Care sunt simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii?

Greata, lipsa menstruatiei si sanii umflati sau durerosi sunt printre cele mai cunoscute simptome timpurii ale sarcinii. Exista insa si alte simptome care indica prezenta unei sarcini, carora ar trebui sa le acorzi atentie. Care sunt acestea? Poti afla in materialul urmator.
Care sunt simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii?

In mare parte, simptomele care anunta instalarea unei sarcini sunt aceleasi. Insa, in anumite cazuri, pot exista si alte semne pe care este bine sa le urmaresti. Acestea sunt simptome ”atipice”, dar pot conta enorm in stabilirea unui rezultat, inainte de efectuarea testului sau de vizita la medicul ginecolog.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Temperatura bazala crescuta, simptom al sarcinii

Hipertermia este un simptom al sarcinii, produs de cresterea temperaturii corpului dupa ovulatie. Daca temperature usor crescuta persista si dupa ovulatie este posibil sa fii gravida. Este un prim semn al corpului care se pregateste pentru dezvoltarea bebelusului si ”anunta” ca este nevoie de mai multa energie. Hipertermia poate sa apara atat la inceputul sarcinii, cat si pe parcusul acestuia. Ce vei resimti tu, ca viitoare mamica, la nivelul organismului sunt: ameteli, dureri de cap si piele foarte calda. Acesta nu este un simptom care sa te faca sa te ingrijorezi, ci te informeaza ca este foarte posibil sa devii mamica.

Tulburarile de tranzit, produse de schimbarile hormonale

Problemele digestive pot sa apara frecvent la inceputul sarcinii. De multe ori, acestea se manifesta sub forma de constipatie, greturi matinale si mai rar diaree. Cea mai frecventa manifestare este constipatia si apare pentru ca in timpul sarcinii tranzitul este incetinit. Acest lucru ofera nutrientilor timp suplimentare pentru a fi absorbiti in fluxul sanguin si pentru a ajunge la cel mic.

Datorita incetinirii tranzitului poti sa simti tot felul de junghiuri, crampe in tot abdomentul care insa sunt de scurta durata inca de la inceputul sarcinii, crampe care nu afecteaza sarcina insa.

Daca vezi ca incetinirea tranzitului de afecteaza incearca sa introduci in dieta multe fibre, multa apa – mai mult de 2 litri pe zi si fa exercitii fizice, daca aceste lucruri nu ajuta consultati medicul curant.

Te imbolnavesti mai des

Stim ca poate sa para ciudat, dar explicatia este simpla: sarcina afecteaza in mod direct sistemul imunitar, de aceea este foarte posibil sa fii predispusa catre a face diferite boli,  cum ar fi raceala. In general, in aceasta perioada, organismul isi revine mai greu dupa aceste afectiuni. Asa ca fii foarte atenta la acest simptom neobisnuit de sarcina si evita sa apelezi la automedicatie, fara sa faci un test de sarcina inainte sau sa faci o vizita la medicul ginecolog.

Care sunt simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii?

Congestia nazala, simptom de sarcina

Cresterea nivelului de hormoni si a productiei de sange poate duce la umflarea membranele mucoase existente la nivelul nasului. Acestea pot sa se usuce si sa sangereze usor, ducand la senzatia de nas infundat sau chiar nas care curge. Daca stii ca nu aveai probleme cu sinusurile, nu ar strica un test de sarcina, pentru ca da, acesta este un simptom ceva mai neobisnuit pe care il poti experimenta la nivelul sarcinii.

Sangerarea de implantare poate fi confundata cu menstruatia

Sangerarea de implantare apare in general la 14 zile dupa fecundarea ovulului si poate fi confundata usor cu o sangerare menstruala usoara. Daca aceasta sangerare se suprapune peste ciclul menstrual, este usor de ignorat si poate fi trecuta cu vederea. De aceea, este recomandat sa fii atenta si la celelalte simptome specifice unei sarcini si sa te programezi pentru un consult ginecologic.

Balonare

Balonarea este un simptom destul de des intalnit, care anunta instalarea unei sarcini. Cu toate acestea, fiind un simptom comun mai multor afectiuni, este destul de des trecut cu vederea de catre paciente. Atunci cand esti insarcinata, poti resimti balonare, similara cu cea de dinaintea instalarii ciclului menstrual. In acelasi timp, odata cu balonarea poti resimti si crampe abdominale, care nu au nicio cauza…digestiva. Ele te anunta ca vei deveni mama.

Ameteala, simptom pentru sarcina

Daca ti se intampla frecvent sa ametesti din senin, este posibil sa fii insarcinata. In primele saptamani ale sarcinii, hormonii corpului tau se modifica pentru a ajuta copilul sa se dezvolte. Acest lucru duce la cresterea fluxului de sange, ceea ce poate determina modificarea tensiunii arteriale. In concluzie, poti avea  o tensiune arteriala mai mica sau hipotensiune, ceea ce produce aceste stari de ameteala.

Daca observi unul sau mai multe simptome din cele mentionate in acest material, fa un test de sarcina la domiciliu sau fa o programare pentru un consult ginecologic. Cu cat sarcina este confirmata mai repede, cu atat mai repede poti incepe ingrijirea prenatala.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 14.10.2021