Cum pot fi tratate leziunile de menisc?

Cum pot fi tratate leziunile de menisc?

Leziunile de menisc apar, de cele mai multe ori, in urma unei miscari bruste de rotire sau torsiune a genunchiului. Ruptura de menisc este cea mai frecventa leziune a genunchiului si afecteaza cu precadere barbatii, in cazul carora incidenta maxima apare intre 30-40 de ani. Cum pot fi tratate leziunile de menisc si ce presupun solutiile de tratament?

Meniscul este un cartilaj al genunchiului, situat intre femur si tibie. Rolul acestuia este printre altele, de stabilizare, amortizare si distribuire a lichidului sinovial, esential in nutritie.

La nivelul fiecarui genunchi, exista un menisc intern si unul extern. In marea majoritate a cazurilor, rupturile sau leziunile apar la nivelul  meniscului intern, care este mult mai mare ca suprafata si mult mai vulnerabil decat cel extern. 

Cei mai predispusi catre a dezvolta rupturi sau leziuni ale meniscului sunt barbatii, in proportie de 3:1 fata de pacientele femei. De asemenea, incidenta maxima a acestei afectiuni, la barbati, apare intre 30-40 de ani. In cazul femeilor, rupturile de menisc sunt foarte des intalnite in intervalul de varsta 11-20 de ani.

Cuprins

Care sunt cauzele rupturilor de menisc?

Rupturile de menisc pot sa apara in urma unui traumatism sau pot fi de natura degenerativa, un factor important de risc din acest punct de vedere fiind varsta inaintata.

Rasucirile puternice sau rotirile fortate si bruste ale genunchiului, intalnite des in cazul practicarii sporturilor, pot duce la rupturi de menisc. La pacientii peste 50 de ani, rata rupturilor meniscului de cauza degenerativa este de 60%.

Care sunt simptomele rupturii de menisc?

Umflarea genunchiului poate fi un prim simptom al unei rupturi de menisc. Dupa suprasolicitarea genunchiului, poate sa apara durerea articulara, insotita de blocajul zonei afectate sau extensiei. In functie de particularitatile fiecarui caz, blocajul poate sa fie simultan cu durerea sau sa apara ulterior, la un anumit interval de timp.

O ruptura de menisc poate sa duca si la imposibilitatea realizarii unor activitati simple, precum urcatul sau coboratul scarilor, inclusiv la o instabilitate a genunchiului.

Cum pot fi tratate leziunile de menisc?

Ce solutii de tratament exista in cazul rupturilor de menisc?

Tratamentul leziunilor de menisc poate fi conservator sau chirurgical (artroscopic).

Tratamentul conservator este recomandat in cazul pacientilor cu un genunchi stabil si cu mobilitate pastrata. Acelasi tip de tratament este recomandat si in cazul rupturilor de menisc de dimensiuni mici, situate in portiunea externa a meniscului.

Protocolul R.I.C.E. este parte componenta a tratamentului conservator pentru leziunile de menisc. Denumirea este un acronim si presupune:

  • Rest (Repaus)
  • Ice (Gheata)
  • Compress (Compresie)
  • Elevate (Ridicarea membrului inferior afectat, la un nivel care sa fie deasupra nivelului inimii)

De asemenea, in functie de particularitatile fiecarui caz, medicul de specialitate poate recomanda tratament medicamentos cu administrare de antinflamatoare si antialgice, urmat de fiziokinetoterapie.

Tratamentul chirurgical minim invaziv (artroscopic) consta in:

  • Sutura de menisc
  • Meniscectomie partiala
  • Meniscectomie totala a segmentului afectat
  • Transplant de menisc artificial

Care este recomandarea in cazul rupturilor de menisc la pacientii tineri?

In cazul pacientilor tineri, prima intentie chirurgicala artroscopica este aceea de sutura de menisc: ”Aceasta procedura este minim invaziva si o recomand de fiecare data pacientilor tineri. In acest fel, pacientul poate relua rapid activitatile zilnice, deoarece vindecarea se realizeaza intr-un timp mult mai scurt, iar disconfortul este minim. Ceea ce este foarte important de tinut minte pentru pacientii cu ruptura de menisc este ca orice amanare a tratamentului poate duce la complicatii. Sfatul meu este de a nu neglija leziunile de menisc si de a te programa cat mai repede la un consult de specialitate ”, spune Dr. Ahmad Alqadi, medic specialist Ortopedie Traumatologie in cadrul Spitalului Medicover.

 

Bibliografie:

  • Fox, A.J.S., Wanivenhaus, F., Burge, A.J., Warren, R.F. and Rodeo, S.A. (2015), The human meniscus: A review of anatomy, function, injury, and advances in treatment. Clin. Anat., 28: 269-287. https://doi.org/10.1002/ca.22456
  • Howell JR, Handoll HHG. Surgical treatment for meniscal injuries of the knee in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 1999, Issue 1. Art. No.: CD001353. DOI: 10.1002/14651858.CD001353. 
  • Lento, Paul H. and Akuthota, Venu. ‘Meniscal Injuries: A Critical Review’. 1 Jan. 2000 : 55 – 62.
  • Muhammad Farooq Rai Amy L. McNulty (2017) Meniscus beyond mechanics: Using biology to advance our understanding of meniscus injury and treatment, Connective Tissue Research, 58:3-4, 221-224, DOI: 10.1080/03008207.2017.1312921