Tendinita peroneala, afectiune frecventa a gleznei

Atunci cand glezna este suprasolicitata, exista riscul de a dezvolta diferite afectiuni. Una dintre aceste afectiuni este tendinita peroneala, de altfel frecvent intalnita la pacientii de toate varstele. Afla din acest material daca glezna ta este in pericol de tendinita peroneala si ce solutii de tratament exista pentru aceasta afectiune.

Cuprins

Glezna suprasolicitata duce la tendinita peroneala, o afectiune ce apare atat in cazul sportivilor, dar si in cazul persoanelor care practica diferite sporturi recreative.

Ce sunt tendoanele peroneale?

La nivelul gleznei exista doua tendoane, numite peroneale. Unul din aceste tendoane este atasat de oasele exterioare, ce se regasesc in partea mediana a talpii. Celalalt tendon peroneal este legat de partea interioara a arcului piciorului.
Rolul acestor tendoane este de a stabiliza glezna si de a preveni aparitia unor afectiuni precum entorsele si fracturile de glezna.
In momentul in care unul sau amandoua tendoanele se inflameaza, apare tendinita peroneala.

Esti in situatie de risc pentru tendinita peroneala?

Inflamarea tendoanelor peroneale se poate produce in urma unei suprasolicitari a gleznei sau a unei pozitii nefiresti a acesteia, poate o miscare brusca, repetata sau neatentie la mers. Tocmai de aceea, predispozitia catre tendinita peroneala apare la persoanele care practica sporturi precum baschet, fotbal, tenis si schi.

Nici persoanele carora le place sa alerge sau sa faca drumetii nu sunt in afara riscului. Acestea sunt activitati care pot duce la suprasolicitarea gleznei si implicit la inflamarea tendoanelor peroneale.

Odata cu inaintarea in varsta, tendoanele tind sa isi piarda elasticitatea, tocmai de aceea, tendinita poate sa apara frecvent in randul persoanelor mai in varsta, predispuse catre diferite afectiuni ale gleznei.

Care sunt simptomele tendinitei peroneale?

Tendinita poate fi cronica sau acuta. Atunci cand leziunea se instaleaza brusc, durerea este acuta. Exista si situatii in care tendinita evolueaza in timp, ca urmare a miscarilor repetitive ce pun presiune asupra tendoanelor. Atunci cand apare aceasta afectiune a gleznei, simptomele au in majoritatea cazurilor o intensitate ridicata. In mod cert, pacientul isi da seama ca exista o problema cu glezna.

Primele semne ale tendinitei peroneale sunt umflarea gleznei si durerea. Inflamatia se produce in lateralul gleznei, unde se afla de altfel, si tendoanele peroneale. Durerea poate sa apara in timpul sau dupa activitatea fizica in care a fost suprasolicitata glezna. Exista cazuri in care, in functie de leziunea existenta la nivelul gleznei, durerea poate sa creasca treptat in intensitate, pe parcursul mai multor zile.

In general, potrivit pacientilor care au suferit de aceasta afectiune a gleznei, durerea se intensifica dimineata si noaptea, in timp ce piciorul este in repaus. De asemenea, se poate instala rigiditatea la nivelul gleznei si orice tendinta de miscare a piciorului sa vina insotita de durere.

Tendinita cronica poate avea insa simptome diferite. Pentru ca vorbim de o suprasolicitare permanenta sau repetata, este foarte posibil ca pacientul sa resimta mai putin durerea si sa observe ca zona afectata este rosie, iar in zona tendoanelor sa resimta caldura.

Cum poate fi tratata tendinita peroneala?

Pentru a va asigura ca beneficiati de tratamentul corespunzator, este nevoie sa va programati pentru un consult de specialitate. Exista si metode de tratament la domiciliu pentru aceasta afectiune a gleznei, insa este foarte posibil sa nu fie eficiente, pentru ca forma de tendinita este ceva mai grava. Medicul ortoped este singurul care poate realiza o diagnosticare exacta a acestei probleme a gleznei.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Inainte de a ajunge la consultatia de specialitate, daca apar simptomele de durere de glezna si inflamare a tendoanelor, ceea ce puteti face este sa va odihniti. Piciorul trebuie imobilizat si pozitionat pe o perna, astfel incat sa nu se mai resimta durerea. In cazul tendinitei peroneale, alte solutii eficiente de tratament la domiciliu mai pot fi aplicarea de gheata pe zona afectata, pentru a reduce inflamatie. Este important de retinut insa, ca acest tratament la domiciliu nu trateaza cauza, ci doar simptomele. Tocmai de aceea, este nevoie de un consult de specialitate, pentru a vedea exact gravitatea afectiunii.

Medicul de specialitate poate recomanda tratament medicamentos pentru vindecarea acestei afectiuni a gleznei, implicit injectii locale. Daca tratamentul conservator nu da rezultatele dorite, atunci este foarte posibil ca medicul sa recomande interventia chirurgicala, ca solutie optima de tratament pentru tendinita peroneala.

In majoritatea cazurilor, pacientul va avea nevoie de recuperare medicala, adica fizioterapie sau kinetoterpaie, pentru a preveni instalarea rigiditatii musculare sau pentru a preveni aparitia altor afectiuni similare.

 

Bibliografie:

  • Philbin, T.M., Landis, G.S. and Smith, B., 2009. Peroneal tendon injuries. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons17(5), pp.306-317.
  • Roster, B., Michelier, P. and Giza, E., 2015. Peroneal tendon disorders. Clinics in sports medicine34(4), pp.625-641.
  • Selmani, E., Gjata, V. and Gjika, E., 2006. Current concepts review: peroneal tendon disorders. Foot & ankle international27(3), pp.221-228.
  • Sharma, A. and Parekh, S.G., 2021. Pathologies of the peroneals: a review. Foot & Ankle Specialist14(2), pp.170-177.