Leziunile de cartilaj: ce sunt si cum pot fi tratate?

Cartilajul articular este cel care asigura o miscare fara durere, avand rolul principal de a absorbi socurile la nivelul genunchiului si de a scadea fortele de frecare intre oase . Leziunea de cartilaj poate sa apara dupa un traumatism sau dupa practicarea un anumit sport pentru o perioada mai lunga de timp. In timp, fara tratament corespunzator, apare deteriorarea. De cate tipuri sunt leziunile de cartilaj si cum pot fi tratate, aflati din acest material.

Cuprins

Cartijalul articular este cel care acopera oasele de la nivelul genunchiului, tibiei, femurului si rotulei.

Ce rol are cartilajul articular?

Cartilajul articular are roluri foarte bine definite. Acesta permite miscarea articulatiilor, fara durere. De asemenea, este cel direct responsabil de absorbtia socurilor ce apar la nivelul genunchiului.

Care sunt cauzele aparitiei leziunilor de cartilaj?

Leziunile de cartilaj pot fi de natura traumatica sau pot aparea ca urmare a procesului natural de imbatranire. De asemenea, kilogramele in plus pot sa creeze o predispozitie catre aparitia leziunilor de cartilaj. Cel mai frecvent, aceste leziuni apar in urma unei accidentari si este recomandat consultul de specialitate pentru diagnosticare exacta.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Sunt anumite sporturi si tipuri de miscari care solicita foarte mult genunchiului, cum ar fi pivotarile sau sariturile. 

De cate tipuri sunt leziunile de cartilaj?

Exista 5 grade in ceea ce priveste leziunile de cartilaj, clasificarea fiind realizata in functie de gradul de afectare al cartilajului.

  • Grad I – afectarea este superficiala, la fel si leziunile prezente. Apare inflamatia.
  • Grad II – afectarea nu depaseste 50% din grosimea cartilajului. Fisura are un diametru ce nu depaseste 1,5 cm.
  • Grad III – afectarea depaseste 50% din grosimea cartilajului
  • Grad IV – defectele sunt profunde, iar osul subcondral este expus.

Solutiile de tratament pentru leziunile de cartilaj sunt direct conditionate de gradul de afectare al cartilajului, precum si particularitatile fiecarui caz in parte.

Ce simptome au leziunile de cartilaj?

Primele simptome care apar in urma leziunilor de cartilaj sunt durerea si inflamatia, care se resimt foarte intens la nivelul zonei afectate. Ulterior, apar umflatura si blocajul genunchiului, dclansate de prezenta corpilor liberi intraarticulari.

Toate aceste simptome pot impiedica pacientul sa efectueze cele mai simple activitati fizice, interferand cu viata de zi cu zi.

Cum sunt diagnosticate leziunile de cartilaj?

Leziunile de cartilaj nu pot fi diagnosticate numai printr-un consult de specialitate deoarece patologia leziunilor de cartilaj este cat se poate de complexa. Este nevoie si de investigatii suplimentare, precum radiografia de genunchi si RMN. 

Cum pot fi tratate leziunile de cartilaj?

Leziunile de cartilaj pot fi tratate fie conservator, fie chirurgical.

  • Tratamentul non-chirurgical este reprezentat de fizioterapie, infiltratii intraarticulare cu PRP sau acid hialuronic.
  • La nivel chirurgical, solutia de tratament este aleasa de medicul chirurg, in functie de particularitatile cazului.
  • Condroplastia prin foraje (microfracturi), abraziunea, mozaicoplastia sunt trei dintre solutiile de tratament chirurgical propuse in cazul leziunilor de cartilaj.
  • In cazurile avansate se recomanda proteza de genunchi.

 

Bibliografie:

  • Lewis, P.B., McCarty III, L.P., Kang, R.W. and Cole, B.J., 2006. Basic science and treatment options for articular cartilage injuries. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy36(10), pp.717-727.
  • Marcacci, M., Filardo, G. and Kon, E., 2013. Treatment of cartilage lesions: what works and why?. Injury44, pp.S11-S15.
  • Simon, T.M. and Jackson, D.W., 2006. Articular cartilage: injury pathways and treatment options. Sports medicine and arthroscopy review14(3), pp.146-154.
  • Tetteh, E.S., Bajaj, S., Ghodadra, N.S. and Cole, B.J., 2012. The basic science and surgical treatment options for articular cartilage injuries of the knee. journal of orthopaedic & sports physical therapy42(3), pp.243-253.