Ce este chistul Baker si cum se trateaza?

Chistul Baker apare in partea din spate a genunchiului si poate fi diagnosticat printr-o investigatie RMN la genunchi. Acesta este de fapt o umflatura plina cu lichid, care poate da durere, atunci cand este de o dimensiune mai mare. Ce tratament exista pentru chistul Baker si cum este diagnosticata aceasta afectiune? Aflati din acest material.

Cuprins

Chistul Baker sau chistul popliteu apare in partea din spate a genunchiului si poate fi observat foarte usor de pacient, pentru ca este o umflatura plina cu lichid.

De ce apare chistul Baker?

Chistul Baker apare atunci cand o cantitate de lichid sinovial se acumuleaza la nivelul cavitatii articulare.

In mod normal, lichidul sinovial se regaseste la nivelul articulatiei genunchiului, secretat fiind de membrane sinoviala. Rolul acestui lichid este de a lubrifia articulatiile si a hrani cartilajul articular. Atunci cand exista un traumatism sau o afectiune inflamatorie la nivelul genunchiului, lichidul sinovial se acumuleaza anormal, iar acest lucru duce la aparitia unei umflaturi, care este ”impinsa” catre partea din spate a genunchiului, ca urmare a unei presiuni intraarticulare crescute.

Miscarea piciorului si implicit a genunchiului blocheaza lichidul sinovial in fosa poplitee. Atunci cand genunchiul este flexat, lichidul este directionat catre chist, iar atunci cand exista extensie, trecerea lichidului sinovial este blocata.

Care sunt bolile care favorizeaza aparitia chistului Baker?

Chistul Baker sau chistul popliteu apare de foarte multe ori ca un efect secundar al unei afectiuni inflamatorii sau leziuni articulare. 

Printre  bolile care pot duce la aparitia chistului Baker se numara:

  • Ruptura de menisc
  • Artrita - osteoartrita sau reumatoida;
  • Ruptura de ligament
  • Guta
  • Diferite ale inflamatii

Chistul Baker: simptome

Se poate intampla ca acest chist Baker sa fie trecut cu vederea de pacient atunci cand dimensiunile acestuia sunt mici, iar simptomele pot lipsi cu desarvarsire. In aceste situatii, chistul este descoperit total accidental, in cadrul unei investigatii imagistice efectuate cu un alt scop.

Insa in majoritatea cazurilor, simptomele sunt prezente, iar functionalitatea genunchiului este afectata:

  • Durere de genunchi
  • Rigiditatea genunchiului
  • Imposibilitatea de a flexa sau extinde complet genunchiul
  • Umflaturi la nivelul genunchiului sau a piciorului.

Cum este diagnosticat chistul Baker?

Procesul de diagnosticare implica examinare clinica si anamneza, iar ulterior, efectuarea unei investigatii RMN, care sa ajute la realizarea unui diagnostic exact. Mai mult decat atat, investigatia RMN ajuta la realizarea unui diagnostic diferential cu afectiuni precum chist ganglionar, chist meniscal, anevrism arterial, bursita, tumora benigna sau maligna, precum si ruptura musculara sau tromboza venoasa profunda. RMN-ul permite implicit obtinerea de informatii legate de eventualele leziuni existente la nivelul structurilor articulare, cum ar fi meniscul sau ligamentele.

Examinarea clinica implica palparea chistului si observarea acestuia: daca dispare sau se dimineaza la flexie si devine proeminent in extensie.

Medicul de specialitate poate recomanda implicit o ecografie articulara, pentru a ajuta la localizarea exacta a chistului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Chistul Baker: tratament

Ca in cazul oricai alte afectiuni, solutiile de tratament pentru chistul Baker difera in functie de cauza declansatoare. Singurele chisturi care nu necesita tratament sunt cele asimptomatice, insa si in acele cazuri este recomandata monitorizarea evolutiei chisturilor.

In cazul chisturilor simptomatice, medicul va trata afectiunea de baza, adica boala inflamatorie a genunchiului sau leziunea articulara care a favorizat aparitia chistului ori cresterea cantitatii secretate de lichid sinovial.

Extragerea lichidului sinovial din chist se va face sub ghidaj ecografic. Mai pot fi eficiente si injectiile intraarticulare, efectuate numai la recomandarea medicului de specialitate.

Daca in urma tratamentului conservator chistul Baker ramane simptomatic, atunci medicul chirurg ortoped poate recomanda excizia chirurgicala, care sa redea functionalitatea genunchiului si a mobilitatii articulare. Interventia chirurgicala nu este insa o garantie pentru faptul ca acest chist nu se va mai forma pe viitor.

Mai pot fi eficiente și medicamentele antiinflamatoare, care pot ameliora simptomele, la fel si bandajele compresive.

Consultul de specialitate este insa recomandat, inainte de orice solutie de tratament.

Poate sa dispara de la sine chistul Baker?

Da, in cazul chisturilor mici se poate intampla acest lucru. Insa la fel de probabil este ca acesta sa creasca in dimensiuni, mai ales in cazul persoanelor active. Mare atentie! Chistul Baker se poate sparge, ceea ce duce la aparitia durerii si a inflamatiei. Lichidul va fi reabsorbit de organism in decurs de cateva saptamani.

Chistul Baker este o afectiune intalnita atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor. Acesta apare frecvent in randul celor care practica un sport. 

 

Bibliografie:

  • Chatzopoulos, D., Moralidis, E., Markou, P., Makris, V. and Arsos, G., 2008. Baker’s cysts in knees with chronic osteoarthritic pain: a clinical, ultrasonographic, radiographic and scintigraphic evaluation. Rheumatology international29, pp.141-146.
  • Frush, T.J. and Noyes, F.R., 2015. Baker’s cyst: diagnostic and surgical considerations. Sports health7(4), pp.359-365.
  • Johnson, L.L., Van Dyk, G.E., Johnson, C.A., Bays, B.M. and Gully, S.M., 1997. The popliteal bursa (Baker's cyst): an arthroscopic perspective and the epidemiology. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery13(1), pp.66-72.
  • Torreggiani, W.C., Al-Ismail, K., Munk, P.L., Roche, C., Keogh, C., Nicolaou, S. and Marchinkow, L.O., 2002. The imaging spectrum of Baker's (popliteal) cysts. Clinical radiology57(8), pp.681-691.