Papiloamele cutanate: ce sunt si cum se pot inlatura?

Papiloamele sunt leziuni inestetice ale pielii care pot fi traumatizate cu usurinta atunci cand cresc in dimensiuni, determinand disconfort accentuat pacientului. Papiloamele cutanate sunt formatiuni tumorale necanceroase contagioase, care necesita tratament pentru indepartarea rezervorului viral de HPV si prevenirea raspandirii acestora prin autoinoculare si transmiterea la alte persoane prin contact direct.
Papiloamele cutanate ce sunt si cum se pot inlatura?

Cuprins

Ce sunt papiloamele?

Papiloamele cutanate sau negii tegumentari reprezinta formatiuni tumorale benigne ale pielii cu aspect de excrescenta cutanata pediculata, de culoarea pielii sau maroniu palid. Papiloamele cutanate nu prezinta risc de malignizare si nu determina afectarea starii de sanatate pe termen lung, insa sunt inestetice si pot cauza pacientului disconfort psihic prin aspectul neplacut.

Papiloamele cutanate sunt contagioase si se pot transmite prin contact direct interuman si prin autoinoculare dintr-o zona a corpului in alta. Utilizarea la comun a obiectelor de uz personal cum sunt aparatele de ras, prosoapele, buretii de baie sau frecventarea piscinelor si salilor de sport fara a utiliza imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare, favorizeaza patrunderea in organism ale tulpinilor de HPV, care determina aparitia formatiunilor cutanate benigne.

Transmiterea papiloamelor este influentata de o multitudine de factori externi asa cum sunt transpiratia excesiva, frictiunea perisistenta de obiecte vestimentare sau pielea uscata. In mod frecvent, formatiunile benigne sunt localizate la nivelul degetelor, plantelor, pliurilor (axilelor, submamar), gatului sau periocular, insa se pot dezvolta si pe torace sau abdomen.

Din ce cauza apar papiloamele?

Papiloamele se datoreaza infectiilor produse de Human Papilloma Virus HPV, in prezent fiind descoperite peste 150 de tulpini diferite ale acestui patogen. Transmiterea virusului are loc in anumite situatii pe cale sexuala si poate determina aparitia cancerului oral, vaginal, penian sau anal, in timp ce alte tipuri de HPV sunt transmise prin contact direct cu obiecte de uz personal (prosoape, bureti de baie, aparate de ras) si pielea unei persoane care prezinta formatiuni tumorale benigne.

Dintre toate tulpinile virusului papiloma doar cateva prezinta risc oncogen, tipul 16 si 18 fiind responsabile de aproximativ 70% din totalitatea cazurilor de cancer de col uterin la femei. Restul tulpinilor pot cauza infectii asimptomatice sau pot determina aparitia de formatiuni benigne la suprafata pielii.

Virusul patrunde in organism prin intermediul solutiilor de continuitate de la nivelul tegumentar determinand aparitia papiloamelor comune, intalnite la nivelul mainilor, talpilor, gatului sau al fetei. Factorii de risc implicati in aparitia papiloamelor sunt reprezentati de catre:

  • Varsta: copiii sunt mai susceptibili la infectia cu HPV datorita sistemului imunitar imatur care nu poate oferi protectie eficienta
  • Persoanele cu deficite ale sistemului imun cauzate de infectia HIV, administrarii de imunosupresoare sau chimioterapice/radioterapie pentru tratarea diferitelor forme de cancer
  • Asocierea de comorbiditati: afectiuni dermatologice, diabet zaharat, acromegalie, obezitate, afectiuni tiroidiene.

Tipuri de papiloame

Dupa modul de dezvoltare in raport cu planul pielii, formatiunile tumorale tegumentare cauzate de HPV pot fi clasificate in 2 categorii, si anume:

  • Papiloame exofite: excrescente cu forma alungita localizate in acelasi plan cu pielea
  • Papiloame endofite: excrescente cu tendinta de dezvoltare in profunzimea pielii.

In functie de localizarea lor si de caracterele clinice, papiloamele pot fi subclasificate astfel:

  • Papiloame comune localizate frecvent la nivelul genunchilor si al membrelor superioare cu aspect de proeminente cutanate dure cu suprafata aspra
  • Papiloamele mozaic se manifesta sub forma de grupuri formate din multiple excrescente de dimensiuni mici la nivelul membrelor superioare si inferioare, in zona gatului, submamar sau axilar
  • Papiloamele plate prezinta suprafata neteda si sunt localizate mai ales in zona fetei si in zona membrelor superioare si inferioare
  • Papiloamele plantare se dezvolta in profunzimea pielii si determina dureri in timpul mersului datorita consistentei dure. In anumite situatii pot prezenta pe suprafata lor puncte negre care reprezinta vase de sange dilatate din componenta proprie.

Tratament papiloame

Papiloamele cutanate nu determina probleme de sanatate majora, insa exista si situatii in care medicul dermatolog recomanda indepartarea tumorilor cutanate prin diferite proceduri medicale, principalele aspecte care indica instituirea de tratament specific fiind reprezentate de:

  • Durere locala, senzatie de arsura, sangerare dupa traumatizare accidentala sau modificarea aspectului formatiunilor tumorale
  • Persistenta sau recidiva formatiunilor cutanate dupa aplicarea tratamentului
  • Afectarea calitatii vietii pacientului din considerente estetice
  • Dezvoltarea formatiunilor tumorale sub forma de conglomerate, fapt care sugereaza existenta unui dezechilibru al sistemului imunitar.

Obiectivul principal al tratamentelor utilizate pentru papiloamele cutanate este reprezentat de indepartarea acestora si consolidarea sistemului imunitar in vederea prevenirii reaparitiei lor. Principalele modalitati de tratament utilizate cu succes pentru indepartarea papiloamelor cutanate sunt:

  • Plasma Pen: presupune administrarea de anestezie locala inainte de utilizarea unui dispozitiv medical prevazut cu plasma pentru indepartarea eficienta a formatiunilor tegumentare. Dupa tratament este important sa se evite expunerea la soare si sa nu se indeparteze crustele formate
  • Indepartare papiloame cu laser: aceasta metoda de tratament este mai agresiva, insa nu prezinta riscuri majore, vindecarea tegumentului postinterventie avand loc fara cicatrici inestetice. Procedura are ca principiu fotocoagularea vaselor de sange de la nivelul formatiunii tumorale care lipsita de vascularizatie se atrofiaza si involueaza
  • Indepartarea papiloamelor prin excizie chirurgicala clasica
  • Crioterapia sau inghetarea tesutului tumoral se efectueaza prin expunerea formatiunii la temperaturi extrem de scazute prin aplicarea la suprafata acesteia de azot lichid racit la -196° C. In urma tratamentului se formeaza o vezicula cu lichid care in decurs de cateva saptamani se va remite spontan cu disparitia papiloamelor inestetice
  • Aplicarea de topice keratolitice are ca scop indepartarea papiloamelor prin descuamare tesutului tumoral.

Vaccinarea anti HPV este recomandata anumitor categorii populationale in vederea dezvoltarii unei imunitati adecvate care sa asigure protectie eficienta in eventualitatea unei infectii determinate de acest patogen.

Principala indicatie pentru vaccinarea impotriva HPV este reprezentata de fetitele care inca nu si-au inceput viata sexuala, in acest caz urmarindu-se preventia infectiilor cu tulpini oncogene care pot determina aparitia cancerelor de col uterin in viata adulta.

O alta categorie de persoane carora le este recomandata vaccinarea impotriva HPV este reprezentata de lucratorii din sanatate publica, crese, gradinite si scoli care au contact frecvent cu pacientii si copiii si pot transmite tulpini virale care determina leziuni cutanate benigne.

 

Referinte:

Data publicării 20.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023