Regimul alimentar in hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala reprezinta o boala frecvent intalnita in practica medicala curenta, a carei manifestare pe termen lung determina modificari la nivelulul sistemului cardiovascular care pot culmina cu aparitia insuficientei cardiace si a evenimentelor vasculare acute. Tensiunea arteriala este influentata atat de volumulul sangvin ejectat de la nivelul cordului, cat si de rezistenta arteriala intampinata de catre sangele pompat de a lungul sistemului circulator.
Regimul alimentar in hipertensiunea arteriala

Cuprins

Hipertensiunea arteriala: cauze si factori de risc

Hipertensiunea arteriala este denumita si „ucigasul silentios deoarece reprezinta o afectiune care poate evolua asimptomatic pentru perioade indelungate de timp, provocand modificari patologice in organism la nivelul intregului sistem circulator. Pe langa cresterea riscului de aparitie al evenimentelor coronariene acute si al accidentelor vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala determina modificari si la nivelul microvascularizatiei sistemului renal si al retinei, putand conduce, in anumite situatii, la insuficienta renala acuta si la pierderea vederii.

Pe langa predispozitia genetica si anumite afectiuni metabolice sau de organ, printre principalii factori de risc care favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale se regasesc:

  • Dieta hipersodata
  • Fumatul
  • Consumul cronic de alcool.

Acesti factori care apartin stilului de viata vicios si regimului alimentar necorespunzator, predispun la aparitia hipertensiunii arteriale datorita modificarilor specifice pe care le induc la nivelul sistemului renal, al endoteliului vascular si al fibrelor musculare cardiace.

Este cunoscut faptul ca la fumatori, fumul de tigara si substantele nocive eliberate prin intermediul fumului de tigara sau dupa mestecatul de tutun, prezinta efect vasoconstrictor asupra endoteliului vascular, determinand cresterea tensiunii arteriale si al riscului de infarct miocardic acut.

Consumul unor cantitati de sare alimentara crescute are ca efect secundar cresterea retentiei de apa la nivelul organismului, ceea ce determina o supraincarcare a sistemului circulator si aparitia hipertensiunii arteriale. Consumul cronic de alcool prezinta efect distructiv la nivelul fibrelor musculare cardiace si in timp, poate duce la deteriorarea acestora, pana la aparitia insuficientei de pompa si cresterea secundara a tensiunii arteriale.

Afla mai multe despre

Valori normale tensiune arteriala si puls

Cum influenteaza consumul de sare si alcool hipertensiunea arteriala

Consumul excesiv de sare constituie una dintre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale, cantitatea de sare pe care o recomanda medicii specialisti fiind de 2000 mg de sodiu sau 5 grame de sare de masa pe zi ori chiar mai putin de 5 grame. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza faptul ca reducerea semnificativa a consumului de sare iodata reduce la jumatate numarul de persoane hipertensive care necesita administrare de terapie medicamentoasa pentru combaterea afectiunii.

Riscul de aparitie al hipertensiunii arteriale datorat dietei hipersodate creste la persoanele varstnice, la cele supraponderale sau cele care asociaza obezitate, diabet zaharat ori afectiuni renale cronice.

Recomandarile generale privind consumul responsabil de alcool sunt definite ca fiind sub 1 portie pe zi la persoanele de sex feminin si sub 2 portii pentru barbati. Studiile efectuate pana in prezent demonstreaza faptul ca alcoolul consumat cu moderatie prezinta actiune benefica asupra sistemului cardiovascular, scazand riscul de evenimente acute, in timp ce depasirea acestora anuleaza afectul protector si determina cresterea tensiunii arteriale.

Este de mentionat faptul ca o portie standard de alcool difera in functie de tipul de bautura consumata, cantitatile recomandate fiind urmatoarele:

  • 330 ml de bere
  • 250 ml lichior
  • 150 ml vin de masa
  • 45 ml de tarie.

Aceste bauturi desi sunt diferite ca si cantitate, contin in medie 14 grame de alcool pur si se recomanda a fi consumate postprandial (dupa masa), de preferat in timpul zilei, nu seara inainte de culcare.

Consumul de alcool in cantitati mari este definit ca fiind cel care depaseste 3 portii standard/ zi in cazul sexului feminin si 4 portii standard/zi la barbati. De mentionat faptul ca alcoolul poate interactiona cu medicatia antihipertensiva, crescand riscul de aparitie al efectelor secundare la persoanele care urmeaza astfel de tratamente pentru a tine sub control tensiunea arteriala.

Efectele fumatului asupra tensiunii arteriale

Fumatul reprezinta un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si cancer. Persoanele fumatoare prezinta in mod constant valori mai mari ale hipertensiunii arteriale fata de cele nefumatoare.

Nicotina eliberata in timpul fumatului determina aparitia modificarilor la nivel cardiovascular inca din primele 20 minute de la eliberarea substantei in circulatie. Cresterea tensiunii arteriale, a frecventei cardiace si a rigiditatii arteriale prin intretinerea unui status inflamator cronic ale endoteliului vascular reprezinta principalele efecte pe termen scurt si lung ale nicotinei si favorizeaza aparitia modificarilor patologice la nivelul sistemului circulator.

Vasoconstrictia determinata de nicotina favorizeaza cresterea tranzitorie a valorilor tensiunii arteriale cu aproximativ 10 mmHg, valorile tensionale elevate persistand pana la o ora dupa ultima tigara fumata. Aceste modificari ale calibrului vaselor de sange se manifesta atat in cazul fumatorilor activi, cat si cazul fumatorilor pasivi, intensitatea efectului nociv fiind direct proportionala cu tipul si durata expunerii la nicotina si substantele toxice eliberate in timpul fumatului.

Efectele fumatului asupra tensiunii arteriale

Cum poate fi prevenita hipertensiunea arteriala?

  • Renuntarea la vicii (fumat si consumul cronic de alcool)
  • Adoptarea unui regim alimentar hiposodat, cu mai putin de 5 grame de sare pe zi
  • Combaterea sedentarismului.

Acestea reprezinta recomandari de prima intentie pentru reducerea valorilor tensiunii arteriale.

Beneficiile aportului moderat de sare in prevenirea si managementul hipertensiunii arteriale sunt incontestabile, mentinerea unui regim alimentar corespunzator avand ca efect diminuarea cu 10 mmHg a tensiunii arteriale. Nu toate persoanele hipertensive reactioneaza similar la reducerea consumul de sare, genetica jucand un rol important in modul in care reactioneaza organismul la aportul de sodiu alimentar, insa in majoritatea situatiilor adoptarea unei diete echilibrate prezinta efecte semnificative si poate substitui uneori tratamentul antihipertensiv.

Regimul alimentar echilibrat contribuie la reducerea valorilor tensiunii arteriale prin aportul de alimente bogate in antioxidanti, vitamina C si E, potasiu si seleniu, avand efect de protectie celulara in fata stresului oxidativ si de diminuare a inflamatiei la nivelul endoteliului vascular.

Principalele alimente recomandate pentru diminuarea tensiunii arteriale datorita efectului antiinflamator si antioxidant al acestora sunt:

  • Ardei rosu
  • Broccoli
  • Cartofi dulci
  • Kiwi
  • Fructe de padure
  • Lamai
  • Portocale
  • Grapefruit
  • Avocado
  • Migdale
  • Seminte de floarea soarelui
  • Unt de arahide.

Potasiul contribuie la reducerea valorilor tensionale prin relaxarea musculaturii vaselor de sange si indepartarea excesului de sodiu de la nivel circulator. Principalele alimente bogate in acest compus sunt:

  • Banane
  • Grapefruit
  • Cartofi
  • Spanac
  • Rosii
  • Morcovi
  • Avocado
  • Seminte si nuci.

Seleniul reprezinta un alt compus care asigura mentinerea unei tensiuni arteriale optime si se regaseste in:

  • Peste
  • Fructe de mare
  • Carne de pui
  • Nuci.

Aportul corespunzator de calciu de pana la 1500 mg/zi contribuie la optimizarea tensiunii arteriale si este asigurat prin consumul de produse lactate (lapte, iaurt, branza), migdale, broccoli, fasole, mazare, tofu si lapte din soia, cocos sau migdale.

Consumul moderat de alcool reduce tensiunea arteriala si previne riscul de aparitia al insuficientei cardiace, osteoporozei, dar si al anumitor afectiuni tumorale. Consumatorii cronici de alcool care renunta la acest viciu isi pot diminua hipertensiunea arteriala sistolica cu aproximativ 5.5 mmHg si cea diastolica cu 4 mmHg. In acelasi timp pot reduce riscul de ingrasare, un alt factor de risc major implicat in aparitia hipertensiunii arteriale.

Fumatul trebuie strict interzis atat din cauza efectului de remodelare vasculara, cat si al riscului de evenimente coronariene acute. Oprirea fumatului:

  • Scade tensiunea arteriala
  • Scade riscul de infarct miocardic acut
  • Scade riscul de accident vascular cerebral, prelungind calitatea si speranta de viata a pacientilor hipertensivi.

Riscul de evenimente cardiovasculare la fostii fumatori devine echivalent cu cel al nefumatorilor la 3 ani de la oprirea consumului de tutun.

Alaturi de restrictia aportului de sare, renuntarea la fumat si consumul responsabil de alcool, stilul de viata activ combate sedentarismului prin adoptarea unui program regulat de exercitii fizice si ajuta la mentinerea unei greutati corporale adecvate, contribuind la diminuarea hipertensiunii arteriale si la mentinerea acesteia la valori normale pe termen lung.

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

 

Referinte:

Data publicării 17.05.2022
Data ultimei actualizari 19.05.2023