• Edemul pulmonar - factori declansatori, simptome, tratament

  Edemul pulmonar - factori declansatori, simptome, tratament

  Edemul pulmonar reprezinta o afectiune care se datoreaza acumularii de lichid in interstitiul pulmonar si spatiul alveolar cu extravazarea de fluid si reabsorbtia lui prin intermediul cailor limfatice.
 • Faringita streptococica

  Faringita streptococica - cauze simptome, tratament

  Faringita streptococica sau angina pultacee asa cum mai este denumita, reprezinta o afectiune acuta prezenta la toate categoriile de varsta mai ales in perioada sezonului rece, un numar frecvent de cazuri fiind intalnit la copii intre 3-15 ani din colectiviti (gradinite, scoli).
 • Infectia cu Rotavirus-simptome, investigatii si tratament

  Infectia cu Rotavirus-simptome, investigatii si tratament

  Infectia cu Rotavirus este cea mai frecventa cauza de gastroenterita la sugari si copii mici (sub 2 ani), aproape toata populatia globului intrand in contact cu patogenul pana la varsta de 5 ani. Anual mor aproximativ 1,8 milioane de copii cu varsta mai mica de 5 ani, datorita unui episod de gastroenterita, infectia cu rotavirus fiind incriminata in 450.000 dintre cazuri.
 • Gripa la copii

  Gripa la copii

  Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are o raspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid o pandemie sau o epidemie.
 • Encefalita - cauze de aparitie, manifestari si tratament

  Encefalita - cauze de aparitie, manifestari si tratament

  Encefalitele reprezinta leziuni inflamatorii ale encefalului (inflamatie a creierului) care se pot datora factorilor de natura infectioasa virala sau bacteriana, alergica, toxica sau pot surveni in urma altor procese patologice cum sunt tumorile intracraniene.
 • Boala celiaca: simptome, diagnostic si tratament

  Boala celiaca: simptome, diagnostic si tratament

  Boala celiaca este o afectiune digestiva autoimuna reprezentata de o reactie inflamatorie a intestinului subtire generata dupa ingestia de gluten alimentar. Boala celiaca cunoscuta si sub denumirea de enteropatie glutenica reprezinta o afectiune digestiva cu manifestare multisistemica care evolueaza cu inflamatia intestinului subtire in cazul persoanelor cu sensibilitate la gluten.
 • Ulcerul cronic al piciorului diabetic

  Ulcerul cronic al piciorului diabetic

  Cresterea dramatica a prevalentei mondiale a diabetului zaharat prin schimbarea stilului de viata, imbatranirea populatiei a dus implicit la o crestere a complicatiilor legate de acesta.
 • Ce trebuie sa stii despre infectia cu Chlamydia

  Ce trebuie sa stii despre infectia cu Chlamydia

  Infectia cu Chlamydia reprezinta o boala cu transmitere sexuala care afecteaza atat femeile cat si barbatii, in ambele situatii evolutia cronica putand duce la infertilitate.
 • Boala Kawasaki

  Boala Kawasaki

  Boala Kawasaki reprezinta o inflamatie acuta a peretilor vasculari ( vasculita ) de calibru mediu la nivelul intregului organism si afecteaza in principal copii cu varsta sub 5 ani.
 • Infectia cu Citomegalovirus

  Infectia cu Citomegalovirus

  Citomegalovirusul provoaca o afectiune similara gripei sau mononucleozei in special la populatia tanara in timp ce o infectie aparuta pe parcursul sarcinii se poate transmite transplacentar de la mama la fat cu grave consecinte asupra produsului de conceptie.