Ce analize trebuie sa faci daca iti doresti o sarcina?

Daca ai in plan sa ramai insarcinata, este nevoie sa stii ca exista un set de analize preconceptional. Aceste analize te pot ajuta sa afli care este starea ta de sanatate. Foarte important de retinut este faptul ca nu exista o analiza minune care sa spuna daca esti sau nu apta de a obtine o sarcina. De asemenea, nu exista un test general valabil care sa te asigure ca sarcina va evolua bine pana la sfarsit. Afla din acest material care este setul esential de teste preconceptionale!
Care sunt testele preconceptionale esentiale?

Investigatiile preconceptionale au rolul de a identifica patologii ce pot afecta cursul firesc al sarcinii, pentru care trebuie luate masuri inca de dinaintea pozitivarii testului de sarcina. De aceea, acestea sunt recomandate de orice medic specializat in Obstetrica-Ginecologie.

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Ce investigatii trebuie sa faci inainte de a ramane insarcinata?

Setul de analize preconceptional standard cuprinde:

  • analize uzuale de sange si de urina pentru a ne asigura ca nu exista boli hematologice (afectiuni ale sangelui), afectiuni renale, infectii urinare sau de alta natura
  • testari virusologice precum HIV, sifilis si hepatite. Virusurile enuntate pot traversa placenta si afecta fatul. De exemplu, riscul este mai mic de 2% daca mamica infectata HIV beneficiaza de tratament.
  • complexul TORCH se refera la un complex de virusuri (Toxoplasma, Rubella, Citomegalovirus, Herpes) care pot afecta sarcina daca primul contact cu virusul (primoinfectia) a avut loc in timpul sarcinii. Dintre acestea, Rubella este cea care are indicatie certa de testare preconceptional, deoarece testarea va determina daca pacienta a fost sau nu vaccinata. In cazul in care anticorpii sunt negativi se recomanda vaccinarea inaintea obtinerii unei sarcini.
  • test Babes-Papanicolau pentru a ne asigura ca nu exista leziuni ale colului care sa se poata agrava in timpul sarcinii
  • examen de secretie vaginala, si alte bacterii cum ar fi Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea. Infectiile vaginale pot fi tratate si pe parcursul sarcinii, dar ideal este sa fie tratate inainte de sarcina, deoarece putem alege dintr-un spectru mai larg de antibiotice si preparate locale (ovule). Infectiile vaginale netratate pot duce la infertilitate sau pot afecta sarcina.

Care sunt testele preconceptionale esentiale?

  • ecografia mamara desi nu face parte din investigatiile de rutina la femeia foarte tanara, este o procedura nedureroasa, neiradianta si care evalueaza in detaliu structura sanului. Deoarece cancerul de san este cea mai frecventa cauza de mortalitate la femeie si varsta de aparitie a bolii a scazut, recomand tuturor viitoarelor mamici sa efectueaze si o ecografie mamara, in special ca va urma o perioada lunga de timp (sarcina, lauzia, alaptatul) in care cu siguranta nu vor acorda atentie acestui aspect.
  • testele de trombofilie NU se recomanda de rutina tuturor femeilor, ci in special acelora care au un istoric de tromboza, doua sau mai multe sarcini oprite din evolutie sau complicatii la sarcini anterioare precum cresterea insuficienta a fatului, moarte subita in utero, etc. Trombofiliile reprezinta o boala care creste riscul de formare a chegurilor de sange in circulatie. Acest proces poate interfera cu evolutia normala a unei sarcini, iar medicul poate prescrie anticoagulante in anumite cazuri pentru a preveni complicatiile.
  • testele genetice se vor recomanda doar acelor cupluri care au un istoric medical cu risc cresct pentru boli genetice. Testele genetice preconceptionale pot determina daca esti purtator al unei mutatii genetice si te pot ajuta sa intelegi care sunt sansele de a transmite acea mutatie bebelusului.

Daca ai ramas insarcinata si nu ai apucat sa efectuezi acest set de analize preconceptional, nu este cazul sa te ingrijorezi, il vei putea efectua in primul trimestru. Daca in schimb iti place sa planifici fiecare pas al vietii si doresti sa ai mai mult control asupra celor noua luni de sarcina, setul de analize preconceptional descris iti va fi cu siguranta de folos.

Consultant Medical Dr. Raluca-Gabriela Enciu
Data publicării 28.10.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022