Cand sa mergi la medicul ortoped atunci cand ai o entorsa de glezna?

Entorsa de glezna reprezinta unul din principalele motive pentru care pacientii se prezinta la un consult ortopedic. Aceasta poate sa apara atat la pacientii adulti, cat si la copii. Entorsa de glezna are nevoie de tratament de specialitate adecvat pentru a se vindeca. In caz contrar, poate sa duca la cresterea riscului de instalabilitate cronica a articulatiilor.

Cuprins

Cele mai frecvent afectate sunt ligamentele de pe partea exterioara sau laterala a gleznei. Foarte rar sunt afectate ligamentele deltoide de pe partea interioara sau mediala a gleznei.

Entorsa de glezna este o afectiune ce poate sa apara foarte usor, intr-un moment de neatentie sau in urma unei miscari bruste ori anormale.

De asemenea, purtarea unui tip nepotrivit de incaltaminte sau alergare pe o suprafata neuniforma pot creste riscul de aparitie a unei entorse de glezna, din cauza suprasolicitarii tesuturilor.

Cum sunt tratate cel mai eficient entorsele de glezna?

Protejarea articulatiei reprezinta primul pas in vindecarea entorselor de glezna. Medicul de specialitate este cel care propune planul de tratament. In functie de gravitatea traumatismului, poate recomanda tratament conservator sau chiar interventie chirurgicala, daca exista o ruptura la nivelul gleznei.

Pacientului ii pot fi recomandate cizme speciale/ghete pentru mers, carje sau chiar bandaje compresive.  De asemenea, pot fi recomandate medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice. Pentru vindecare mult mai rapida si redarea functionalitatii ligamentelor afectate, medicul ortoped poate recomanda si fizioterapie. Majoritatea entorselor de glezna se rezolva in urma acestui tratament. Daca nu se intampla acest lucru, atunci se vor efectua investigatii suplimentare.

O entorsa la glezna creste riscul de instabilitate?

Daca nu este tratata corespunzator, o entorsa la glezna poate duce la instabilitate cronica, ce poate afecta amplitudinea de miscare, precum si articulatiile, ce se pot deteriora, ducand la artroza.  

De aceea este si recomandat consultul de specialitate, chiar daca pacientul considera ca este o afectiune usoara, care trece de la sine. Entorsa de glezna nu trece de la sine, ci are nevoie de tratament de specialitate.

Riscul unei noi accidentari este foarte mare in primul an de dupa o entorsa, deci este nevoie de atentie maxima pentru a minimiza riscurile asociate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

In cat timp se vindeca o entorsa de glezna?

Timpul de vindecare a entorsei de glezna depinde de gravitatea acesteia, dar si de varsta pacientului. Simptomele unei entorse se remit dupa o saptamana. Mai intai se amelioreaza durerea si vanataile, iar ulterior si inflamatia.

In cele mai multe din cazuri, acestea se vindeca in 2-4 saptamani. Leziunile mai grave se vindeca in 6-8 saptamani, chiar si mai mult.

Cum iti dai seama ca entorsa de glezna este grava?

Entorsa de glezna poate fi mai grava atunci cand nu raspunde la tratamentul de specialitate, la cateva saptamani dupa producerea traumatismului.  Daca pacientul observa ca vanataile se extind sau coboara pe picior, este recomandat sa solicite o alta consultatie de specialitate, pentru o noua evaluare si efectuarea unor investigatii imagistice.

Care sunt cauzele  pentru care entorsele de glezna nu se vindeca?

Exista multe cauze pentru care entorsa de glezna nu se vindeca. O parte dintre acestea pot fi:

  • Fracturi care nu sunt vizibile in cadrul unei radiografii
  • Leziuni totale ale ligamentelor, ce pot duce la instabilitate.
  • Leziuni ale cartilajului
  • Leziuni ale tendonului lui Ahile care nu au fost observate.

In aceste cazuri, este posibil sa fie nevoie de alte investigatii imagistice, precum RMN si CT.  

 

Bibliografie:

  • Kerkhoffs, G.M., van den Bekerom, M., Elders, L.A., van Beek, P.A., Hullegie, W.A., Bloemers, G.M., de Heus, E.M., Loogman, M.C., Rosenbrand, K.C., Kuipers, T. and Hoogstraten, J.W.A.P., 2012. Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: an evidence-based clinical guideline. British journal of sports medicine.
  • Renström, P.A., 1994. Persistently painful sprained ankle. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons2(5), pp.270-280.
  • Van Dijk, C.N., Lim, L.S.L., Bossuyt, P.M.M. and Marti, R.K., 1996. Physical examination is sufficient for the diagnosis of sprained ankles. The Journal of Bone & Joint Surgery British Volume78(6), pp.958-962.
  • Vuurberg, G., Hoorntje, A., Wink, L.M., Van Der Doelen, B.F., Van Den Bekerom, M.P., Dekker, R., Van Dijk, C.N., Krips, R., Loogman, M.C., Ridderikhof, M.L. and Smithuis, F.F., 2018. Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: update of an evidence-based clinical guideline. British journal of sports medicine.