Cele mai frecvente accidentari in functie de tipul sport practicat

Sporturile pe care le practici pot crea o predispozitie catre un anume tip de leziuni, tocmai de aceea este important sa ai maxima atentie la modul in care executi miscarile. Care sunt cele mai frecvente accidentari, in functie de tipul de sport practicat? Citeste acest material pentru a vedea ce riscuri exista!

Cuprins

Exista o diferenta in ceea ce priveste tipurile de accidentari pe care le sufera fiecare jucator in functie de sporturile pe care le practica.

In timp ce jucatorii de tenis sunt predispusi catre intinderi musculare, jucatorii de fotbal au un risc ridicat de a dezvolta leziuni ale genunchiului (ligament incrucisat anterior- LIA). Gama de posibile afectiuni este diversificata, de aceea este nevoie de atentie maxima in practicarea acestor sporturi, atat in ceea ce priveste jucatorii cu experienta, cat si pe cei care practica sport la nivel recreational sau de amator.

Leziuni frecvente la jucatorii de tenis

Jucatorii de tenis, prin miscarile pe care le efectueaza in timpul antrenamentelor si a jocului efectiv, sunt predispusi catre intinderi musculare si entorse la glezna si la genunchi.

De altfel, aceste leziuni sportive se situeaza si pe primele locuri, la capitolul frecventa. Mai pot aparea leziuni precum cotul jucatorului de tenis( epicondilita laterala), ce afecteaza tendonul muschiului extensor scurt, situat la aproape 2 cm de marginea exterioara a articulatiei cotului.

Tot in cazul jucatorilor de tenis, mai pot aparea sindromul tunelului carpian(intalnit frecvent si in randul celor care utilizeaza tastatura de calculator foarte mult), precum si intinderi sau rupturi ale coafei rotatorilor, la nivelul umarului.

Leziuni frecvente la jucatorii de fotbal

Jucatorii de fotbal au un risc foarte mare de a dezvolta leziuni ale genunchiului, precum ligament incrucisat anterior LIA, ligamentul colateral intern  LCM si ruptura de menisc. De altfel, aceste leziuni pot sa apara si in cazul practicarii sporturilor de contact.

Intinderile de muschi si entorsele de glezna sunt si ele frecvent diagnosticate in cazul celor care joaca forbal.

Leziuni frecvente la inotatori

Cele mai frecvente leziuni intalnite in randul inotatorilor, indiferent de varsta sau de experienta pe care o au sunt accidentarile sau dislocarile umerilor, ca urmare a suprasolicitarii articulatiei si a miscarilor in forta pe ca le efectueaza. De asemenea, mai pot aparea dureri la nivelul coloanei cervicale, precum si contracturi musculare, cat si entorse de gleza sau genunchi.  

In functie de afectiunea existenta, precum si gravitatea acesteia, medicul de specialitate recomanda si solutia de tratament. 

Leziuni frecvente la alergat

Deoarece folosesc foarte mult articulatia gleznei si a genunchiului, alergatorii sunt predispusi catre leziuni ale genunchiului, precum leziuni de menisc si ligamente incrucisate anterioare, ceea ce implica in mod automat recuperare medicala, precum si un repaus in ceea ce priveste activitatea sportiva.

De asemenea, ruptura tendonului lui Ahile este la fel de des intalnita in cazul acestei categorii de sportivi. Entorsele, fracturile de stres si sindromul de compartiment al gambei sunt la fel de frecvent diagnosticate.

De retinut este faptul ca nu numai sportivii pot suferi astfel de accidentari, ci si persoanele care practica acest tip de sporturi la nivel de hobby.

Leziuni frecvente la jucatorii de baschet

La jucatorii de baschet, leziunile ligamentului incrucisat si ale meniscului sunt des intalnite. De asemenea, pot aparea inclusiv entorse la incheietura mainii si entorse de glezna, precum si ruptura tendonului lui Ahile.

Leziuni frecvente la  ciclism

In cazul ciclismului, exista un risc foarte mare de accidentare prin cadere. In aceste cazuri, pot aparea fracturi de clavicula si luxatie acromio-claviculara. Cel mai des intalnite sunt fracturi ale  antebratului,  incheieturii mainii si cotului. Toate aceste leziuni necesita consult de specialitate de urgenta, iar solutia de tratament difera de la un caz la altul.

Leziuni frecvente la ski

Persoanele care practica acest tip de sport sunt predispuse catre traumatisme la nivelul genunchiului, precum leziuni partiale sau totalede ligament incrucisat anterior, leziuni de menisc si rupturi de  ligament colateral medial. Articulatia umarului este si ea in situatie de risc in ceea ce priveste acest sport. Pot aparea luxatii de umar, fracturi, si disjunctii acromio-claviculara.

Cum pot fi tratate leziunile sportive?

In lipsa consultului de specialitate, masurile pe care le pot lua sportivii sau persoanele care practica un anume tip de sport sunt pentru a reduce edemul si durerea. Recomandarea este ca programarea pentru consultul de specialitate sa fie efectuata in cel mai scurt timp de la producerea traumatismului, pentru eliminarea riscului de complicatii.

Tratamentul la domiciliu poate include:

  • Odihna si repaus de la orice activitate sportiva, pentru a permite articulatiei sa se refaca
  • comprese reci ( gheata ) pentru a reduce durerea si edemul, timp de 15 pana la 20 minute, la fiecare 3-4 ore
  • folosirea benzii elastice pentru a reduce edemul si pentru a adauga sprijin articulatiei afectate
  • ridicarea membrului afectat folosind perne, pentru a reduce edemul
  • adminstrare de antiinflamatoare locale si orale

Daca durerea persista, este nevoie sa va adresati medicului ortoped, care va examina articulatia sau membrul afectat. Pentru diagnosticare exacta, acesta poate recomanda  efectuarea unei radiografii, ecografii, RMN  SAU CT, pentru a obtine mai multe informatii, ce il pot ajuta in recomandarea planului de tratament (conservator sau chirurgical)

Cum pot fi prevenite leziunile sportive?

  • incalzire inainte de a incepe activitatea sportiva, timp de 5-10 min
  • exercitii de streching inainte si dupa efort
  • intarirea muschilor care sustin articulatiile
  • mentinerea unei greutati corporale adecvate pentru a reduce sarcina si a pune presiune pe articulatii
  • purtarea de incaltaminte adecvata, care va ajuta la mentinerea echilibrului in timpul sportului
  • evitarea cresterii bruste a intensitatii exercitiului

In cazul leziunilor sportive critice, o solutie este alternativa chirurgicala, in special in cazul in care exista rupturi complete de ligamente  si fracturi cu deplasare.

 

Bibliografie:

  • Åman, M., Forssblad, M. and Henriksson‐Larsén, K., 2016. Incidence and severity of reported acute sports injuries in 35 sports using insurance registry data. Scandinavian journal of medicine & science in sports26(4), pp.451-462.
  • Belechri, M., Petridou, E., Kedikoglou, S. and Trichopoulos, D., 2001. Sports injuries among children in six European union countries. European journal of epidemiology17, pp.1005-1012.
  • Kisser, R. and Bauer, R., 2012. The burden of sports injuries in the European Union. Austrian Road Safety Board, pp.1-94.
  • Misra, A., 2014. Common sports injuries: incidence and average charges. ASPE [homepage on the Internet].