Cate tipuri de rupturi de menisc exista?

Ruptura de menisc este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ortopedice si poate sa afecteze pacienti de toate varstele, cu precadere sportivii de performanta, insa aceasta nu este o regula. Ruptura de menisc poate sa apara si in cazul persoanelor mai putin active, care sunt implicate intr-o activitate sportiva episodica si nu se incalzesc suficient inainte sau nu sunt atente la modul in care executa miscarile. Cate tipuri de rupturi de menisc exista si cum pot fi tratate acestea? Aflati din acest material.

Cuprins

O simpla miscare gresita si o presiune foarte mare asupra meniscului. De atat este nevoie pentru ca ruptura de menisc sa apara. De altfel, meniscul este cel care ofera stabilitate genunchiului, aflandu-se intre femur si tibie. Atunci cand apare un traumatism la nivelul meniscului, stabilitatea genunchiului se pierde, iar pacientul are senzatia ca va ”cadea din picioare”, fiind in imposibilitatea de a se misca.

De asemenea, pacientul mai poate experimenta:

  • Durere pe interlinia articulara si/sau cracmente sau clicuri. Mai exact, este vorba despre trosnitura pe care o puteti auzi in momentul accidentarii.
  • Dificultate la urcatul si coboratul scarilor, uneori chiar imposibilitatea de a mai face acest lucru.
  • Atrofia cvadricepsului in leziunile vechi.

Cate tipuri de rupturi de menisc exista?

Ruptura de menisc este de mai multe tipuri, iar acest lucru este bine sa fie cunoscut de pacienti. In functie de tipul de ruptura de menisc, medicul de specialitate poate recomanda si un plan de tratament corespunzator. In unele cazuri, este vorba de tratament nechirurgical, in altele de interventii chirurgicale, cum ar fi sutura de menisc.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ruptura verticala de menisc

In cazul rupturii vertical de menisc, leziunea apare de-a lungul cartilajului. In cele mai multe situatii, tratamentul recomantat este interventia chirurgicala artroscopica, minim-invaziva. In urma acestei interventii, meniscul este practic cusut, iar pacientul se poate vindeca in totalitate, prin respectarea recomandarilor primite de la medicul chirurg. Deoarece interventia este minim-invaziva, cicatricile sunt si ele reduse.

Ruptura orizontala de menisc

Acest tip de ruptura de menisc apare preponderent in cazul sportivilor care practica sporturi de contact, precum fotbal sau rugby.

Ruptura oblica de menisc

Atunci cand vorbim de ruptura oblica de menisc, singura solutie eficienta de tratament este interventia chirurgicala, prin meniscectopie. Acest tip de interventie artroscopica presupune curatarea zonei afectate, fara a lasa cicatrici pacientului.

Ruptura radiala de menisc

Ruptura radiala de menisc face parte din categoria afectiunilor degenerative, adica nu este rezultata in urma unui traumatism, ci este un efect al inaintarii in varsta. Ruptura radiala de menisc apare cu precadere la persoanele de peste 50 de ani si se produce la marginea interna a meniscului catre partea exterioara. In unele cazuri, aceasta afectiune poate fi tratata si fara interventie chirurgicala, insa vindecarea tine de mai multi factori, precum varsta pacientului, particularitatile cazului si modul in care pacientul respecta recomandarile medicului chirurg.

Ruptura de menisc in toarta de cos

Aceasta este probabil una din cele mai grave tipuri de rupturi de menisc si apare atunci cand o mare parte din menisc se rupe, ceea ce duce la deplasarea acestuia din pozitia anatomica normala catre partea din fata sau catre partea din spate, intocmai ca o toarta instabila, care isi schimba centrul de greutate. Astfel, bucatile de menisc blocheaza genunchiul si mobilitatea acestuia. ”Miscarea” meniscului inainte si inapoi duce la aparitia leziunilor de cartilaj, ca urmare a frecarii.

Ruptura tip clivaj orizontal

Ruptura de clivaj orizontal este un traumatism puternic, care imparte meniscul in 2 discuri de forma literei C, situate unul deasupra celuilalt. Datorita tehnologiei existente acum, acest tip de ruptura poate fi vindecat prin interventie chirurgicala, lucru care nu era posibil in trecut.

Ruptura complexa de menisc

Aceasta afectiune poarta numele de ruptura complexa si necesita un tratament chirurgical, artroscopic. Ea poate fi insotita de rupturi de ligamente colaterale, ligamente incrucisate, entorse ale genunchiului sau chiar leziuni la nivelul cartilajelor.

Tipul rupturii de menisc, complexitatea rupturii, precum si stabilitatea sau instabilitatea acesteia sunt factorii esentiali in recomandarea unui plan de tratament, care poate fi conservator sau chirurgical.

 

Bibliografie:

  • Bhan, K., 2020. Meniscal tears: current understanding, diagnosis, and management. Cureus12(6).
  • Doral, M.N., Bilge, O., Huri, G., Turhan, E. and Verdonk, R., 2018. Modern treatment of meniscal tears. EFORT open reviews3(5), pp.260-268.
  • Maffulli, N., Longo, U.G., Campi, S. and Denaro, V., 2010. Meniscal tears. Open access journal of sports medicine, pp.45-54.
  • Snoeker, B.A., Bakker, E.W., Kegel, C.A. and Lucas, C., 2013. Risk factors for meniscal tears: a systematic review including meta-analysis. journal of orthopaedic & sports physical therapy43(6), pp.352-367.