Tehnica LARS, tehnica inovatoare de ligamentoplastie, realizata in cadrul Spitalului Medicover

Tehnica LARS, tehnica inovatoare de ligamentoplastie, realizata in cadrul Spitalului Medicover

Tehnica LARS este o tehnica inovatoare de ligamentoplastie, care utilizeaza ligamente artificiale, cu o rezistenta mult mai ridicata decat cea a ligamentelor naturale. Acest tip de interventie este realizat de foarte putini specialisti din Romania si are cateva avantaje fata de ligamentoplastia clasica, cu grefa recoltata de la pacient. Unul din cele mai importante avantaje este faptul ca grefa este pentru toata viata. In cadrul Spitalului Medicover, tehnica LARS este realizata de dr. Gabriel Stefanescu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

Ligamentul incrucisat anterior reprezinta unul din cele 4 ligamente importante ale genunchiului, cu rol in stabilizarea articulatiei. Atunci cand apare dislocarea sau ruptura ligamentelor externe ale genunchiului, aceasta articulatie devine nefunctionala si duce la imposibilitatea sau limitarea miscarii.

In cele mai multe din cazuri, ligamentul incrucisat anterior este fortat in cadrul activitatilor sportive, senzatia resimtita de pacient fiind aceea de pocnitura a genunchiului.

Cuprins

Cum poate fi tratat ligamentul incrucisat anterior?

Interventia chirurgicala este recomandata ca forma de tratament in cazul accidentarilor grave, severe. Exista doua metode de tratament chirurgical, aceasta fiind ligamentoplastia clasica, prin recoltarea de grefa de la pacient si tehnica LARS, o metoda inedita si revolutionara, care foloseste grefa artificiala. In cazul tehnicii LARS, durabilitatea este extinsa, pentru toata viata.

Care sunt avantajele tehnicii LARS?

Tehnica LARS (Ligament Augmentation and Reconstruction System or Ligament Advanced Reinforcement System) este relativ rar utilizata in Romania. In cadrul Spitalului Medicover, aceasta tehnica este implementata cu succes de Dr. Gabriel Stefanescu, medic specialist Ortopedie- Traumatologie:

Tehnica LARS este complexa si 100% sigura. Implementez aceasta tehnica de 5 ani de zile in Romania, fiind printre primii specialisti din tara care au implementat acest concept. Pentru a putea sa realizez acest tip de interventie, a fost nevoie de o pregatire intensa in Germania, de 2 ani de zile”, mentioneaza Dr. Gabriel Stefanescu.

Cel mai important avantaj al tehnicii LARS este ca grefa artificiala utilizata dureaza toata viata, din mai multe motive:

Tehnica LARS nu e dependenta de vascularizatie, spre deosebire de cea recoltata

Grefa recoltata de la pacient isi pierde in timp proprietatile si se poate rupe. De obicei, durabilitatea acesteia este de 6-8 ani, dupa care urmeaza o revizie, ce poate implica si o noua operatie. Acest lucru se intampla deoarece grefa recoltata nu are vascularizatie si nu se vascularizeaza in situ cum s-a crezut acum multi ani.

Rezistenta ridicata pentru LARS

LARS are o rezistenta mult mai mare chiar si fata de ligamentul natural. Ligamentul artificial rezista pana la o energie cinetica de 2000nm, spre deosebire de cel natural, care rezista pana la 1500nm.

O grefa recoltata de la pacient rezista pana 700-800nm si pe parcursul timpului pierde din aceasta rezistenta, tocmai datorita lipsei vascularizatiei. Dupa 6 ani, rezistenta ajunge la 250-275 nm, ceea ce predispune ligamentul la noi rupturi.

Tehnica LARS, tehnica inovatoare de ligamentoplastie, realizata in cadrul Spitalului Medicover

Recuperare rapida in cazul LARS

Inca de a doua zi dupa efectuarea tehnicii LARS, pacientul poate calca pe piciorul afectat. Recuperarea incepe imediat, iar tonusul si masa musculara nu se pierd. Dupa maxim 2 saptamani de la interventie, pacientul poate merge normal. In decurs de 6-8 saptamani, pacientul se recupereaza complet. Dupa 3 luni, pacientul isi poate relua activitatea sportiva.

Timpi redusi si interventii mai putine in cazul LARS

Si la capitolul revizie postligamentoplastie, tehnica LARS are avantaje nete dupa ce grefa pusa initial se rupe si trebuie inlocuita.

In cazul LARS, in aceeasi interventie se efectueaza pregatirea tunelurilor si efectuarea ligamentoplastiei LARS dupa care incepe recuperarea functionala, care e aceeasi ca timp si ca dinamica functionala.

La o noua ligamentoplastie clasica, se efectueaza o interventie in care este excizata grefa initiala si tunelurile initiale pregatite. La 2 luni dupa prima interventie, urmeaza si a doua interventie, in care este efectuata ligamentoplastia cu grefa recoltata, pentru ca ulterior sa urmeze recuperarea.

 

Bibliografie:

  • Giannotti, S., Dell’osso, G., Bugelli, G. et al. Surgical treatment of acromioclavicular dislocation with LARS artificial ligament. Eur J Orthop Surg Traumatol 23, 873–876 (2013).
  • Machotka, Z., Scarborough, I., Duncan, W. et al. Anterior cruciate ligament repair with LARS (ligament advanced reinforcement system): a systematic review. BMC Sports Sci Med Rehabil 2, 29 (2010). https://doi.org/10.1186/1758-2555-2-29
  • M. Sarwat, J. J. Levandoski, A. Eldawy and M. F. Mokbel, "LARS*: An Efficient and Scalable Location-Aware Recommender System," in IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, vol. 26, no. 6, pp. 1384-1399, June 2014, doi: 10.1109/TKDE.2013.29.
  • Naim, S., Gougoulias, N. & Griffiths, D. Patellar tendon reconstruction using LARS ligament: surgical technique and case report. Strat Traum Limb Recon 6, 39–41 (2011). https://doi.org/10.1007/s11751-010-0101-0