Ce tratament exista pentru traumatismele oaselor si articulatiilor: de la contuzii, pana la entorse

Gravitatea unui traumatism, precum si localizarea acestuia sunt primii doi factori relevanti in stabilirea unui plan de tratament. In cazul traumatismelor usoare poate fi suficienta o ingrijire la domiciliu, dar numai dupa un consult, in timp ce traumatismele medii sau severe sunt tratate fie conservator, fie prin interventie chirurgicala. Este foarte important ca pacientul sa inteleaga diferenta, pentru ca acest lucru poate preveni aparitia complicatiilor.

Cuprins 

Traumatismele usoare pot fi diferentiate usor de traumatismele severe ale oaselor si articulatiilor. Insa indiferent de gravitatea traumatismului, singura metoda prin care pacientul poate obtine un diagnostic exact si un plan de tratament este consultul de specialitate.

Cum diferentiezi un traumatism usor de un traumatism grav?

Intensitatea simptomelor este un prim pas in diferentierea gravitatii afectiunilor. O simpla contuzie, de exemplu, are o alta intensitate a simptomelor decat o fractura sau o ruptura de ligamente. In cazul traumatismelor usoare, simptomele creeaza mai degraba un mic disconfort si o durere surda, decat o durere intepatoare, brusca, ce interfereaza cu activitatile zilnice.

Localizarea traumatismului este si ea importanta, la fel ca tipul de articulatii sau ligamente afectate. O ruptura de ligamente incrucisate sau o leziune de menisc au un plan de tratament mult mai complex decat o entorsa simpla.

Insa stabilirea gravitatii afectiunii o stabileste medicul ortoped, in urma unei examinari clinice si a unor investigatii suplimentare. In concluzie, este nevoie ca pacientul sa se prezinte la un consult de specialitate, chiar daca este de parere ca traumatismul este unul usor.

Traumatisme usoare: afectiuni si recomandari de tratament

In categoria traumatismelor usoare ale oaselor si articulatiilor se incadreaza diferite tipuri de contuzii, fara asociere cu fracturi sau rupturi ligamentare ale articulatiei.

In cazul acestora, simptomele ce pot sa apara sunt durerea, la diferite grade de intensitate, precum si invinetirea sau inflamarea locului afectat. In unele cazuri, poate sa apara si instabilitatea articulatiei. Entorsele apar in general atunci cand o persoana cade sau aluneca pe o suprafata umeda sau in momentul in care apare o schimbare in echilibrul corpului.

Diagnosticarea se face intotdeauna in cadrul unui consult de specialitate. Daca vrei sa afli mai multe despre cauzele durerilor de picioare si de glezna, CITESTE AICI.

Daca vrei sa afli ce poti face pentru a imbunatati functia muschilor si a articulatiilor, gasesti informatiile care te intereseaza in acest material.

Leziunile la nivelul incheieturii mainii apar frecvent si produc o mare stare de disconfort pacientului, care poate sa ajunga inclusiv in imposibilitatea de a folosi mana si de a realiza activitatile zilnice obisnuite.  Cum apar leziunile la nivelul incheieturii mainii? Afla din acest material!

Cum tratezi entorsele la domiciliu?

Tratarea unei entorse usoare care a produs leziuni usoare ale ligamentelor, se poate realiza la domiciliu, prin aplicarea protocolului RICE si orteza elastic. Aceasta solutie de tratament este propuse de medicul de specialitate, in urma unui consult. Daca pacientul respecta recomandarile primite, atunci simptomele se pot remite in interval de cateva zile de la producerea entorsei.

Odihna este si ea foarte importanta, la fel si evitarea situatiilor in care pacientul foloseste zona afectata, indiferent ca este vorba de mana sau picior.

Traumatisme grave: afectiuni si recomandari de tratament

In categoria traumatismelor grave se pot incadra diferite fracturi, leziuni severe ale articulatiei. In unele cazuri, aceste fracturi pot fi cu deplasare, aspect ce poate fi observat imediat prin deformarea locala.

De asemenea, rupturile de menisc si rupturile de ligamente incrucisate ale genunchiului sunt unele din cele mai frecvente leziuni post traumatice. In cazul acestora, cu exceptia examinarii clinice, medicul va recomanda si investigatii suplimentare, precum radiografii, RMN sau CT, in vederea stabilirii unui diagnostic exact. In functie de locul si gravitatea afectiunii, medicul recomanda si planul de tratament.

In unele cazuri, necesita fixarea in ghips a articulatiilor sau oaselor afectate. Uneori, pentru tratarea fracturilor grave, este nevoie de o interventie chirurgicala, in care fixarea si stabilizarea acestora se realizeaza cu ajutorul unor placi, tije sau suruburi, in functie de caz.

In cazul entorselor severe, de exemplu la nivelul genunchiului, care sunt asociate cu rupturi complete de ligamente sau leziuni meniscale de grad mare, interventia chirurgicala (artroscopica) este cea mai des recomandata solutie de tratament.

Important de retinut este faptul ca tratamentul este recomandat DOAR de medicul de specialitate, indiferent de afectiunea de care sufera pacientul. Autoadministrarea unui tratament, in functie de recomandarile primite de la alti pacienti este intotdeauna o solutie nebenefica, ce poate face mai mult rau decat bine.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Bibliografie:

  • Jones, M.H. and Amendola, A.S., 2007. Acute treatment of inversion ankle sprains: immobilization versus functional treatment. Clinical Orthopaedics and Related Research®455, pp.169-172.
  • Kerkhoffs, G.M., van den Bekerom, M., Elders, L.A., van Beek, P.A., Hullegie, W.A., Bloemers, G.M., de Heus, E.M., Loogman, M.C., Rosenbrand, K.C., Kuipers, T. and Hoogstraten, J.W.A.P., 2012. Diagnosis, treatment and prevention of ankle sprains: an evidence-based clinical guideline. British journal of sports medicine.
  • Pedersen, D.R., El-Khoury, G.Y., Thedens, D.R., Saad-Eldine, M., Phisitkul, P. and Amendola, A., 2017. Bone contusion progression from traumatic knee injury: association of rate of contusion resolution with injury severity. Open access journal of sports medicine, pp.9-15.
  • Yoon, K.H., Yoo, J.H. and Kim, K.I., 2011. Bone contusion and associated meniscal and medial collateral ligament injury in patients with anterior cruciate ligament rupture. JBJS93(16), pp.1510-1518.