Lipom – de ce apare si cand este necesara excizia lipomului

Lipomul este o formatiune benigna care se dezvolta lent prin acumularea de grasime intre stratul muscular subiacent si piele. Lipoamele afecteaza in mod frecvent persoanele de varsta a doua intre 40 si 60 de ani, aproximativ 1% din populatia generala prezentand aceasta afectiune.
Lipom – de ce apare si cand este necesara excizia lipomului

Lipoamele superficiale de mici dimensiuni nu necesita excizie chirurgicala decat atunci cand determina modificarea aspectului estetic cu scaderea stimei de sine a pacientului. Lipoamele voluminoase sau cele situate la nivel profund, pot exercita presiune asupra anumitor structuri nervoase si organe abdominale, cauzand disfunctia acestora, in acest caz fiind necesara interventia chirurgicala pentru excizia formatiunilor tumorale.

Lipoamele prezinta evolutie indelungata, marindu-se lent odata cu trecerea timpului si in cazuri foarte rare, pot degenera, transformandu-se in liposarcoame. Modificarea aspectului sau cresterea brusca in volum a unui lipom necesita investigatie prompta in vederea diagnosticarii corespunzatoare si stabilirii unui plan terapeutic adecvat.

Cuprins

Cauze lipom

In majoritatea situatiilor, lipoamele prezinta determinism genetic. In aproximativ 2-3% din cazuri exista un istoric familial pozitiv pentru acesta patologie. De-a lungul timpului, studiile desfasurate au demonstrat existenta unei legaturi intre inducerea traumatica a sintezei de citokine prin constituirea de leziuni la nivelul tegumentului si supradezvoltarea preadipocitelor, celulele precursoare ale adipocitelor care intra in alcatuirea lipoamelor.

Principalii factori de risc care predispun la aparitia acestor tumori benigne sunt reprezentati de varsta mai mare de 40 de ani, dislipidemie, obezitate si diabet zaharat. Alte afectiuni care pot asocia de-a lungul evolutiei aparitia lipoamelor sunt reprezentate de:

  • Sindromul Gardner - polipoza adenomatoasa (polipi la nivelul colonului) familiala cu transmitere autozomal dominanta, rar intalnita, care predispune la aparitia de tumori extracolonice localizate la nivelul oaselor craniului, tesuturilor adipoase si al glandei tiroide.
  • Lipomatoza familiala
  • Sindromul Proteus sau Boala Omului Elefant reprezinta o patologie rara caracterizata prin diverse leziuni cutanate si subcutanate care includ: malformatii venoase, capilare si limfatice, lipoame si nevi epidermali.
  • Neoplazie endocrina multipla de tip 1 - sindrom caracterizat prin asocierea simultana a mai multor tipuri de leziuni hiperplazice sau tumorale, benigne sau maligne reprezentate de:
  • Tumori enteropancreatice
  • Adenoame hipofizare
  • Tumori carcinoide
  • Adenoame suprarenale
  • Lipoame subcutanate
  • Colagenoame
  • Angiofibroame faciale.
  • Sindrom Cowden - cunoscut si sub denumirea de hemartom multiplu este o patologie rar intalnita, cu transmitere autozomal dominanta, care evolueaza cu aparitia de tumori benigne la nivelul pielii, mucoaselor, sistemului osos, tractului genitourinar, gastrointestinal, al ochilor si al sistemului nervos central.
  • Boala Madelung numita si lipomatoza multipla simetrica benigna, reprezinta o patologie care implica dispozitia anormala a tesutului adipos predominant la nivel cervical, occipital, in regiunea superioara a toracelui, umerilor si membrelor superioare.
  • Neurolipomatoza dureroasa sau boala Dercum este un sindrom de etiologie necunoscuta care se manifesta prin aparitia de multiple lipoame dureroase, mai frecvent la persoanele de sex feminin dupa instalarea menopauzei si la cele care asociaza exces ponderal.

Lipom congenital

Lipomatoza congenitala infiltrativa la nivelul fetei reprezinta o patologie rara, caracterizata de aparitia depunerilor difuze de adipocite care asociaza hipertrofie atat a tesuturilor moi, cat si la nivelul oaselor.

Lipomatoza congenitala este o patologie infiltrativa fara caracter ereditar (nu se mosteneste), a carei evolutie lenta implica marirea graduala a dimensiunilor lipomului care poate afecta eruptia dentitiei permanente la copil, hipertrofia oaselor fetei (osul zigomatic, maxilar, piramida nazala, mandibula), macroglosie (cresterea in volum a limbii) si hipertrofierea glandelor parotide.

Cazurile de lipomatoza congenitala infiltrativa studiate pana la momentul actual au prezentat evolutie asimptomatica, interventia chirurgicala pentru excizia lipomului fiind efectuata in scop estetic si functional, pentru a preveni aparitia leziunilor extinse cu caracter permanent al structurilor osoase de la nivelul fetei.

Lipomul intre problema estetica si problema de sanatate

In majoritatea cazurilor, lipoamele constituie tumori benigne cu evolutie favorabila, in cazul carora tratamentul chirurgical este efectuat strict din punct de vedere estetic.

Necesita excizie chirurgicala pentru redobandirea functionalitatii si a calitatii vietii pacientului:

  • Lipoamele voluminoase care implica diminuarea mobilitatii in diferite regiuni ale corpului
  • Lipoamele cele care determina afectare neurologica ori vasculara prin compresie
  • Lipoamele care genereaza aparitia durerilor prin tractiunea tegumentara exercitata de greutatea masei adipoase,

Lipoamele voluminoase situate la nivel profund intraabdominal pot genera aparitia tulburarilor de tranzit intestinal sau compresie la nivelul diferitelor structuri vasculare si nervoase si necesita in consecinta extirpare pentru prevenirea aparitiei de complicatii secundare.

Cand este cazul sa ne adresam medicului pentru indepartarea unui lipom?

Lipoamele care cresc rapid in dimensiune, devin dure si greu de mobilizat la palpare si cele care sunt insotite de eritemul tegumentului supraiacent, durere si modificari structurale la suprafata pielii necesita efectuarea de investigatii si tratament prompt in conformitate cu indicatiile medicului dermatolog/estetician.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Lipoamele care ridica probleme de natura estetica sunt tratate de catre medicul dermatolog, estetician sau medicul de chirurgie plastica si reparatorie in functie de localizarea depunerilor de grasime in diferite regiuni ale corpului si de complexitatea fiecarui caz in parte.

Lipoamele cu localizare atipica (abdominala, articulara) pot fi excizate de catre chirurgul generalist sau chirurgul ortoped dupa administrare de anestezie generala sau locala in functie de anvergura interventiei.  

Eliminarea lipoamelor fara operatie

Tratamentul non-chirurgical al lipoamelor poate fi efectuat prin intermediul liposuctiei sau injectarea la nivelul formatiunii tumorale de corticosteroizi sau acid deoxicolic care favorizeaza dizolvarea depozitelor de grasime subcutanata cu diminuarea in dimensiuni a acestora si uneori, disparitia lor completa.

Liposuctia presupune realizarea in prealabil a unei incizii de mici dimensiuni pentru insertia dispozitivului medical utilizat in timpul procedurii de aspirare a celulelor adipoase. Liposuctia implica o perioada de recuperare postinterventionala de cateva zile, spre deosebire de celelalte metode de -tratament non chirurgical ale lipoamelor.

Tratamentul laser reprezinta o alta optiune de interventie neinvaziva adresata lipoamelor care consta in utilizarea unui fascicul laser de intensitate crescuta pentru diminuarea in dimensiuni a acestui tip de formatiuni tumorale benigne.

Excizia chirurgicala a lipomului

Excizia lipoamelor superficiale reprezinta interventii chirurgicale simple care nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului si pot fi efectuate in conditii de ambulator.

Procedura implica realizarea unei incizii de mici dimensiuni dupa administrarea de anestezie locala sau generala, in functie de recomandarea medicului, prin intermediul careia este indepartat tesutul gras acumulat. Dupa finalizarea exciziei, plaga este suturata, iar pacientul isi poate relua activitatile cotidiene fara a necesita recuperare postinterventionala.

In prezenta lipoamelor voluminoase, a celor localizate la nivel gastrointestinal sau la nivelul fetei, intervenția chirurgicala este in general mai laborioasa din cauza riscului de lezare al structurilor nervoase si a vaselor de sange din proximitatea tumorii, si necesita administrare de anestezie generala.

In functie de caracteristicile fiecarui caz in parte, medicul poate recomanda spitalizarea pacientului cu o zi inainte de realizarea interventie pentru efectuarea de investigatii imagistice si de laborator necesare orientarii actului operator si al terapiei medicamentoase. Anestezia generala implica sistarea aportului hidric si alimentar cu cel putin 10 ore inainte de efectuarea procedurii si realizarea unui consult preanestezic in ziua care precede interventia.

Perioada de recuperare dupa excizia chirurgicala a lipoamelor voluminoase sau cu localizare atipica depinde de:

  • Varsta pacientului
  • Comorbiditatile asociate de catre acesta
  • Complexitatea actului chirurgical.

Principalele contraindicatii de excizie ale lipoamelor sunt reprezentate de:

  • Infectiile pielii supraiacente (tegumentul care acopera formatiunea tumorala) lipomului
  • Coagulopatiile severe
  • Starea generala de sanatate a pacientului care asociaza multiple comorbiditati.

Diagnosticul diferential al lipoamelor se face cu adenopatia localizata (ganglioni limfatici mariti), chistul sebaceu, chistul epidermoid, abcesul bacterian, neurofibromatoza, paniculita, metastazele cutanate sau liposarcom.

Manifestarile clinice asociate de catre pacient, ecografia de parti moi, computer tomografia si rezonanta magnetica nucleara, orienteaza medicul in stabilirea diagnosticului de lipom, insa metoda gold standard de confirmare acestui tip de tumora este reprezentata de analiza histopatologica a tesuturilor obtinute prin excizie sau biopsia prin punctie aspirativa a formatiunii.

 

Referinte:

Data publicării 30.08.2023
Data ultimei actualizari 07.02.2024