Ce este artroscopia de genunchi si cand este recomandata?

Artroscopia de genunchi este una dintre cele mai des utilizate interventii atat in tratarea afectiunilor genunchiului, cat si in diagnosticarea acestora.  In ce consta aceasta interventie, care sunt avantajele si cum decurge recuperarea dupa o astfel de interventie, aflati din acest material.

Artroscopia de genunchi este o procedura chirurgicala, prin care o articulatie este vizualizata cu ajutorul unei camere foarte mici. Artroscopia ajuta medicul sa observe clar interiorul genunchiului, atat pentru a trata afectiunile existente, cat si pentru a le diagnostica.

Cuprins

Cum se realizeaza artroscopia de genunchi?

In cadrul acestei interventii, chirurgul introduce artroscopul (o camera minuscula, ce are dimensiunea unui creion) in articulatia genunchiului. Artroscopul trimite imaginea catre un monitor de inalta rezolutie. Pe monitor, medicul poate vedea structurile din genunchi, in detaliu.

Ulterior, chirurgul face 2-3  incizii de mici dimensiuni in jurul genunchiului, prin care introduce instrumentele chirurgicale, tratand leziunile existente. O solutie sterila va fi introdusa in genunchi pentru a creste vizibilitatea si a ajuta chirurgul sa vada in mare detaliu.

Procedura dureaza in general 30 minute, cu posibilitatea de a se extinde pana la o ora jumatate, in functie de complexitatea cazului tratat.  Majoritatea interventiilor chirurgicale artroscopice la nivelul genunchiului necesita o spitalizare de scurta durata (1-2 zile).

Dupa incheierea procedurii, pacientul va fi mutat din sala de operatie in salon, iar externarea se va face a doua zi.  In cazul in care medicul chirurg decide ca spitalizarea se prelungeste, va anunta pacientul despre acest lucru.

Cum te pregatesti pentru artroscopia de genunchi?

Ca orice alta interventie chirurgicala, artroscopia de genunchi implica o pregatire prealabila a pacientului. Medicul chirurg are nevoie sa stie ce tratamente medicale urmeaza pacientul. In unele cazuri, este nevoie de oprirea administrarii medicamentatiei.

De asemenea, medicul chiurg poate recomanda pacientului sa efectueze un set de analize, o radiografie pulmonara si o electrocardiograma inainte de operatie.

Pacientul nu are voie sa bea sau sa manance nimic dupa ora 24:00, in noaptea de dinaintea interventiei.

Artroscopia de genunchi implica anestezierea pacientului. Medicul anestezist este cel care alege tipul de anestezie potrivit pentru pacient. Aceasta poate fi regionala sau generala.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Cand este recomandata artroscopia de genunchi?

Artroscopia de genunchi este utilizata atat pentru diagnosticarea, cat si pentru tratarea leziunilor genunchiului. Artroscopia de genunchi este cel mai frecvent recomandata pentru:

  • Repararea sau extragerea cartilajului meniscal
  • Reconstructia unui ligament incrucisat anterior rupt
  • Curatarea partilor rupte din cartilajul articular
  • Indepartarea unor fragmente libere de os sau cartilaj
  • Reconstructia ligamentului incrucisat
  • Indepartarea tesutului sinovial inflamat.

Cum te recuperezi dupa artroscopia de genunchi?

In urma artroscopiei de genunchi, recuperarea pacientului este mult mai rapida. Timpul de vindecare tine si de modul in care pacientul respecta recomandarile primite de la chirurg.

  • In primele zile postoperator, piciorul trebuie sa fie tinut mai sus de nivelul inimii, pe o perna sau un suport, in unghi de 30 de grade. Pentru a reduce inflamatia si durerile, poate fi aplicata gheata.
  • Bandajul de la picior trebuie sa fie pastrat curat si uscat. Pacientul va primi recomandari de la medicul chirurg, legate de ingrijirea si schimbarea bandajelor postoperator, precum si informatii despre modul in care poate face baie sau dus.
  • Cei mai multi pacienti au nevoie de carje sau cadru pentru a se deplasa imediat postoperator. Medicul ortoped va va comunica cum veti face sprijinul pe piciorul operat.
  • Tot chirurgul este cel care poate da informatii pacientului despre momentul in care poate conduce din nou masina. De obicei, pacientii pot conduce la 1-3 saptamani dupa interventia chirurgicala. Aceasta decizie e luata in functie de mai multi factori, dintre care:
  • Care genunchi e afectat
  • Masina este dotata sau nu cu o cutie de viteze automata
  • Nivelul durerii
  • Tipul de medicamente administrate dupa operatie
  • Cat de bine va puteti controla genunchiul.

In cele mai multe dintre cazuri, pacientul se poate intoarce la activitatile fizice obisnuite in 6-8 saptamani sau chiar mai devreme. Daca locul de munca al pacientului implica activitati fizice solicitante, poate dura mai mult timp pana cand acesta se poate intoarce la serviciul.

 

Bibliografie:

  • Barlow, T. and Plant, C.E., 2015. Why we still perform arthroscopy in knee osteoarthritis: a multi-methods study. BMC Musculoskeletal Disorders16, pp.1-9.
  • Brattwall, M., Jacobson, E., Forssblad, M. and Jakobsson, J., 2010. Knee arthroscopy routines and practice. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy18, pp.1656-1660.
  • Katz, J.N., Brownlee, S.A. and Jones, M.H., 2014. The role of arthroscopy in the management of knee osteoarthritis. Best Practice & Research Clinical Rheumatology28(1), pp.143-156.
  • Thorlund, J.B., Juhl, C.B., Roos, E.M. and Lohmander, L.S., 2015. Arthroscopic surgery for degenerative knee: systematic review and meta-analysis of benefits and harms. bmj350.