un consult de specialitate. Gonartroza este o boala progresiva si este nevoie sa fie diagnosticata din timp, pentru a putea fi tratata eficient. Cu cat este descoperita mai repede, cu atat pot fi aplicate solutii de tratament corespunzatoare, atat nechirurgicale, cat si chirurgicale.

In cadrul consultului de specialitate, medicul ortoped va efectua o examinare clinica, anamneza pacientului si va recomanda, cel mai probabil, si investigatii suplimentare, in urma carora sa elimine alte afectiuni. Printre investigatiile ce pot fi recomandate sunt radiografiile si examinari RMN, in unele cazuri.

De obicei, radiografiile sunt suficiente in diagnosticarea gonartrozei deoarece acestea ofera informatii relevante despre gradul de dezvoltare al bolii si despre aparitia ciocurilor osoase.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum poate fi tratata gonartroza?

In functie de gradul de dezvoltare al bolii si de particularitatile fiecarui caz, tratamentul poate fi chirurgical si nechirurgical. De mentionat este faptul ca tratamentul nechirurgical doar incetineste evolutia bolii, nu o vindeca.

  • Tratamentul nechirurgical este recomandat in fazele incipiente ale bolii si scopul acestuia este de a creste mobilitatea genunchiului, de a reduce durerea si de a incetini evolutia bolii.
  • Schimbarea stilului de viata si slabitul pot ajuta la reducerea intensitatii simptomelor, prin faptul ca se elimina presiunea pusa asupra articulatiilor.
  • De asemenea, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la reducerea inflamatiilor si a durerilor. Tratamentul medicamentos este administrat intotdeauna in urma recomandarii medicului de specialitate, care va stabili frecventa si dozajul exact al acestora.

Infiltratiile cu PRP, tratament nechirurgical pentru gonartroza

Alte doua solutii de tratament disponibile in cazul gonartrozei sunt infiltratiile cu PRP si cele cu celule stem, care se pot folosi in fazele de inceput ale bolii.

  • In cazul infiltratiilor cu acid hialuronic, acestea se injecteaza in articulatia genunchiului si au scopul de a lubrifia oasele, eliminand in acest fel durerea. Acidul hialuronic se poate folosi in toate fazele bolii, mai putin atunci cand exista o degradare mare a cartilajului si singura solutie este tratamentul chirurgical.
  • Infiltratiile cu PRP sunt cu plasma imbogatita cu trombocite, obtinuta prin centrifugarea sangelui pacientului. Rata de succes a acestor infiltratii este foarte mare.
  • Ortezele pot fi si ele o solutie eficienta. Purtarea unei orteze ajuta la redistribuirea greutatii si a presiunii care actioneaza la nivelul genunchiului si a articulatiilor acestora.

Artroscopia, tratament chirurgical pentru gonartroza

Una dintre solutiile de tratament chirurgical pentru gonartroza este artroscopia, o interventie chirurgicala minim invaziva, care accelereaza procesul de vindecare a pacientului.

In cadrul acestei interventii, medicul chirurg elimina bucatile de cartilaj degradat la nivelul genunchiului. Interventia este recomandata in cazurile incipiente de gonartroza.

In stadiile evoluate, artroplastia este interventia chirurgicala eficienta, al carei scop este de a inlocui total sau partial articulatia genunchiului cu o proteza.

Important este ca atunci cand observi primele simptome ale gonartrozei, sa vii la consult de specialitate pentru a putea primi tratamentul de care ai nevoie si pentru a putea pastra functionalitatea piciorului.

 

Bibliografie:

  • Bruyère, O., Honvo, G., Veronese, N., Arden, N.K., Branco, J., Curtis, E.M., Al-Daghri, N.M., Herrero-Beaumont, G., Martel-Pelletier, J., Pelletier, J.P. and Rannou, F., 2019, December. An updated algorithm recommendation for the management of knee osteoarthritis from the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases (ESCEO). In Seminars in arthritis and rheumatism (Vol. 49, No. 3, pp. 337-350). WB Saunders.
  • Bock, T., Flemming, R., Schüttig, W., Schramm, A., Weigl, M.B. and Sundmacher, L., 2022. Routine data-based quality indicators for the treatment of gonarthrosis and coxarthrosis patients in the ambulatory care sector–A study protocol for a cluster-randomised pilot trial to evaluate the MobilE-ARTH study. BMC Musculoskeletal Disorders23(1), pp.1-8.
  • Guler, O., Mutlu, S., Isyar, M., Seker, A., Kayaalp, M.E. and Mahirogullari, M., 2015. Comparison of short-term results of intraarticular platelet-rich plasma (PRP) and hyaluronic acid treatments in early-stage gonarthrosis patients. European Journal of Orthopaedic Surgery & Traumatology25, pp.509-513.
  • Saraev, A.V., Kulyaba, T.A., Rasulov, M.S. and Kornilov, N.N., 2020. Arthroscopy for Knee Osteoarthritis in the XXI Century: a Systematic Review of Current High Quality Researches and Guidelines of Professional Societies. Traumatology and Orthopedics of Russia26(4), pp.150-162.