Leziunile de menisc: tratament conservator sau tratament chirurgical?

Leziunile de menisc sunt unele dintre cele mai des intalnite afectiuni ale genunchiului, ce apare in special la sportivi, in urma unei miscari bruste. Durerea insotita sau nu cu blocarea  genunchiului este primul simptom in cazul leziunii de menisc si in acelasi timp un semnal de alarma ca este nevoie sa mergi la o consultatie de specialitate. Cand este recomandat tratamentul conservator si cand este recomandat tratamentul chirurgical in cazul leziunilor de menisc?

Deoarece este utilizata frecvent, articulatia genunchiului este supusa atat uzurii, cat si suprasolicitarii. Tocmai de aceea, are si o vulnerabilitate ridicata in ceea ce priveste aparitia diferitelor afectiuni. Leziunea de menisc este frecvent diagnosticata in cabinetele de specialitate, in urma unei examinari clinice si de multe ori in urma unor investigatii suplimentare, care sa permita medicului de specialitate sa recomande un plan de tratament corespunzator.

Cuprins

Diagnostic leziuni de menisc: Ce este testul McMurray?

Testul McMurray este o modalitate prin care medicul ortoped poate diagnostica o leziune de menisc. Testul este non-invaziv si presupune indoirea genunchiului pacientului si rotirea acestuia, pentru a-l aduce ulterior in pozitia intins. In acest fel, va pune presiune pe menisc si daca exista o leziune, va aparea atat durerea, cat si o trosnitura specifica. In cazul in care aceste investigatii nu pot confirma ipoteza unei rupturi de menisc, insa simptomele indica acest diagnostic, se poate realiza o analiza suplimentara. Aceasta este examinarea RMN (Rezonanta Magnetica).

De ce este important sa tratezi leziunile de menisc?

Leziunile de menisc nu duc la impotenta functionala imediata. Mai exact, pacientul isi va putea folosi piciorul afectat pentru cateva zile. Ulterior, genunchiul devine rigid si se va umfla, ca urmare a traumatismului.

O ruptura de menisc netratata duce la blocarea permanenta a genunchiului. Practic, bucata afectata de menisc se va deplasa din pozitia anatomica normala, deplasandu-se in interiorul articulatiei. Efectul imediat nu este numai durerea, ci si imposibilitatea de a merge sau de a folosi genunchiul ori piciorul afectat.  

Tratament conservator sau tratament chirurgical in cazul leziunilor de menisc?

Tocmai pentru ca leziunile de menisc sunt de multiple feluri, solutiile de tratament difera. In unele cazuri, este recomandat un tratament conservator (nechirurgical), iar in alte situatii, interventia chirurgicala este singura solutie eficienta care poate duce la restabilirea functionalitatii genunchiului.

Medicul ortoped este cel care alege solutia de tratament, in functie de cativa factori esentiali:

  • Dimensiune - cu cat mai mare este leziunea de menisc, cu atat mai mult creste posibilitatea ca aceasta sa poata fi tratata chirurgical.
  • Localizare - treimea exterioara a meniscului este puternic vascularizata si permite vindecarea conservatoare. O leziune de menisc in aceasta zona poate fi tratata, de exemplu, nechirurgical. Celelalte doua treimi ale meniscului nu sunt atat de puternic vascularizate, drept pentru care impun, de cele mai multe ori, excizia portiunii de menisc afectate, prin artroscopie.
  • Tipul de ruptura - si tipul de ruptura este relevant. Este o leziune de menisc radiala sau o ruptura de menisc complexa? Afla detalii despre tipurile de leziuni de menisc existente

Care sunt solutiile de tratament conservator (nechirurgical) in cazul leziunilor de menisc?

In general, tratamentul conservator este recomandat in cazul leziunilor de menisc ce afecteaza zonele puternic vascularizate, iar genunchiul este stabil. In aceste situatii, pot fi recomandate antiinflamatoare, purtarea unor orteze speciale sau bandaje pentru o perioada limitata de timp sau kinetoterapie pentru restabilirea functionalitatii totale a genunchiului.

Pe toata durata tratamentului nechirurgical este recomandat ca pacientul sa evite activitatile solicitante si sa limiteze la minim solicitarea articulatiei genunchiului.

Cand este recomandat tratamentul chirurgical in cazul leziunilor de menisc?

Daca stabilitatea genunchiului este afectata, atunci medicul de specialitate poate recomanda interventia chirurgicala.

Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc este recomandat in cazul unei rupturi puternice si poate fi:

  1. Sutura de menisc - curatarea zonei de ruptura de tesut cicatricial si pozitionarea meniscului rupt la locul lui. Se fixeaza cu diferite ancore sau suturi.
  2. Meniscectomie partiala - se executa doua incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a indeparta orice fragment care s-ar putea prinde in articulatie si ar putea provoca leziuni. Aceasta interventie presupune pastrarea meniscului intr-o proportie cat mai mare cu putinta.
  3. Meniscectomie totala a segmentului afectat - presupune indepartarea chirurgicala a intregului menisc.
  4. Transplantul de menisc artificial - inlocuirea meniscului cu unul artificial.

Ruptura de menisc necesita tratament imediat. Interventia chirurgicala este recomandata in cazul leziunilor radiale de menisc, care au sanse de vindecare ”de la sine” scazute, deoarece zona afectata nu este vascularizata. Aceeasi recomandare exista si in cazul leziunilor de menisc orizontale, daca acestea se produc tot in zona sab vascularizata.

Leziunile complexe de menisc pot fi tratate doar prin interventie chirurgicala. Vezi in ce consta artroscopia de genunchi

Daca ruptura de menisc nu este tratata, cartilajul genunchiului se poate deteriora, iar pacientul isi pierde complet mobilitatea.
Indiferent de tipul leziunii, medicul ortopedul este singurul care poate da un diagnostic.

 

Bibliografie:

  • Beaufils, P. and Pujol, N., 2017. Management of traumatic meniscal tear and degenerative meniscal lesions. Save the meniscus. Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research103(8), pp.S237-S244.
  • Giuffrida, A., Di Bari, A., Falzone, E., Iacono, F., Kon, E., Marcacci, M., Gatti, R. and Di Matteo, B., 2020. Conservative vs. surgical approach for degenerative meniscal injuries: a systematic review of clinical evidence. European Review for Medical & Pharmacological Sciences24(6).
  • Lee, D.Y., Park, Y.J., Kim, H.J., Nam, D.C., Park, J.S., Song, S.Y. and Kang, D.G., 2018. Arthroscopic meniscal surgery versus conservative management in patients aged 40 years and older: a meta-analysis. Archives of orthopaedic and trauma surgery138, pp.1731-1739.
  • van de Graaf, V.A., Wolterbeek, N., Mutsaerts, E.L., Scholtes, V.A., Saris, D.B., de Gast, A. and Poolman, R.W., 2016. Arthroscopic partial meniscectomy or conservative treatment for nonobstructive meniscal tears: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery32(9), pp.1855-1865.