Fibroadenom mamar: cauze, diagnostic si tratament

Fibroadenomul mamar constituie o formatiune tumorala benigna nedureroasa, cu localizare unilaterala (la nivelul unui singur san). Apare mai frecvent la femeile tinere cu varsta cuprinsa intre 14 si 35 de ani si in cazuri mai rare, la sexul masculin. Dupa menopauza, fibroadenoamele involueaza astfel incat sunt rar intalnite la persoanele de sex feminin aflate in afara perioadei reproductive.
Fibroadenom mamar: cauze, diagnostic si tratament

Spre deosebire de cancerul de san, fibroadenoamele sunt mobile la palpare (nu adera de structurile adiacente) prezinta consistenta cauciucata si nu sunt insotite de edem si scurgeri mamelonare.

Cuprins

Ce este fibroadenomul mamar?

Fibroadenomul mamar reprezinta o formatiune tumorala benigna de origine glandulara (epiteliala) si stromala, care contine receptori hormonali pentru estrogen si progesteron. Acesti receptori hormonali favorizeaza cresterea fibroadenomelor in special inainte de menstruatie si in perioada de sarcina, ca raspuns la fluctuatiile hormonale fiziologice care au loc in aceste perioade.

Fibroadenomul reprezinta o structura nodulara cu margini bine delimitate care nu asociaza caracter infiltrativ la nivelul țesuturilor mamare adiacente si este alcatuita din tesut stromal si epitelial cu dispunere uniforma. In anumite situatii, examenul histopatologic efectuat dupa biopsierea fibroadenoamelor poate evidentia mitoze celulare, mai ales la probele recoltate de la persoanele de sex feminin tinere, insa aceasta particularitate nu reprezinta un indicator de malignitate al formatiunii. Fibroadenoamele cu evolutie indelungata pot prezenta calcifieri la nivelul tesutului glandular, in timp ce la gravide acestea pot asocia modificari specifice perioadei de lactatie.

  • Fibroadenoamele simple reprezinta noduli cu dimensiuni cuprinse intre 1 si 3 cm in diametru cu structura omogena care nu prezinta risc de dezvoltare al cancerului de san.
  • Fibroadenoamele complexe constituie formatiuni nodulare heterogene alcatuite din celule cu diferite caracteristici structurale care pot degenera, asociind risc usor crescut de aparitie al cancerului de san.
  • Fibroadenomul juvenil cunoscut si sub denumirea de fibroadenom gigant prezinta dimensiuni mai mari de 5 cm si in cazuri rare poate atinge 15 cm in diametru. Acest tip de tumora benigna este intalnita de obicei la persoanele de sex feminin aflate in perioada pubertatii si asociaza crestere rapida care genereaza aparitia asimetriei glandelor mamare, intre 10 si 25% din paciente prezentand leziuni multiple sau la nivelul ambilor sani.

Cauze si factori de risc fibroadenom mamar

Principala cauza de aparitie a fibroadenoamelor este reprezentata de fluctuatiile sintezei de estrogen care favorizeaza hipertrofia țesutului mamar in perioada ce precede menarha (prima menstruatie) si pe durata sarcinii.

Factorii de risc care pot favoriza dezvoltarea fibroadenoamelor sunt reprezentati de:

  • Utilizarea de anticonceptionale inainte de varsta de 20 de ani
  • Sarcinile multiple
  • Terapia cu estrogeni pentru tratarea altor afectiuni medicale sau in scop contraceptiv.

Evolutia fibroadenomului mamar

Fibroadenoamele simple evolueaza in majoritatea cazurilor asimptomatic si se diminueaza in dimensiuni odata cu inaintarea in varsta si cu intrarea la menopauza.

In anumite situatii, fibroadenoamele complexe pot asocia calcificari epiteliale, transformare chistica, modificari apocrine papilare si adenoza sclerozanta, caracteristici care asociaza risc minim spre moderat de malignizare (evolutie catre cancer de san). Fibroadenoamele juvenile pot atinge dimensiuni considerabile de pana la 500 ml, generand asimetrii vizibile ale sanilor si disconfort dureros datorat sindromului de compresiune locala.

Diagnostic de fibroademon mamar

Diagnosticul de fibroadenom este stabilit de catre medicul specialist in chirurgia oncologica a sanilor cu ajutorul examenului clinic al pacientei (care include palparea sanilor) și al investigatiilor imagistice reprezentate de ultrasonografia mamara (ecografie mamara) sau mamografie. Ecografia mamara permite localizarea si evaluarea dimensiunilor fibroadenoamelor, permitand medicului sa evalueze morfologia acestora pe baza imaginilor ecografice obtinute.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Mamografia constituie o investigatie imagistica recomandata pacientelor cu varsta de peste 50 de ani ce prezinta densitate scazuta a tesutului mamar, sensibilitatea testului la femeile de varsta tanara fiind mai scazuta in cazul fibroadenoamelor in comparatie cu tumorile maligne ale sanului (investigatia este mai utila pentru diagnosticarea cancerului de san).

Diagnosticul de certitudine al fibroadenoamelor este reprezentat de biopsia mamara cu ac fin prin intermediul careia sunt obtinute fragmente de tesut tumoral in vederea examinarii acestora din punct de vedere histopatologic. Biopsia de san sub ghidaj ecografic prezinta o sensibilitate de 86% si o specificitate de 76% in detectarea fibroadenoamelor si poate infirma caracterul de malignitate al formatiunii orientand decizia terapeutica a medicului.

Monitorizarea fibroadenomului mamar

Majoritatea fibroadenoamelor pot fi urmarite in evolutie prin intermediul vizitelor medicale regulate si al investigatiilor imagistice seriate si nu necesita aplicarea de tratament specific. Monitorizarea in dinamica a fibroadenomului mamar se preteaza cazurilor cu formatiuni tumorale de dimensiuni reduse, cu crestere lenta care nu prezinta potential de malignizare (fibroadenoame simple).

Cand se recomanda indepartarea chirurgicala a fibroadenomului mamar?

Fibroadenoamele complexe sau cele juvenile care asociaza crestere si dezvoltare rapida necesita tratament chirurgical in special in situatiile in care:

  • Determina aparitia de modificari ale sanului
  • Asociaza disconfort dureros
  • Pacienta prezinta antecedente heredo colaterale de cancer mamar (mama, bunica, sora diagnosticate cu cancer de san)
  • Biopsia indica existenta unor atipii celuare cu potential de malignizare.

Indepartarea fibroadenomului mamar poate fi efectuata in conditii de anestezie locala sau anestezie generala prin urmatoarele metode:

  • Lumpectomie sau biopsie excizionala in cazul fibroadenoamelor cu crestere rapida, mai mari de 2 cm.
  • Crioablatie care implica „inghetarea” nodulului cu ajutorul solutiilor de azot lichid.
  • Ablatie prin radiofrecventa realizata cu ajutorul unui electrod special care coaguleaza vasele de sange de la nivelul formatiunii, inducand apoptoza (moartea) celulelor tumorale.

Complicatii ale fibroadenomului mamar

Sindromul de compresiune si disconfortul algic local, alaturi de asimetria vizibila a sanilor reprezinta principala complicatie a fibroadenoamelor de mari dimensiuni, in timp ce fibroadenoamele mixte pot creste usor riscul de aparitie al cancerului de san (fibroadenomul complex creste de aproximativ 3 ori riscul de aparitie al cancerului mamar).

Autopalparea efectuata cu regularitate poate decela din timp eventuale modificari de tip nodular la nivelul sanilor si constituie principala modalitate de monitorizare a sanatatii glandelor mamare ce poate fi aplicata in confortul domiciliului. Aparitia nodulilor insotiti de edem local, scurgeri mamelonare sau modificari ale pielii la nivelul sanului constituie semne timpurii ale cancerului de san, in prezenta carora se recomanda prezentarea cat mai rapida la medic in vederea investigarii minutioase.

 

Referinte:

Data publicării 18.01.2024