Top 7 schimbari in sarcina

Orice viitoare mamica, mai ales atunci cand se afla la prima sarcina, are nevoie sa afle care sunt principalele schimbari pe care i le va aduce urmatoarea perioada. Unele dintre ele sunt total neasteptate, altele pot parea alarmante, dar de fapt sunt cat se poate de normale. Care sunt principalele schimbari pe care le aduce sarcina? Poti afla in urmatorul material.
Top 7 modificari sarcina

Schimbarile hormonale din sarcina atrag dupa sine modificari la nivelul functionarii intregului organism. O parte dintre acestea tin de circulatia sangelui, o alta parte de schimbari in ceea ce priveste pielea, parul si chiar unghiile. Intregul corp se pregateste pentru viitorul copil, iar consumul de resurse este din ce in ce mai mare, pe masura ce sarcina avanseaza. Este important insa ca aceste modificari sa nu te sperie, chiar daca sunt ceva nou pentru tine. Acestea sunt principalele schimbari din sarcina la care te poti astepta!

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Problemele de concentrare in sarcina

O sa observi inca din primele saptamani ca nu mai ai aceeasi capacitate de focusare. Aceasta pare sa dispara treptat-treptat, pe masura ce sarcina evolueaza: uiti unde pui lucrurile, nu poti duce activitatile zilnice la bun sfarsit si abia iti aduci aminte ce ai facut in urma cu numai cateva ore. Relaxeaza-te, este normal! Schimbarile hormonale sunt de vina pentru acest lucru. Nu este nimic in neregula cu tine. Iti recomandam sa faci liste in fiecare zi, pentru a te asigura ca nu scapi din vedere activitatile importante, plata unei facturi sau chiar… vizitele la ginecolog, pentru a vedea cum evolueaza sarcina.

Schimbarile bruste de dispozitie in sarcina

Ti se poate intampla ca acum sa fii foarte fericita, iar in urmatorul moment sa ai senzatia ca tot cerul a cazut pe umerii tai. Daca ai avut sindrom premenstrual inainte de sarcina, in timpul acesteia este foarte probabil sa experimentezi si schimbarile bruste de dispozitie.

Acestea sunt normale in sarcina si tind sa se intample mai degraba in primul  trimestru de sarcina si la finalul celui de-al treilea. Intr-o mica parte din cazuri, mai ales in cazul unei situatii familiale conflictuale, femeile pot suferi inclusiv de depresie in sarcina. Daca schimbarile acestea bruste de dispozitie se mentin pentru mai mult de 2 saptamani si sunt insotite de probleme cu somnul in sarcina, precum si schimbari in ceea ce priveste obiceiurile de alimentatie, este recomandat sa vorbesti cu medicul care iti monitorizeaza sarcina.

Acneea de sarcina

In timp ce unele femei capata un anume fel de stralucire in timpul sarcinii (si aici ne referim la cea a pielii), alte femei insarcinate experimenteaza acneea de sarcina, produsa de schimbarile hormonale. In timpul celor 9 luni, glandele sebacee devin mult mai active si produc mai mult sebum, iar acest exces de sebum se transforma, de multe ori, in cosuri la nivelul fetei sau chiar puncte negre. Este perfect normal. Important este sa aplici, pe cat de mult posibil, o rutina zilnica a pielii, care sa ajute sa echilibrezi aceasta situatie.

Poti observa, de asemenea, ca pistruii tai devin mai pronuntati si ca pot aparea diferite pete la nivelul fetei, poti observa ca areolele mamare si organele genitale sunt mai colorate si ca pe abdomen sub buric apare o linie mai inchisa la culoare – e ceea ce medicii numesc – hiperpigmentarea liniei albe. Stai linistita, vor disparea la un interval variabil de pana la cateva luni dupa nastere.

Mancarimi si iritatii

Ti se poate intampla sa te scarpini foarte des in timpul celor 9 luni de sarcina. Multe femei experimenteaza acest lucru, mancarimile si iritatiile fiind o schimbare pe care o produce sarcina. Chiar daca poate sa para ca ai o problema, nu o ai. Mancarimile si iritatiile apar frecvent in sarcina si au la baza cateva motive foarte clare. In primul rand, transpiratia care sensibilizeaza si mai mult epiderma, iar in al doilea rand, abdomenul care se mareste, iar extinderea lui duce la o senzatie de mancarime in zona respectiva. Medicul tau iti poate recomanda cateva creme care sa te ajute din acest punct de vedere. Exista o afectiune ce poate complica sarcina, afectiune ce se numeste colestaza de sarcina si care se manifesta prin mancarimi generalizate dar care debuteaza si sunt mai intense la nivelul palmelor si talpilor – de aceea orice mancarime brusc aparuta in sarcina necesita un control la medicul ce va urmareste sarcina.

Top 7 modificari sarcina

Mobilitatea articulatiilor in sarcina

Pe masura ce sarcina evolueaza, articulatiile tale nu vor mai fi la fel de ”rezistente” ca inainte. Vinovat este hormonul numit relaxina, despre care se crede ca pregateste cervixul pentru nastere. Relaxina are efect si asupra ligamentelor, care se ”inmoaie”, ligamentele sunt structuri in principiu neelastice dar devin usor elastice in sarcina datorita modificarilor structurale, aceasta modificare ajuta la deschiderea si mai mult a pelvisului in timpul nasterii. De aceea, se poate intampla sa nu mai ai aceeasi stabilitate si sa fii predispusa catre tot felul de incidente. Menajeaza-te pe cat de mult poti, mai ales atunci cand ridici obiecte mai grele. Incearca sa nu faci miscari bruste, care pot afecta articulatiile, atentie la exercitiile fizice si la purtatul pantofilor cu toc inalt pentru ca exista un risc de entorse.

Varice in sarcina, constipatie si hemoroizi

Stim ca nu suna frumos, dar si acestea sunt schimbari pe care le aduce sarcina.  

Venele varicoase, care se gasesc de obicei la nivelul picioarelor si in zona genitala, apar atunci cand sangele se aduna si stagneaza in venele marite de hormonii de sarcina. Venele varicoase dispar adesea dupa sarcina. Pentru a ajuta la prevenirea lor:

  • evita sa stai in picioare sau in sezut pentru perioade lungi de timp
  • poarta haine largi si ciorapi compresivi
  • ridica picioarele atunci cand stai jos. Poti folosi fie o perna, fie un obiect de sustinere.

Hemoroizii apar si ei frecvent in timpul sarcinii, din cauza volumul de sange crescut si a uterului, care exercita presiune asupra pelvisului. Atat timp cat acestia nu se complica, in sensul sa sangereze sau sau sa se trombozeze, evolutia sarcinii nu este modificata de prezenta lor

Constipatia este un o alta situatie intalnita frecvent in sarcina, si asta deoarece hormonii de sarcina incetinesc trecerea alimentelor prin tubul digestive.  Constipatia poate contribui la aparitia hemoroizilor. Pentru a preveni aceste situatii, consuma alimente cat mai bogate in fibre, consuma multe lichide si incearca sa faci zilnic o rutina de exercitii fizice.

Par mai gros, urmat de caderea parului

E foarte posibil ca la inceputul sarcinii sa observi ca parul tau este mai gros si mai frumos, iar dupa nastere sa vezi ca acesta incepe sa cada din ce in ce mai mult. Tot o schimbare normala produsa de sarcina este.

Parul devine frumos si stralucitor la inceputul sarcinii deoarece te ”bucuri” de efectul vitaminelor prenatale si a hormonilor de sarcina. 

Odata ce se naste copilul, tot parul care nu a cazut in timpul sarcinii o va face. Este firesc ca parul tau sa se subtieze putin dupa ce ai nascut si va creste la loc. Poti continua sa iei vitaminele prenatale, mai ales in timpul alaptarii.

Indiferent de schimbarile pe care le experimentezi, este important sa le accepti ca facand parte din procesul tau de a deveni mama.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 12.10.2021