Durere de genunchi: cand apare si ce afectiuni indica?

Daca resimti durere de genunchi care nu cedeaza, ci se intensifica, este un semnal de alarma, care ar trebui sa te duca imediat spre un consult ortopedic, pentru a obtine un diagnostic clar. Ce afectiuni indica durerea de genunchi si cum pot fi tratate acestea?

Cuprins

Ruptura de menisc, rupturile ligamentelor, gonartroza sau luxatia de rotula sunt o parte dintre afectiunile genunchiului care pot duce la o mare stare de disconfort si implicit la aparitia complicatiilor, daca diagnosticarea se efectueaza tarziu.

Indiferent de gravitatea sau intensitatea durerii, acest simptom nu trebuie ignorat si este recomandat ca pacientul sa se programeze cat se poate de repede la un consult de specialitate.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Ruptura de menisc produce durere de genunchi

Ruptura de menisc apare cu precadere in randul persoanelor care practica diferite sporturi, insa nici celelate categorii nu sunt in afara riscului, indiferent de varsta pe care o au.

Cauzele care duc la aparitia unei rupturi de menisc sunt nenumarate, insa cele mai des intalnite sunt miscarile care forteaza genunchiul sau cele bruste.

Primul simptom al rupturii de menisc este durerea de genunchi, alaturi de inflamarea si umflarea genunchiului si chiar rigiditatea acestuia. De asemenea, sunt multe cazuri in care pacientii pot resimti inclusiv o senzatie constanta de instabilitate si dificultate la executarea anumitor miscari, precum indoirea sau intinderea genunchiului. Este important ca atunci cand apar aceste simptome, pacientul sa se programeze pentru un consult de specialitate, pentru ca nici simptomele, nici afectiunea existenta nu vor disparea de la sine.

Afla mai multe despre tipurile de rupturi de menisc

Ruptura de Ligament Incrucisat Anterior (LIA) sau Ruptura de Ligament Incrucisat Posterior (LIP)

Alta afectiune ce poate provoca durere de genunchi este ruptura de Ligament Incrucisat Anterior (LIA) sau Ruptura de Ligament Incrucisat Posterior (LIP).

Ligamentul incrucisat anterior este unul dintre cele 4 ligamente mari ale genunchiului si are rolul de a stabiliza articulatia.

Atunci cand se produce ruptura de ligament, primul simptom este durerea de genunchi, alaturi de limitarea severa sau imposibilitatea de a efectua activitati fizice, mai ales a celor sportive. Pacientii nu mai pot efectua miscari de pivotare sau de rasucire ale membrelor inferioare.

Ce alte simptome mai poate produce ruptura de ligament anterior incrucisat?

  • Senzatia de scapare a genunchiului
  • Disconfort in timpul mersului
  • Durere constanta la coborarea si urcarea scarilor. 

Daca ligamentul incrucisat posterior este cel afectat, apare o durere de genunchi mare, resimtita in partea posterioara sau anterioara a genunchiului.

Afla din acest material toate informatiile de care ai nevoie despre ruptura de ligament anterior incrucisat

Luxatia de rotula si durerea de genunchi

Luxatia de rotula poate produce si ea durere de genunchi. Atunci cand rotula este afectata de un traumatism, cum ar fi o lovitura puternica, primul simptom este durerea foarte mare, greu de suportat. In unele cazuri, apare si senzatia de trosnitura a genunchiului sau de dificultati la intinderea acestuia. Acest tip de durere  necesita intotdeauna investigatii suplimentare si implicit un consult de specialitate, asa ca recomandarea este sa va programati cat mai repede la un astfel de consult.

Artroza genunchiului, o afectiune degenerativa care produce durere

Artroza genunchiului este cunoscuta si sub numele de „gonartroza”  si apare in urma degenerarii articulatiei genunchiului. Gonartroza apare mai des la pacientii mai in varsta (in general peste 50-60 ani) si produce durere de genunchi, care in fazele initiale nu este foarte deranjanta. Pe masura ce boala evolueaza insa, durerea se intensifica si devine chiar insuportabila. Alte simptome ce mai anunta gonartroza sunt:

  • Zgomote la nivelul genunchiului
  • Tumefactii
  • Blocaj articular
  • Deformarea vizibila a acestuia.

Recomandarea este ca atunci cand apare durerea de genunchi, pacientul sa se prezinte cat mai repede la un consult de specialitate, atat pentru examinare clinica, cat si pentru realizarea unor investigatii suplimentare.

 

Bibliografie:

  • Bogdan, R.O.Ș.U. and Mariana, C.O.R.D.U.N., 2022. Descriptive and functional evaluation data of the sprained knee. Ovidius University Annals, Series Physical Education & Sport/Science, Movement & Health22(2).
  • LLopis, E. and Padrón, M., 2007. Anterior knee pain. European journal of radiology62(1), pp.27-43.
  • Sahlström, A., Johnell, O. and Redlund-Johnell, I., 1997. The natural course of arthrosis of the knee. Clinical Orthopaedics and Related Research®340, pp.152-157.
  • Vaquero, J. and Forriol, F., 2016. Meniscus tear surgery and meniscus replacement. Muscles, ligaments and tendons journal6(1), p.71.