Luxatia de rotula: simptome si tratament

Luxatia externa de rotula se poate produce in urma unei rupturi a ligamentului patelo-femural medial. De altfel, verificarea statusului acestui ligament este esentiala in stabilirea solutiei de tratament. Una din cele mai eficiente metode de a trata o ruptura totala sau partiala de ligament Patelo-Femural Medial (MPFL) este interventia chirurgicala.

Cuprins: 

Luxatia de rotula este o afectiune care se intalneste frecvent in cazul sportivilor de performanta si apare in urma unui traumatism. In marea majoritate a cazurilor, traumatismul se produce in partea interioara a genunchiului.

Ce rol are ligamentul patelo-femural medial in producerea luxatiei de rotula?

Complexul medial patelo-femural este alcatuit din ligamentele patelofemural medial si patelotibial medial.  Ligamentul patelo-femural medial este cel care ”tine” rotula si previne deplasarea acesteia in lateral. Pe scurt, reprezinta un stabilizator al acesteia.

Atunci cand acest ligament este rupt sau intins, rotula se deplaseaza din pozitia ei anatomica si apare luxatia externa de rotula.

Luxatia de rotula: cauze

Luxatia de rotula este o cauza a unei rupturi sau intinderi de ligament patelo-femural medial. Aceasta ruptura se poate produce direct sau indirect, adica prin contact sau fara.

In unele cazuri, luxatia de rotula apare in urma unui traumatism, cum ar fi o lovitura foarte puternica in partea interioara a genunchiului, ceea ce duce la deplasarea in lateral a rotulei. Acest lucru se intampla frecvent in cazul sporturilor de contact, cum ar fi fotbalul, de exemplu.

In cele mai multe din cazuri insa, ruptura de ligament se produce indirect, fara contact, in urma unei rasuciri bruste. Pacientul poate sa simta o poctinura la nivelul genunchiului, cu deplasarea temporara a rotulei in lateral. De multe ori, rotula insa revine in pozitia ei normala.

Sunt si situatii in care luxatia de rotula are cauze anatomice. Sunt persoane care au ligamente laxe sau prezinta o malformatie la nivelul portiunii distale a femurului ce consta in scaderea sau chiar lipsa santului trohlear (displazia trohleara), ceea ce faciliteaza aparitia unei luxatii de rotula sau a unei rupturi de ligament patelo-femural medial, pentru ca rotula nu este stabilizata foarte bine si poate ”sari” foarte usor.

Care sunt simptomele unei luxatii de rotula?

Primul simptom care apare este durerea. Intensitatea durerii poate fi foarte ridicata, in functie de gravitatea traumatismului care duce la ruptura ligamentului patelo-femural medial.

Pacientul resimte o stare mare de disconfort si o instabilitate accentuata la nivelul genunchiului. Atunci cand exista aceste simptome, este recomandat ca pacientul sa se prezinte imediat pentru un consult de specialitate si pentru stabilirea unui plan de tratament corespunzator.

Cum este diagnosticata luxatia de rotula?

Examinarea clinica nu este suficienta in cazul acestei afectiuni. Medicul poate recomanda pacientului efectuarea unui RMN sau CT al genunchiului, pentru a observa in detaliu ce leziuni s-au produs la nivelul genunchiului, daca MPFL este rupt sau intins. In unele cazuri, radiografia este suficienta.

Solutia de tratament difera de la un caz la altul, insa cea mai eficienta si des recomandata solutie de tratament este interventia chirurgicala, mai ales daca pacientul a trecut prin mai multe luxatii de rotula.

Ce este reconstructia ligamentului patelo-femural medial si cum se realizeaza?

Solutiile de tratament depind de o serie de factori, precum:

  • Rotatia si adancimea santului (trohlear) in care sta rotula. Cu cat acesta este mai adanc, cu atat rotula va fi mai stabila.
  • Statusul ligamentului patelo-femural medial - daca este lax/intins sau rupt
  • Traumatism direct

Tratamentul initial presupune reducerea luxatiei, dupa care pacientului i se recomanda efectuarea de investigatii suplimentare. Medicul poate recomanda ulterior un tratament conservator, ce presupune imobilizare in orteza, recuperare medicala si mers in carje.

Insa daca pacientul a avut mai multe luxatii de rotula, este necesara interventia chirurgicala.

Pentru a stabiliza rotula, este nevoie ca medicul chirurg sa reconstruiasca ligamentul patelo femural medial, o procedura chirurgicala complexa, ce necesita si recoltarea unei autogrefe. Uneori reconstructia MPFL este asociata cu alte tehnici chirurgicale, care sa redea stabilitatea totala a rotulei.

Daca situatia o permite, se va recolta o grefa de la pacient, cu un diametru de 4 mm si o lungime minima de 18 cm. Grefa va fi introdusa in rotula, capetele acesteia fiind subtiate. Cel mai important pas al interventiei chirurgicale este pozitionarea corecta a insertiei femurale a MPFL si mentinerea unei tensiuni egale la ambele capete ale grefei.

Dupa interventia chirurgicala, pacientului ii va fi recomandata purtarea unei orteze de genunchi pentru o perioada de 3 saptamani. Inflamatia si durerea se vor reduce in prima saptamana dupa interventia chirurgicala.

Un pas la fel de important este si recuperarea medicala, care poate incepe dupa primele 2 saptamani de la interventia chirurgicala.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Bibliografie:

  • Arendt, E.A., Fithian, D.C. and Cohen, E., 2002. Current concepts of lateral patella dislocation. Clinics in sports medicine21(3), pp.499-519.
  • Duthon, V.B., 2015. Acute traumatic patellar dislocation. Orthopaedics & Traumatology: Surgery & Research101(1), pp.S59-S67.
  • Magnussen, R.A., De Simone, V., Lustig, S., Neyret, P. and Flanigan, D.C., 2014. Treatment of patella alta in patients with episodic patellar dislocation: a systematic review. Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy22, pp.2545-2550.
  • Stefancin, J.J. and Parker, R.D., 2007. First-time traumatic patellar dislocation: a systematic review. Clinical Orthopaedics and Related Research®455, pp.93-101.