Holera: cauze, simptome si tratament

Holera este o boala infectioasa intestinala acuta, contagioasa, care se manifesta prin diaree si deshidratare severe. Holera este cauzata de bacteria Vibrio cholerae (vibrionul holeric) - serogrupurile Vibrio cholera O1 varianta Tor si O139, si se raspandeste, de regula, prin intermediul apei contaminate. Oamenii se pot imbolnavi de holera atunci cand ingereaza alimente ori apa contaminate cu bacteria care provoaca holera. Infectia are o severitate moderata sau fara simptome, insa uneori poate avea forme severe care pun viata pacientilor in pericol. Simptomele apar de obicei in 2-3 zile, insa perioada de incubatie este cuprinsa intre cateva ore de la ingerarea bacteriei, pana la 5 zile.
Holera: cauze, simptome si tratament

Anual, intre 1,3 si 4 milioane de persoane se imbolnavesc de holera, cu o rata a deceselor cuprinsa intre 21.000 si 143.000. Conform Institutului National de Sanatate Publica, in Romania nu s-au inregistrat cazuri de holera de peste 3 decenii.

Cuprins

Holera simptome

Potrivit CDC - Centers for Disease Control and Prevention 1 persoana din 10 va experimenta simptome severe ale holerei, inca de la debutul bolii:

  • Diaree, scaune apoase abundente (cunoscute ca scaune cu aspect de apa de orez)
  • Greata
  • Varsaturi severe
  • Sete
  • Crampe la nivelul picioarelor
  • Neliniste sau iritabilitate.

In lipsa instaurarii unui tratament pentru holera, pot aparea urmatoarele complicatii:

  • Deshidratare
  • Acidoza
  • Colaps circulator
  • Hipoglicemie.

Diareea severa conduce la deshidratare, printre semnele deshidratarii se regasesc:

  • Ritmul cardiac rapid
  • Pierderea elasticitatii pielii
  • Tegumentele si mucoasele uscate, spre exempul la nivelul gurii
  • Tensiunea arteriala scazuta.

Retineti ca acestea reprezinta urgente medicale care pot pune viata pacientului in pericol. Deshidratarea severa poate duce la soc, coma si moarte intr-un interval scurt, de doar cateva ore.

Cum se transmite holera?

Holera este o boala infectioasa care se transmite prin ingestia alimentelor si a apei contaminate. Diareea asociata holerei contine cantitati mari ale germenul infectios Vibrio cholerae, ceea ce poate conduce la infectarea altor persoane daca germenul infectios ajunge in apa, ori pe alimente (prin intermediul mainilor murdare spre exemplu) ce ulterior sunt ingerate.

Calea de transmitere fecal-orala implica si:

  • Consumul de fructe de mare care provin din ape contaminate cu vibrionul holeric.
  • Inotul in ape contaminate si ingestia accidentala a apei.
  • Riscul de contractare a bacteriei creste prin manipularea unor deseuri umane (fecale) de la persoana infectata, fara igiena corespunzatoare a mainilor si atingerea altor surse de hrana, apa etc

Pentru ca bacteria Vibrionul holeric este de obicei intalnita in apa si mancare care au fost contaminate cu fecale de la un pacient infectat, holera se raspandeste adesea in zone insalubre, unde colectarea si epurarea apelor uzate este deficitara, cu igienizare deficitara si igiena inadecvata.

Vibrionul holeric poate fi identificat si in mediul inconjurator, in rauri spre exemplu. Arareori, in Statele Unite ale Americii s-au inregistrat cazuri de holera la pacienti care au consumat scoici crude ori crustacee insuficient pregatite in Golful Mexic.

Bine de stiut despre holera

  • Acidul clorhidric prezent la nivelul stomacului are capacitatea de a distruge bacteria.
  • Pentru a provoca boala unui adult clinic sanatos este necesara ingerea unei doze mari din aceasta bacterie.
  • Pacienti care au trecut prin boala se pot imbolnavi din nou daca sunt expusi, nu exista anticorpi specifici care sa ii protejeze impotriva holerei.
  • Pacientii care s-au vindecat de holera, nu devin purtatori ai bacteriei ce provoaca infectia.
  • Pacientii asimptomatici pot transmite mai departe boala chiar si in lipsa simptomelor de holera.
  • Holera este o boala asociata in principal cu zonele sarace, cu resurse limitate, unde masurile de igiena sunt inexistente ori extrem de precare.
  • Holera este o boala care s-a raspandit in lume incepand cu secolul al 19-lea. Sursa originara a infectiei a fost fluviul Ganje din India. Milioane de oameni de pe toate continentele au murit de holera in timpul a 6 pandemii care s-au succedat. Cea de-a 7-a pandemie de holera a inceput in 1961 in Asia de Sud si s-a raspandit ulterior in Africa (1971), respectiv America (1991).

Diagnosticarea holerei

Sunt necesare teste de laborator pentru diagnosticarea holerei prin proba de materii fecale (coprocultura). Prin anamneza si examinare clinica este aproape imposibil ca medicul sa faca distinctia intre holera si alti patogeni responsabili pentru aparitia unor tulburari digestive (enterocolita, diareea calatorului). Afla mai multe despre Cum sa evitam tulburarile digestive cand suntem in concediu

Tratament holera

Cele mai multe persoane infectate vor prezenta simptome de severitate medie sau vor fi asimptomatice. Un procent de aprox. 10% va necesita tratament in cadrul unei unitati medicale. Pacientii cu holera care beneficiaza rapid de tratament se recupereaza, de regula, fara consecinte pe termen lung.

Tratamentul holerei consta in:

  • Rehidratare rapida si corectarea dezechilibrelor electrolitice. Conform CDC, pacientii cu forme accentuate de deshidratare, dar care primesc solutii de rehidratare orala (SRO) in timp util, au 99% sanse de supravietuire.
  • Administrarea antibioticelor la recomandarea medicului. Tratamentul cu antibiotice precum tetraciclina poate fi administrat cu scopul de a reduce durata si severitatea simptomelor, dar si pentru a preveni raspandirea bacteriei. Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda administrarea in scop profilactic a antibioticelor deoacere aceasta masura nu s-a dovedit eficienta in a limita raspandirea bacteriei si poate conduce la o rezistenta a bacteriei la antibioterapice.
  • Tratamentul cu suplimente de zinc s-a dovedit a fi util in ameliorarea simptomelor, in special la copii. Un studiu efectuat in Bangladesc a scos la iveala faptul ca suplimentarea cu zinc la copiii diagnosticati cu holera, reduce durata si severitatea diareei.

Masuri de preventie holera

Pentru a preveni raspandirea holerei si pentru a reduce riscul de infectare este important sa retineti ca igiena persoanala si alimentara sunt esentiale:

  • Spalati-va frecvent pe maini cu apa si sapun, in special inainte de a manca si dupa utlizarea toaletei. Daca nu aveti acces la apa si sapun, utilizati un dezinfectant pe baza de alcool.
  • Consumati apa din surse sigure, imbuteliata sau tratata prin fierbere. Evitati consumul de apa de la surse necunoscute ori nesigure.
  • Consumati alimente preparate in mod corespunzator. Evitati consumul de alimente crude, mai ales fructe de mare crude sau insuficient gatite. Spalati legumele si fructele crude inainte de consum si evitati alimentele care ar putea fi contaminate cu apa din surse indoielnice.
  • Evitati consumul de alimente de la vanzatori ambulanti care isi desfasoara activitatea in conditii igienice precare.
  • Daca urmeaza sa calatoriti in regiuni endemice de holera, zone cu risc crescut ori focare de holera (anumite zone de India, Vietnam, Filipine, Kenya etc) discutati cu medicul dumneavoastra despre masurile de preventie si posibilitatea vaccinarii.

Afla mai multe despre Prevenirea bolilor infectioase in timpul calatoriilor in tari exotice

Consultati recomandarile autoritatilor (Ministerul de Externe, Institului National de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii) inainte de plecarea in calatorie pentru a evita orice eventuale neplaceri.

 

Referinte:

Data publicării 16.06.2023
Data ultimei actualizari 20.06.2023