Care sunt avantajele artroscopiei?

Artroscopia este o procedura chirurgicala minim invaziva, care ofera multiple avantaje atat chirurgului, cat si pacientului. Cu ajutorul acesteia, pot fi evaluate si tratate leziunile din interiorul articulatiei. In cele mai multe din cazuri, artroscopia este utilizata pentru examinarea genunchiului. Afla care sunt avantajele artroscopiei din acest material.

Cuprins:

Artroscopia este o procedura foarte des intalnita in chirurgia ortopedica, fiind extrem de utila in stabilirea unui diagnostic si in acelasi timp, la tratarea leziunilor articulatiilor, tendoanelor sau a cartilajelor. Acuratetea artroscopiei este ridicata, la fel si rata de succes in urma interventiei.  

In cadrul artroscopiei, medicul chirurg introduce in articulatie un instrument subtire, cu o camera video in capat. Acest instrument se numeste artroscop. Cu ajutorul artroscopului, medicul poate vedea mult mai bine structurile din interiorul articulatiei. Imaginea transmisa de camera miniaturala este transmisa in timp real pe un monitor si marita, facilitand procesul de diagnosticare si tratament.

Accesul în interiorul articulaţiei se face prin doua-trei incizii mici, sub un centimetru. Artroscopia este recomandata in cazul:

  • leziunilor de menisc
  • leziunilor ligamentare
  • leziunilor tendinoase si de cartilaj
  • sinovitelor
  • sindromul de impingement

Artroscopia de genunchi se efectueaza atunci cand exista o leziune sau ruptura de menisc de gradul 3 si 4, in sindromul de plica sinoviala si multe alte afectiuni ale genunchiului.

Afla de aici care sunt interventiile chirurgicale ortopedice des intalnite. 

Artroscopia, tehnica chirurgicala minim-invaziva

Faptul ca artroscopia este o procedura minim-invaziva este un mare avantaj, atat pentru pacient, cat si pentru medic. Inciziile realizate sunt minime, lucru ce faciliteaza recuperarea pacientului.

Cicatricile postoperatorii sunt minime

In cazul unei interventii chirurgicale, aspectul estetic este important in asigurarea unei stari de confort a pacientului in urma interventiei chirurgicale. Spre deosebire de abordul chirurgical clasic, in cazul artroscopiei, cicatricile sunt minime, iar rezultatele estetice net superioare.

Acesta este un avantaj important al artroscopiei deoarece atat medicul, cat si pacientul isi doresc ca rezultatul final din punct de vedere estetic sa fie unul cat mai bun.

Artroscopia este recomandata pacientilor de toate varstele

Aceasta procedura chirurgicala are foarte putine contraindicatii si este o metoda de electie preferata de chirurgi, tocmai datorita multiplelor avantaje pe care le are. Artroscopia este recomandata atat in cazul pacientilor tineri (printre care se numara si sportivii), cat si in cazul pacientilor mai in varsta, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Gama extinsa de afectiuni ce pot fi tratate artroscopic

Un alt avantaj al artroscopiei este si faptul ca prin intermediul ei pot fi tratate multiple afectiuni, de la leziuni de menisc pana la leziuni ligamentare si sindromul de impingement sau sinovite. In plus, artroscopia este si o metoda eficienta de diagnosticare a acestor afectiuni, nu numai de tratament.

Artroscopia: rata de succes foarte mare

Rezultatele foarte bune obtinute in urma unei interventii artroscopice este un alt avantaj foarte mare al acestei proceduri. Rata de succes este foarte mare, iar riscurile sunt reduse la minim.

Timp redus de operare si reintoarcere rapida la activitatile zilnice

O artroscopie dureaza intre 30 si 60 de minute, in functie de cat de complex este cazul. Timpii de operare sunt mult mai redusi decat in cazul unui abord clasic. Artroscopia este o interventie sigura, de rutina, care ii permite pacientului sa se intoarca repede la activitatile sale zilnice.  

Inainte de efectuarea interventiei, medicul anestezist va discuta cu pacientul despre tipul de anestezie recomandat, in functie de particularitatile cazului.

Spitalizare redusa

Deoarece artroscopia este o investigatie minim invaziva, timpii de spitalizare sunt redusi si ei. Pacientul ramane, in medie, o zi in spital, timp in care este monitorizat cu atentie, iar ulterior este externat

Artroscopia, dureri postoperatorii minime

Comparativ cu abordul clasic, durerea postoperatorie resimtita de pacient va fi una mult mai mica. Cel mai probabil, pacientul va resimti un mic disconfort, ce nu va interfera cu activitatile sale zilnice.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Bibliografie:

  • Burman, M.S., Finkelstein, H. and Mayer, L., 1934. Arthroscopy of the knee joint. JBJS16(2), pp.255-268.
  • Chaturvedi, V., Thabah, M.M., Ravindran, V. and Kiely, P.D., 2017. Medical arthroscopy: A tool for diagnosis and research in rheumatology. International Journal of Rheumatic Diseases20(2), pp.145-153.
  • Katz, J.N., Brownlee, S.A. and Jones, M.H., 2014. The role of arthroscopy in the management of knee osteoarthritis. Best Practice & Research Clinical Rheumatology28(1), pp.143-156.
  • Phillips, B.B., 2003. General principles of arthroscopy. Campbell’s operative orthopaedics3, pp.2497-2514.