Cerclajul

Unele femei pot dezvolta o slabiciune a colului uterin, ce duce la avort spontan (pierderea sarcinii) intre 12 si 24 de saptamani (3 pana la 6 luni) de sarcina. Cauza nu este adesea gasita, in ciuda investigatiilor extinse. In incercarea de a preveni pierderea sarcinii, colul este supus unei interventii chirurgicale, de obicei intre 10 si 14 saptamani de sarcina, numita cerclaj. Cerclajul presupune o cusatura in jurul partii de jos a uterului, care permite ca in multe cazuri sarcina sa continue dupa 24 de saptamani (viabilitatea sau capacitatea copilului de a supravietui in afara uterului).
cerclajul
Despre cerclaj

Simptomele cerclajului

Femeile care dezvolta aceasta slabiciune nu stiu ca o au pana cand partea de jos a uterului nu incepe sa se deschida dupa 3 luni de sarcina. Exista dureri minime si adesea fara sangerare. Primul simptom este deseori o secretie vaginala clara sau cu urme de sangerare, care alerteaza viitoarea mama. In acel moment, odata ajunsa la spital, o examinare interna blanda poate indica deschiderea cervixului cu membranele vizibile (punga cu lichid care inconjoara copilul), care au cazut prin colul deschis al uterului.

Din pacate, in acel stadiu este prea tarziu sa se mai faca ceva, iar multe femei sufera un avort spontan, la scurt timp dupa aceea.

Cum decurge si cat dureaza cerclajul?

Dupa ce toate investigatiile sunt complete, medicul iti va spune exact cum ar trebui sa decurga lucrurile in timpul urmatoarei sarcini. Cerclajul implica o cusatura a colului uterin, de obicei intre saptamanile de sarcina 10 si 12 (cusatura vaginala/sutura cervicala).

Cusatura este localizata la nivelul colului uterului, in partea de jos, fiind realizata sub efectul anesteziei generale, cu internare de zi. Procedura dureaza aproximativ 30 de minute si, de obicei, nu este asociata cu efecte secundare precum sangerarea. Foarte rar poate cauza hemoragie (sangerare masiva), avort spontan sau infectie.

Post-operator

Odata ce s-a realizat cerclajul, este recomandata o ecografie (dupa 16 saptamani) pentru a examina colul uterin si a evalua situatia, daca exista dovezi de deschidere (funneling), si pentru a masura lungimea cervixului. Doctorii vor sa stabileasca, astfel, daca se scurteaza colul uterin mai mult decat era de asteptat si daca se deschide orificiul intern al uterului.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 03.10.2019
Data ultimei actualizari 29.10.2019