Hematocrit scazut: cauze, riscuri si tratament

Hematocritul reprezinta raportul dintre volumul hematiilor si volumul plasmatic exprimat procentual, valorile normale ale acestuia fiind cuprinse la adulti intre 39% si 51% la persoanele de sex masculin si intre 35 si 47% la cele de sex feminin. Un hematocrit a carei valoare se afla sub limita inferioara a acestor intervale biologice indica existenta unui numar diminuat de eritrocite la nivel circulator fiind specific sindroamelor anemice de diferite etiologii.
Hematocrit scazut: cauze, riscuri si tratament

Hematiile reprezinta celule sangvine sintetizate la nivel medular incarcate cu hemoglobina care sunt specializate in transportul gazelor respiratorii (oxigen si dioxid de carbon) sangvine. Eritrocitele sunt celule anucleate (nu au nucleu in forma matura de existenta si functionare) care nu contin material genetic ADN si nu pot sintetiza nici ARN fiind astfel incapabile de diviziune.

Hematiile sunt lipsite de mitocondrii si reticul endoplasmatic, metabolismul lor in vederea obtinerii de energie fiind foarte scazut. Eritrocitele necesita energie pentru mentinerea formei de disc biconcav si a deformabilitatii (pentru a se adapta vaselor de calibru ingust), asigurarea concentratiilor fiziologice de electroliti (Na,K), mentinerea Fe in stare feroasa necesara pentru fixarea/eliberarea de oxigen si dioxid de carbon.

Atat hemoglobina, cat si hematocritul reprezinta indici eritrocitari valorosi care sunt determinati prin efectuarea hemoleucogramei, pentru stabilirea diagnosticului sindroamelor anemice si a policitemiilor si pentru monitorizarea raspunsului terapeutic al pacientilor care au necesitat efectuarea anumitor tratamente specifice (transfuzii sangvine, administrarea de eritropoietina sau transplant medular, chimioterapie, radioterapie, splenectomie pentru tratarea diferitelor tipuri de patologii hematooncologice si nu numai).

Cuprins

Ce rol au globulele rosii?

Rolul hematiilor (eritrocitelor) este acela de a transporta oxigenul de la plamani catre tesuturile si organele corpului si de a prelua dioxidul de carbon rezultat in urma metabolismului tisular pentru a-l descarca la nivel pulmonar.

De ce scade nivelul hematiilor?

Sinteza eritrocitelor este cunoscuta sub numele de eritropoieza si are loc la nivel medular sub influenta eritropoietinei, un hormon produs in principal de catre rinichi. Procesele de maturare ale hematiilor nou sintetizate necesita aproximativ 7 zile pentru definitivare, dupa acest interval de timp eritrocitele fiind eliberate in torentul sangvin unde indeplinesc functia de transport al gazelor sangvine pentru aproximativ 4 luni. Dupa 120 de zile eritrocitele sunt degradate de catre sistemul reticulo-histiocitar si de macrofagele aflate majoritar la nivelul splinei, dar si al tesutului hepatic si al maduvei osoase.

Principalele mecansime care contribuie la scaderea valorilor hematocritului sunt reprezentate de:

  • Pierderile de sange in urma unei interventii chirurgicale sau in contextul unei patologii cu evolutie cronica (cancer de colon, endometrioza).
  • Sinteza medulara insuficienta de eritrocite ca urmare a existentei unor infiltrate medulare specifice patologiilor hematooncologice:
  • Limfom
  • Mielom multiplu
  • Leucemie
  • Administrarii de tratamente citotoxice
  • Efectuarea de radioterapie
  • Afectiunile renale cronice determina scaderea sintezei de eritropoietina si favorizeaza diminuarea eritropoiezei medulare.
  • Carentele alimentare de fier, acid folic, vitamina B6 si B12 si malnutritia severa determina scaderea hematocritului prin diminuarea eritropoiezei la nivel medular.
  • Scurtarea perioadei de viata a eritrocitelor circulante prin degradarea lor accelerata la nivel splenic in cazul anemiilor hemolitice induse de medicamente, proceselor hemolitice de etiologie autoimuna, splenomegalie, purpura trombocitopenica.

Hematii scazute – ce afectiuni pot indica?

Principalele patologii care pot asocia de-a lungul evolutiei valori scazute ale hematocritului sunt reprezentate de:

  • Hemoragii ale tractului digestiv care apar in evolutia ulcerelor gastrice si a tumorilor intestinale. La persoanele de sex feminin endometrioza poate genera pierderi importante de sange in timpul menstruatiei, favorizand astfel diminuarea hematocritului.
  • Anemia aplastica, infiltratele medulare specifice leucemiilor si limfoamelor reprezinta patologii care afecteaza capacitatea de functionare a maduvei hematogene cu diminuarea sintezei de eritrocite.
  • Anemia hemolitica - distructia accelerata a hematiilor circulante se poate datora unei tulburari de functionare a sistemului imunitar care ataca si distruge propriile hematii, unei infectii virale/bacteriene, boli ereditare de tipul sferocitozei ereditare sau talasemiei, dar si expunerii la anumite substante chimice si/sau medicamente (care favorizeaza aparitia unor complexe imune atasate pe suprafata hematiilor determinand distructia acestora de catre sistemul reticulo histiocitar).
  • Insuficienta renala cronica asociaza sinteza deficitara de eritropoietina, principalul hormon implicat in reglarea eritropoiezei medulare.
  • Malnutritia - aportul insuficient de vitamine si minerale afecteaza eritropoieza generand scaderea hematocritului.

De ce anemia este atat de frecventa la copii?

Anemia prin deficit de fier reprezinta cea mai frecventa forma de anemie a copilului si se datoreaza aportului alimentar insuficient de fier ca urmare a hranirii exclusive cu lapte matern sau lapte de vaca pe durata primului an de viata.

Diversificarea tardiva (la mai mult de 6 luni de viata ale sugarului) sau cea implementata cu dificultate favorizeaza instalarea anemiei feriprive datorita aportul diminuat de alimente bogate in fier:

  • Ficat
  • Carne de porc
  • Pui
  • Peste
  • Curcan
  • Cereale integrale
  • Nuci
  • Oua
  • Fasole
  • Mazare
  • Spanac
  • Fructe confiate - stafide, caise si curmale.

Simptome nivel scazut de hematii

Principalele manifestari care insotesc scaderea hematocritului sunt reprezentate atat la copii, cat si la adulti de:

  • Paloare tegumentara
  • Diminuarea tolerantei la efort
  • Dispnee
  • Dereglari ale ritmului cardiac
  • Fatigabilitate
  • Maini si picioare reci.

Valori normale ale hematocritului (hematiilor in sange)

Valorile de referinta ale hematocritului sunt exprimate in procente si variaza in functie de varsta si apartenenta la sex dupa cum urmeaza:

 

Varsta

Hematocrit (%)

< 1luna

41-65

1 luna

33-55

2-3 luni

28-42

4-5 luni

32-42

6-8 luni

33-41

9-11 luni

33-41

1 an

32-40

2-3 ani

32-42

4-5 ani

32-42

6-8 ani

33-41

9-11 ani

34-43

 

Barbati

Femei

12-14 ani

35-45

34-44

15-17 ani

37-48

34-44

18-44 ani

39-49

35-45

45-64 ani

39-50

35-47

65-74 ani

37-51

35-47

La gravide, hematocritul inregistreaza o scadere a valorii cu aproximativ 10% (fata de valoarea initiala) pe durata primului trimestru de sarcina si cu 10 pana la 30% in al doilea trimestru de sarcina, mentinandu-se astfel pana la nastere. Afla mai multe despre anemia in sarcina

Hemoglobina si hematocritul

Atat hemoglobina, cat si hematocritul constituie indici eritrocitari valorosi in stabilirea diagnosticului anemiilor si a policitemiilor, evaluarea severitatii, dar si monitorizarea in dinamica a acestor patologii. Relatia de interdependenta dintre acesti indici eritrocitari a permis elaborarea unei metode de calcul care permite determinarea hematocritului aplicand „regula lui trei”: Htc= Hb(g/dl) x3 in cazul persoanelor cu eritrocite normocrome normocitare (cu dimensiuni normale si incarcare adecvata cu hemoglobina).

Hematocritul scazut poate fi corectat prin adoptarea unei alimentatii sanatoase care sa includa consumul regulat de fructe si legume proaspete alaturi de carne de calitate, nuci si seminte bogate in fier, vitamine si minerale care sa asigure precursorii necesari unei eritropoiezei adecvate.

Netratate, anemiile cronice rezultate din scaderea globulelor rosii din sange si ale valorilor hemoglobinei afecteaza cresterea si dezvoltarea in perioada copilariei, pot genera aparitia tulburarilor de ritm cardiac, precum si a complicatiilor pe durata sarcinii, alterand calitatea vietii de zi cu zi a pacientilor prin manifestarile clinice asociate

 

 

Referinte:

Data publicării 09.01.2024