Scolioza la adulti | Abordarea terapeutica potrivita

Scolioza este o patologie manifestata prin devierea coloanei vertebrale in plan lateral (stanga-dreapta) care asociaza o torsiune a vertebrelor. Scolioza se manifesta mai ales in copilarie si perioada adolescentei, insa poate surveni si la adulti. Scolioza idiopatica reprezinta cel mai frecvent tip de scolioza intalnit la copii, in timp ce la adulti, deformarile laterale ale coloanei vertebrale sunt determinate de scolioza degenerativa, datorata imbatranirii fiziologice a articulatiilor care intra in alcatuirea coloanei vertebrale.
Scolioza la adulti | Abordarea terapeutica potrivita

Cuprins

Tipuri de scolioza

Scolioza poate afecta orice segment al coloanei vertebrale, in functie de localizarea deformarii, scolioza poate fi clasificata dupa cum urmeaza:

  • Scolioza toracica - curbura include vertebrele care intra in alcatuirea coloanei vertebrale toracice
  • Scolioza lombara – se refera la deplasarea vertebrelor are loc in partea inferioara a coloanei spinale
  • Scolioza toraco-lombara - deformarea coloanei vertebrale include atat vertebre din zona toracelui inferior, cat si din partea superioara a coloanei lombare.

Scolioza la copii poate fi asociata unor conditii patologice specifice de tipul distrofiei musculare sau paraliziei cerebrale, insa in majoritatea situatiilor, aceasta se datoreaza adoptarii de catre cel mic, a unor pozitii vicioase in timpul activitatilor scolare sau recreative.

De asemenea, purtarea necorespunzatoare a ghiozdanelor grele pe un singur umar poate favoriza aparitia viciilor de postura care, in timp, determina modificarea dispozitiei vertebrelor cu aparitia scoliozei la copil.

Scolioza copilului este diagnosticata in general in primii ani de scoala, fiind sesizata cu usurinta de catre parinti, colegi sau profesori care indruma elevul catre medicul specialist ortoped sau kinetoterapeut, pentru investigatii si tratament.

Afla mai multe despre Cifoza si scolioza la copii - de ce apar si cum se trateaza

In cazul adultilor, scolioza determina aparitia de manifestari neplacute care afecteaza calitatea vietii cotidiene si poate limita anumite activitati ale acestuia. Deformarile coloanei vertebrale in plan lateral determina aparitia durerii si afecteaza spectul estetic al pacientului prin modificarea raportului dintre cele doua articulatii ale soldului (aspect de talie inegala) si aparitia unui umar „cazut”.

Deformarile accentuate ale coloanei vertebrale pot favoriza aparitia dificultatilor respiratorii la adult, cu diminuarea capacitatii de efort fizic si a durerilor cronice atat in timpul mersului, cat si in repaus.

Adultii cu scolioza accentuata pot intampina dificultati de integrare sociala si profesionala din cauza aspectului inestetic, acest fapt favorizand pierderea respectului de sine si aparitia depresiei.

Cauze scolioza adulti

Principala cauza de aparitie a scoliozei la adult este reprezentata de imbatranirea fiziologica a sistemului articular si osos care se deterioreaza si predispune la aparitia devierilor in plan lateral ale coloanei vertebrale, manifestate sub forma de scolioza degenerativa. Alte cauze care pot determina aparitia scoliozei la adult sunt:

  • Artrita degenerativa la nivelul fetelor articulare ale discurilor vertebrale ce determina pierderea aliniamentului fiziologic al coloanei vertebrale
  • Osteoporoza - pierderea densitatii osoase favorizeaza aparitia fracturilor si a compresiei vertebrale
  • Interventiile chirurgicale asupra coloanei spinale pot determina aparitia in timp, a deformarilor coloanei vertebrale odata cu imbatranirea fiziologica.

Scolioza la adulti - factori de risc

Principalii factori de risc implicati in aparitia scoliozei la adult sunt reprezentati de catre:

  • Apartenenta la sex - femeile dezvolta mai frecvent scolioza in comparatie cu barbatii
  • Antecedentele heredo-colaterale de boala - pacientii care au in familie rude afectate de scolioza prezinta un risc crescut de a dezvolta boala in raport cu restul populatiei
  • Varsta - riscul de aparitie al deformarilor coloanei vertebrale creste direct proportional cu varsta
  • Viciile de postura - adoptarea unei posturi vicioase la birou determina aparitia modificarilor aliniamentului fiziologic al coloanei spinale
  • Stilul de viata sedentar - lipsa miscarii zilnice favorizeaza slabirea musculaturii paravertebrale si creste riscul de aparitie al scoliozei
  • Surplusul de kilograme - obezitatea reprezinta un factor de risc important in generarea modificarilor patologice ale coloanei vertebrale manifestate sub forma scoliozei.

Scolioza lombara la adult si statul de scaun la birou

Scolioza lombara presupune o deformare in sens lateral a coloanei vertebrale inferioare delimitata superior de vertebra L1 si inferior de vertebra L5.

Majoritatea cazurilor de scolioza la adult sunt favorizate de adoptarea unei pozitii de lucru vicioase pentru perioade indelungate de timp. Scaunele neergonomice care nu permit ajustare in functie de caracteristicile fizice individuale determina rigidizarea musculaturii de la nivelul toracelui posterior si al zonei lombare, favorizand aparitia deplasarii discurilor intervertebrale si rotirea acestora spre dreapta sau spre stanga cu aparitia scoliozei.

Pozitionarea incorecta a mesei de lucru in raport cu inaltimea persoanei si a scaunului reprezinta o cauza care determina in mod frecvent aparitia deformarilor coloanei spinale la adultii ce desfasoara activitati de birou ce implica adoptarea indelungata a unei pozitii statice.

Diagnosticul de scolioza

Diagnosticul de scolioza este stabilit de catre medicul ortoped in urma evaluarii clinice a pacientului care include anamneza si examenul fizic al acestuia. In timpul examenului fizic, medicul poate efectua o serie de manevre diagnostice pentru evidentierea unei eventuale afectari neurologice care se poate manifesta prin slabiciune musculara, parestezii sau reflexe anormale asociate scoliozei.

Investigatiile imagistice care pot fi recomandate de catre medicul ortoped pentru stabilirea diagnosticului de scolioza pot include:

  • Radiografia simpla - pentru a obtine o imagine a coloanei vertebrala
  • Rezonanta magnetica nucleara (RMN) - testul utilizeaza unde radio si magnetice prin intermediul carora se obtin imagini detaliate ale oaselor si tesuturilor de sustinere adiacente
  • Tomografia computerizata (CT) cu ajutorul razelor X se obtin imagini 3D detaliate ale coloanei vertebrale
  • Scintigrafia osoasa este o investigatie non-invaziva utilizata pentru diagnosticarea artritei si evaluarea afectarii articulare.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Tratament scolioza adulti

Tratamentul scoliozei adultului se bazeaza pe urmatoarele principii:

  • Prevenirea accentuarii curburii scoliotice, corectarea si stabilizarea acesteia
  • Cresterea capacitatii de efort a musculaturii paravertebrale, toracelui si centurii scapulare (omoplatilor)
  • Imbunatatirea elasticitatii musculaturii care intra in alcatuirea cutiei toracice
  • Reducerea contracturii musculare
  • Dobandirea reflexului de postura corecta pentru linia umerilor si a bazinului.

Metodele de tratament utilizate de catre medicul ortoped pentru remiterea scoliozei variaza in conformitate cu gradul de afectare al pacientului si sunt personalizate in functie de rezultatele obtinute in urma investigatiilor imagistice.

In anumite situatii medicul se poate limita la observarea in dinamica a pacientului fara aplicarea unei metode de tratament specific, in timp ce la anumite categorii de pacienti ortopedul poate recomanda purtarea de corset medical sau efectuarea unei interventii chirurgicale de corectie a coloanei vertebrale.

Kinetoterapie scolioza

Kinetoterapia reprezinta o metoda de tratament non-invaziva a scoliozei care imbunatateste flexibiliatea coloanei vertebrale cu diminuarea disconfortului dureros, creste toleranta la efort si amelioreaza gradul de deformare prin exercitii de corectare posturala.

Tratamentul kinetoterapeutic al scoliozei poate consta in:

  • Exercitii respiratorii pentru redobandirea flexibilitatii musculaturii toracelui
  • Intinderea musculaturii de partea concava a scoliozei (de partea opusa a deviatiei coloanei vertebrale)
  • Tonifierea musculaturii de partea convexa a scoliozei (de aceeasi parte a deviatiei coloanei vertebrale).

Operatie scolioza adulti

Tratamentul chirurgical al scoliozei la adulti este indicat atunci cand unghiul Cobb are o valoare cuprinsa intre 45-5. La aceste valori ale unghiului Cobb coloana vertebrala nu poate fi corectata prin intermediul altor tipuri de tratamente non-invazive.

Unghiul Cobb reprezinta un indice al gradului de curbura spinala laterala care descrie distanta maxima fata de o curba scoliotica dreapta. O valoare a acestui indice de peste 40 indica necesitatea unei interventii chirurgicale pentru corectia scoliozei atat la adulti, cat si la copii.

Tratamentul chirurgical al pacientilor cu scolioza are ca principale obiective:

  • Limitarea progresiei curbei
  • Reducerea deformarii coloanei vertebrale
  • Mentinerea echilibrului trunchiului.

Operatia pentru scolioza asociaza un grad crescut de dificultate, necesitand utilizarea dispozitivelor metalice implantabile prevazute cu suruburi intrapediculare sau crosete, in conformitate cu particularitatile fiecarui caz in parte.

Complicatiile scoliozei la varsta adulta

Principalele complicatii ale scoliozei la adult sunt reprezentate de dificultatile respiratorii in cazul deformarii severe a coloanei vertebrale toracale, durere cronica la nivelul spatelui si afectarea aspectului estetic care determina dificultate de integrare socio-profesionala a pacientului.

Scolioza adultului poate fi prevenita prin mentinerea unei pozitii corespunzatoare in timpul lucrului la birou cu ajutorul scaunelor ergonomice si al meselor de lucru reglabile, adoptarea unui stil de viata activ care sa includa efectuarea exercitiilor fizice zilnice pentru tonifierea musculaturii si prevenirea acumularii kilogramelor in plus.

 

 

Referinte:

Data publicării 08.05.2023