Ce este pseudoartroza si cum poate fi tratata?

Pseudoartroza apare in momentul in care un os fracturat nu se vindeca sau procesul de vindecare dureaza mai mult decat in mod normal. Cauza imposibilitatii de vindecare poate fi un flux sangvin restrictionat sau diferite afectiuni. Afla mai multe despre pseudoartroza din acest material.

Cuprins

Pseudoartroza este o afectiune ortopedica, ce poate fi tratata eficient. Important este ca pacientul sa vina pentru o consultatie de specialitate, astfel incat sa poata fi diagnosticata.

Ce este pseudoartroza?

In mod normal, in urma solutiilor de tratament efectuate, oasele fracturate se vindeca. Sunt si cazuri in care, indiferent de solutia de tratament aplicata, vindecarea osului intarzie sa apara, iar tesutul nou, care sa uneasca fragmentele afectate, nu se formeaza. Aceasta este pseudoartroza, iar cauzele care duc la aparitia ei sunt multiple. Numele vine de la faptul ca simptomele pseudoartrozei pot fi similare cu cele ale artrozei, insa cauza primara este total diferita.

Pseudoartroza: cauze

Vindecarea unui os in urma unei fracturi impune mai multe conditii. In primul rand, zona afectata trebuie sa fie alimentata cu sange, pentru ca vindecarea sa se poata produce, iar stabilitatea osoasa, ridicata.

Daca fluxul sangvin este deficitar, osul fracturat nu se poate vindeca. Aceasta poate fi una dintre cauzele pseudoartrozei. Riscul de pseudoartroza creste direct proportional cu localizarea fracturii, iar de multe ori, cauzele pot fi pur anatomice.

De exemplu, daca fractura se produce la nivelul oaselor de la picioare, vindecarea se poate produce foarte rapid, pentru ca aceasta zona este bine vascularizata. Daca fractura este situata in partea superioara a femurului, sansele de vindecare ale fracturii pot fi mai mici, deoarece zona este slab vascularizata.

Insa uneori, indiferent de solutia de tratament aplicata si de vascularizarea cu sange a zonei, vindecarea fracturii se poate produce tot cu dificultate, in urma unui traumatism sever, de exemplu.

Fumatul, varsta inaintata si anemiile severe pot fi alte cauze care duc la imposibilitatea de vindecare a osului fracturat. De asemenea, anumite infectii si diabetul ingreuneaza acest proces, lucru pe care pacientii cu diabet care sufera de  fracturi ar trebui sa il cunoasca. In cazul lor, vindecarea oricarei rani sau traumatism se poate produce cu intarziere, indiferent de varsta pe care o au.

Mai sunt si anumite medicamente de tip antiinflamator care duc la intarzierea procesului de vindecare al fracturii si care cresc riscul de pseudoartroza. Tocmai de aceea, este si recomandat ca administrarea medicamentelor antiinflamatoare sa se realizeze numai la recomandarea medicului chirurg/ ortoped si sub monitorizare medicala.

Alimentatia ajuta la vindecarea unei fracturi

Insa stabilitatea osoasa si vascularizarea zonei afectate nu sunt singurele conditii pentru vindecarea unei fracturi. Dieta alimentara zilnica este si ea la fel de importanta. Consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D sunt de un real folos, la fel ca si consumul de proteine. Poate fi nevoie, in functie de recomandarile medicului de specialitate, de o suplimentare a acestor vitamine si minerale.

Durerea care persista, simptom pentru pseudoartroza

Simptomele pseudoartrozei sunt similare cu cele ale artrozei, iar pacientul este nevoit sa inteleaga ca orice fel de durere care persista nu este normala si este nevoie de investigatii suplimentare pentru a afla cauza exacta a acesteia. In foarte multe dintre cazuri, pacientii simt durere la locul afectat sau durere la folosirea membrului afectat. Acest tip de durere poate sa persiste chiar si ani de zile.

Cum este diagnosticata pseudoartroza?

Procesul de diagnosticare al pseudoartrozei implica examinare clinica si anamneza, in primul rand. Medicul verifica in ce stadiu de vindecare se afla fractura, daca s-a vindecat corect sau daca exista un progres in ceea ce priveste vindecarea. Investigatiile imagistice sunt necesare. O radiografie, CT sau RMN poate sa ofere informatiile esentiale pentru diagnosticare exacta. De asemenea, pot fi necesare si analizele de sange, care sa excluda alte cauze.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Tratamentul chirurgical, solutia eficienta pentru pseudoartroza

Cu toate ca exista si metode de tratament conservator/nechirurgical pentru pseudoartroza, interventia chirurgicala s-a dovedit a fi cea mai eficienta in ceea ce priveste aceasta afectiune. Metoda de electie apartine medicului chirurg, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Autogrefa este recomandata in cazul in care consolidarea osoasa intarzie sa apara. Cu ajutorul grefei de os, este stimulata producerea de celule osoase sanatoase, care sa ajute in procesul de vindecare. De mentionat este faptul ca recoltarea de grefa osoasa nu afecteaza in niciun fel functionalitatea osului din care se face recoltarea si nici aspectul estetic al acestuia.

Alogrefa si substituentii de os pot fi solutii la fel de eficiente, recomandate in cazul in care medicul chirurg nu poate efectua recoltarea de grefa osoasa de la pacient.

 

Bibliografie:

  • Eisenberg, K.A. and Vuillermin, C.B., 2019. Management of congenital pseudoarthrosis of the tibia and fibula. Current reviews in musculoskeletal medicine12, pp.356-368.
  • Karikari, I.O. and Metz, L.N., 2018. Preventing pseudoarthrosis and proximal junctional kyphosis: how to deal with the osteoporotic spine. Neurosurgery Clinics29(3), pp.365-374.
  • Kesireddy, N., Kheireldin, R.K., Lu, A., Cooper, J., Liu, J. and Ebraheim, N.A., 2018. Current treatment of congenital pseudarthrosis of the tibia: a systematic review and meta-analysis. Journal of Pediatric Orthopaedics B27(6), pp.541-550.
  • Miraj, F. and Aprilya, D., 2020. Diagnostic and treatment challenge in adult presentation of congenital pseudoarthrosis of the tibia: A case report. Annals of Medicine and Surgery58, pp.112-116.