Ce este ruptura de tendon ahilean?

Ruptura de tendon ahilean este o afectiune frecvent intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani, cu atat mai mult in cazul pacientilor care sunt activi fizic. Trosnitura deasupra calcaiului si durerea sunt primele simptome care anunta ruptura de tendon ahilean. Afla mai multe despre aceasta afectiune si despre solutiile chirurgicale existente in cazul rupturii totale de tendon.

Cuprins

Un simplu moment de neatentie poate duce la aparitia rupturii de tendon ahilean, o afectiune ce este semnalata prin durere severa, care apare brusc, in spatele gleznei. In cele mai multe din cazuri, ruptura de tendon ahilean apare in timpul activitatilor sportive ocazionale, cum ar fi tenisul, alpinismul, baschetul sau dansul.

Cum apare ruptura de tendon ahilean?

Miscarile bruste, sariturile si cataratul solicita foarte mult calcaiul si implicit tendonul ahilean, o structura foarte puternica si fibroasa, care insera muschii gambei pe calcai. Tendonul ahilean este cel mai mare tendon de la nivelul corpului si de altfel, cel care ne ajuta sa ne desfasuram activitatile de zi cu zi. O simpla miscare gresita in timpul activitatilor care suprasolicita calcaiul sau o incalzire efectuata gresit si poate sa apara ruptura de tendon ahilean.

In concluzie, pentru a se putea produce o ruptura de tendon ahilean, este nevoie de o forta traumatica mare. Cele mai des intalnite situatii in care apare ruptura de tendon sunt:

  • Impingere puternica in picior
  • In timpul unei sarituri
  • In timpul unei alunecari sau cazaturi de la o inaltime mai mare.

Care sunt factorii de risc in ruptura de tendon ahilean?

In cele mai multe din cazuri, ruptura de tendon ahilean apare ca urmare a unui traumatism. Sunt insa si cateva afectiuni care pot creste riscul de instalare a acestei afectiuni dureroase. Trei dintre ele sunt artrita reumatoida, boala Cushing si tendinita ahileana. 

Ruptura totala sau ruptura partiala a tendonului ahilean?

Exista doua tipuri de rupturi a tendonului ahilean: partiala si totala. In cazul rupturii partiale de tendon, simptomele nu sunt foarte puternice sau severe, ruptura fiind anuntata de o pocnitura in spatele calcaiului.

In cazul rupturii totale de tendon, simptomele sunt mult mai severe si diversificate.

Care sunt simptomele rupturii de tendon ahilean?

Durerea severa este primul simptom care anunta ca ceva nu este in regula dupa efectuarea unei miscari bruste, care suprasolicita calcaiul. O durere severa poate indica o ruptura totala a tendonului.  Pacientii pot avea senzatia ca au fost loviti deasupra gleznei. Alte simptome care pot indica o ruptura a tendonului ahilean sunt:

  • Imposibilitatea de a executa anumite miscari cu piciorul (urcatul scarilor, coboratul scarilor)
  • Imposibilitatea folosirii muschilor gambei in timpul mersului
  • Imposibilitatea de a sta pe varful degetelor
  • Tumefiere deasupra calcaiului
  • Trosnituri la nivelul acestei zone simtite exact in momentul rupturii.

Tratamentul nechirurgical al rupturii de tendon ahilean

Consultul de specialitate este primul pas pentru diagnosticarea afectiunii si pentru recomandarea unui plan de tratament corespunzator. In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul ortoped poate recomanda, in faza initiala, tratamentul conservator.

In cazul in care tendonul lui Ahile este rupt partial, recomandarile pot fi urmatoarele:

  • Este nevoie de odihna, pentru a reduce timpul de vindecare.
  • In unele cazuri, repausul si compresele cu gheata sunt suficiente. Cu toate acestea, fara sfatul unui medic ortoped nu puteti spera ca un tratament facut acasa sa fie eficient. Ortopedul este singurul care va poate da tratamentul corect pe baza diagnosticului.
  • Exercitii de ridicare a membrului afectat deasupra nivelului inimii. Acest lucru ajuta la diminuarea inflamatiei.
  • Un program de fizio-kinetoterapie la indrumarea unui specialist.
  • Purtarea unei orteze pentru ca glezna sa poata ramane imobilizata, permitand tendonului sa se vindece intr-o perioada mai scurta de timp.

Tratamentul chirurgical in cazul unei rupturi de tendon ahilean

Solutia de tratament este aleasa in functie de dimensiunea si tipul rupturii, gradul de activitate fizica, precum si varsta pacientului.

In general, tratamentul chirurgical este recomandat la persoanele tinere, active, care au o ruptura totala a tendonului. Interventia chirurgicala este o solutie si in cazul in care tratamentul nechirurgical nu a dat rezultate. Sunt mai multe solutii de tratament chirurgical, care implica sutura tendonului. Unele dintre acestea sunt clasice, iar altele sunt minim invazive.

De preferat este aceasta tehnica minim-invaziva deoarece are o serie de avantaje pentru pacient: spitalizarea este redusa, iar cicatricile post operatorii aproape insesizabile. De asemenea, recuperarea se face mult mai usor. Cu toate acestea, ortopedul va decide cum va efectua operatia in functie de gradul de afectare al tendonului si bineinteles, in functie de varsta pacientului.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Bibliografie:

  • Järvinen, T.A., Kannus, P., Paavola, M., Järvinen, T.L., Józsa, L. and Järvinen, M., 2001. Achilles tendon injuries. Current opinion in rheumatology13(2), pp.150-155.
  • Kearney, R.S., Achten, J., Lamb, S.E., Plant, C. and Costa, M.L., 2011. A systematic review of patient-reported outcome measures used to assess Achilles tendon rupture management: what's being used and should we be using it?. British Journal of Sports Medicine.
  • Padanilam, T.G., 2009. Chronic Achilles tendon ruptures. Foot and ankle clinics14(4), pp.711-728.
  • Soroceanu, A., Sidhwa, F., Aarabi, S., Kaufman, A. and Glazebrook, M., 2012. Surgical versus nonsurgical treatment of acute Achilles tendon rupture: a meta-analysis of randomized trials. The Journal of bone and joint surgery. American volume94(23), p.2136.