Litiaza biliara, colica biliara si bila lenesa | Recomandarile medicului chirurg

Litiaza biliara (formarea calculilor in interiorul vezicii biliare), colica biliara, cunoscuta si sub denumirea de criza de fiere, aparuta atunci cand un calcul biliar se deplaseaza/ migreaza de-a lungul canalului cistic provocand episoade dureroase, bila lenesa sau dischinezia biliara care favorizeaza in timp formarea calculilor biliari sunt afectiuni cu rate de incidenta crescute. In articolul de mai jos, dl. dr. Alexandru Onofrei, medic specialist in Chirurgie Generala, a sintetizat cele mai importante informatii cu privire la simptomatologia specifica, indicatiile de tratament, operatia de colecist, investigatiile medicale recomandate si detalierea simptomelor in cadrul consultului.
Litiaza biliara, colica biliara si bila lenesa | Recomandarile medicului chirurg

Cuprins

Simptome si complicatii colica biliara

Simptome colica biliara:

  • Dureri in partea dreapta a abdomenului
  • Greturi, varsaturi.

Complicatiile in colica biliara sunt anuntate de aparitia unor manifestari clinice precum:

  • Febra, frison
  • Coloratie galbena a tegumentului.

Intre crizele de bila (colica biliara) pot aparea:

  • Dureri in umarul drept
  • Dureri de cap
  • Gust amar dimineata.

Bila lenesa

Cand sunt prezente simptomele, fara a decela o cauza la nivelul colecistului, indicatia de tratament cuprinde:

  • Tratament medicamentos
  • Regim igieno-dietetic
  • Supraveghere medicala.

De asemenea, se recomanda investigatii suplimentare la nivelul organele invecinate – stomac, duoden, pancreas si colon.

Sludge-ul biliar - „namol biliar”

Este identificat la ecografie, cand se observa un aspect neomogen la nivelul veziculei biliare datorita particulelor de colesterol cristalizate. Cel mai frecvent, se incepe tratamentul medicamentos si se indica regim igieno-dietetic.

De retinut este ca, mai ales la pacientii de peste 40 de ani, este indicat sa se investigheze si organele adiacente.

Colecistectomia este indicata in cazul in care simptomatologia nu se rezolva prin tratament si regim.

Litiaza biliara - „pietre la fiere”

  • Microcalculii care prezinta dimensiuni sub 5 mm sunt cei mai periculosi deoarece pot trece in Calea Biliara Principala - fie raman in CBP si vor duce la infectii sau icter, fie trec in duoden si produc episoade de pancreatita acuta.
  • Litiaza veziculara – dimensiuni calculi 1-3 cm, uneori chiar peste 4 cm. Acestia sunt cei care duc, cel mai frecvent la colici si colecistita acuta. De asemenea, sunt asociati in timp cu neoplasmul de vezicula biliara – pana la 80% dintre pacientii cu neoplasm de vezicula biliara au si calculi in colecist.

De ce este necesara colecistectomia?

Microcalculii prezinta indicatie de tratament chirurgical, mai ales pentru a preveni aparitia episoadelor de pancreatita acuta.

In cazul calculilor de peste 1 cm, recomandarea de colescistectomie vine ca metoda de preventie a colecistitei acute si a cancerului de colecist.

De ce nu scoatem doar calculii?

Una dintre intrebarile pacientilor se refera la extractia calculilor, mai precis, de ce nu se extrag in timpul operatiei doar calculii? Pentru ca peretii colecistului sunt extrem de subtiri, exista un risc foarte mare ca sutura sa se desfaca. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca rolul colecistului este sa depoziteze bila intre mese, ca un balon, ceea ce creste sansa ca suturile sa se desfaca.

In plus, colecistul care a produs calculi este un organ bolnav, care va produce si mai multi calculi.

De ce NU sunt recomandate dietele micsorare a calculilor?

Regimurile alimentare pentru micsorarea calculilor implica urmatorul risc - scaderea dimensiunilor unui calcul, mai ales sub 5 mm, creste riscul de a-l elimina in calea biliara principala si de a produce pancreatita acuta.

Cum procedam in cazul colecistitei acute?

In cazul colecistitei acute, indicatia medicala este de interventie chirurgicala de urgenta. Preoperator, cat de repede se poate, pacientul trebuie reechilibrat si in acelasi timp investigat cu privire la starea generala de sanatate si la posibilitatea altor afectiuni chirurgicale.

Colecistectomia se realizeaza pe cale laparoscopica. Chiar si in cazul colecistitei acute, peste 95% din cazuri pot fi rezolvate pe cale laparoscopica, prin 4 incizii de 5-10 mm, prin care se introduc trocare ce permit vizualizarea abdomenului si efectuarea colecistectomiei cu ajutorul unor instrumente speciale.

Consultul medical de specialitate

In contextul in care manifestarile clinice pot induce in eroare pacientul care NU se prezinta la un consult medical de specialitate, este important de mentionat ca:

  • La nivelul stomacului - cancerul gastric (cancer de stomac) este diagnosticat in urma unei endoscopii digestive superioare cu biopsie din leziunea suspecta. Dupa evaluarea imagistica si un consult oncologic, operatia radicala constituie cea mai buna sansa pentru pacient, urmata evident de tratament oncologic.
  • La nivelul colonului si rectului - toti pacientii cu varsta de peste 40 de ani si orice pacient cu istoric familial de cancer colo-rectal ori care prezinta sangerari sau tulburari de tranzit, necesita investigatie prin endoscopie digestiva inferioara. In cazul descoperirii unei tumori maligne, se incepe evaluarea prin Computer Tomografie - CT torace abdomen si pelvis, eventual completat cu RMN pelvis pentru cancerele rectale, markeri tumorali, apoi consult oncologic. Interventiile chirurgicale ce pot fi efectuate variaza in functie de localizarea tumorii, putand fi realizate atat deschis, cat si pe cale laparoscopica.
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Cum descriem simptomele?

In cadrul consultului medical, inainte de examinarea propriu-zisa, anamneza constituie o etapa importanta in care pacientul trebui sa ii ofere medicului informatii precise despre simptomele pe care le are. Cum ii descriem simptomele medicului?

 O idee utila este sa incercati sa intocmiti o lista care sa cuprinda urmatoarele puncte:

  • Descrierea problemei intr-o maniera cat mai concisa posibil
  • Utilizati o scara de la 1 – 10 pentru a descrie intensitatea durerii resimtite
  • Oferiti detalii despre gradul de afectare al activitatilor zilnice din cauza simptomelor
  • Precizati momentul in care a aparut simptomul, pentru medic este important sa cunoasca contextul manifestarilor clinice – simptomul s-a repetat in aceleasi conditii, a aparut si cu alte ocazii, cum a fost ameliorat ori daca a crescut in intensitate?
  • Inclusiv daca aveti rude, persoane apropiate ori colegi de munca cu probleme de sanatate similare.

Durerile abdominale

Precizati medicului daca durerile abdominale sunt vagi, surde sau intense. De obicei, indica o arie de proiectie a organelor intraabdominale, sensibilitatea dureroasa la nivel abdominal nefiind la fel de precisa precum in cazul durerilor de la nivelul membrelor.

Daca durerile sunt insotite de scaderea neintentionata in greutate si de o stare de sanatate generala alterata, se impune un consult medical cat mai repede posibil.

In functie de particularitatile fiecarui caz, pot recomanda: consult gastroenterologic, endoscopie digestiva superioara si inferioara, consult ginecologic, examen CT torace abdomen si pelvis, eventual completat cu RMN abdomen si pelvis.

Durerile in piept/ palpitatiile

Durerile in piept sunt adesea interpretate ca simptom al afectiunilor cardiologice, insa pot avea ca sursa si probleme medicale la nivelul eso-gastric, fiind cauzate de exemplu de refluxul gastro-esofagian, subsecvent unei hernii gastrice transhiatale.

In functie de particularitatile fiecarui caz, pot recomanda: consult cardiologic, endoscopie digestiva superioara (de preferat cu sedare), consult gastroenterologic, examen CT torace abdomen si pelvis.

Oboseala/ fatigabilitatea

Stresul, tot mai prezent in societatile moderne, reprezinta una dintre cauzele oboselii, insa atunci cand oboseala persista si este insotita de scadere semnificativa in greutate (in mod neintentionat), paliditate sau culoare galbena a tegumentelor, este cazul sa faceti o programare la medic.

In functie de particularitatile fiecarui caz, pot recomanda: consult gastroenterologic, endoscopie digestiva superioara si inferioara, consult ginecologic, examen CT torace abdomen si pelvis, completat cu RMN abdomen si pelvis.

 

In situatia in care prezentati simptome suparatoare ce va ingrijoreaza, nu amanati consultul medical. Depistarea precoce a afectiunilor, creste eficacitatea tratamentului si limiteaza evolutia catre patologii mai severe ori complicati medicale.

Consultant Medical Dr. Alexandru Onofrei
Data publicării 10.04.2023
Data ultimei actualizari 07.02.2024