Arcturus – simptome specifice noii subvariante SARS-CoV-2

Arcturus sau XBB.1.16 este o noua subvarianta SARS-CoV-2 responsabila pentru cresterile recente ale cazurilor de COVID-19, identificata initial in India si raspandita ulterior si in alte regiuni, inclusiv in Statele Unite ale Americii si tari din Europa. Arcturus este derivata din Omicron, fiind asociata cu un grad de transmisibilitate si infectiozitate ridicat.
Arcturus – simptome specifice noii subvariante SARS-CoV-2

Toate virusurile, iar SARS-CoV-2 nu reprezinta o exceptie, se modifica pe masura trecerii timpului. Cele mai multe modificari nu au un impact considerabil asupra caracteristicilor virusurilor, insa uneori apar schimbari semnificative in ceea ce priveste usurinta cu care un virus se raspandeste, severitatea formei de boala pe care o produce, eficienta vaccinurilor si a schemelor terapeutice utilizate anterior si modalitatile de diagnosticare folosite.

Cuprins

Ce se stie despre subvarianta Arcturus in acest moment

  • Din cauza unor mutatii in proteina spike, Arcturus este o subvarianta mai infectioasa, transmitandu-se cu o si mai mare usurinta.
  • Din datele care circula in prezent, nu exista semne de ingrijorare cu privire la formele de boala pe care le provoaca, in sensul in care nu s-au inregistrat forme de Covid mai severe cauzate de Arcturus ori o rata de spitalizare mai ridicata.
  • Aceleasi mutatii in proteina spike au determinat o caracteristica a noii subvariante care are capacitatea de a „evita” mecanismele de aparare ale organismului (sistemul imunitar) care a trecut deja printr-o infectie anterioara cu SARS-CoV-2.
  • Este mai contagioasa comparativ cu tulpinile care au circulat anterior.

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor evalueaza in mod regulat situatia epidemiologica si in functie de particularitatile tulpinilor SARS-CoV-2 identificate/ circulante le incadreaza in: VOC (variante care starnesc ingrijorare) - Variant of Concern, VOI (variante de interes) - Variant of Interest si VUM (sunt variantele aflate sub monitorizare) - Variant Under Monitoring.

Atat ECDC, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii declara Arcturus ca varianta de interes, pe baza unor criterii precum impactul semnificativ in comunitati prin efectele produse asupra imunitatii pacientilor infectati, transmisibilitatii, severitatii formelor de Covid si altele.

Simptome infectie cauzata de Arcturus

Exista cateva informatii cu privire la simptomatologia pacientului cu infectie (COVID-19) cauzata de noua subvarianta Arcturus. Datele sugereaza ca spectrul simptomelor prezinta cateva particularitati, si anume:

  • Febra mare, un simptom care nu a fost la fel de evident in cazurile de Covid provocate de tulpinile anterioare.
  • In special la copii s-a identificat un simptom particular al infectiei cu Arcturus – conjunctivita si inflamatie in interiorul pleoapelor care determina prurit (mancarimi) si inrosirea ochiului.

Pentru ca ne aflam in plin sezon al alergiilor oculare de primavara, aceste simptome distincte ale Arcturus pot fi confundate de catre parinti cu o conjunctivita sezoniera.

Cu exceptia manifestarilor clinice distincte amintite mai sus, simptomele infectiei cu Arcturus sunt similare Omicron. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, cele mai frecvente simptome raportate dupa infectia cu Omicron au fost:

  • Tusea
  • Nasul infundat sau din contra, rinoree
  • Oboseala, letargia
  • Gatul inflamat
  • Durerea de cap
  • Febra

Pentru prevenirea infectiei cu noua subvarianta Covid, se mentin recomandarile de:

  • Spalare frecventa a mainilor
  • Evitarea contactul cu persoanele care sunt bolnave.

Daca va simtiti rau sau prezentati simptome de COVID-19 ramaneti acasa pentru a evita raspandirea virusului si pentru a proteja pacientii vulnerabili.

Consultati medicul in situatia in care simptomele se agraveaza ori va confruntati cu dificultati de respiratie.

 

Referinte:

 

Data publicării 27.04.2023