Ce este fundoplicatura laparoscopica Toupet si cand este recomandata?

Fundoplicatura laparoscopica Toupe este o procedura chirurgicala folosita in tratarea bolii de reflux gastroesofagian si a herniei hiatale. Aceasta este o interventie minim-invaziva, cu rezultate foarte bune pe termen scurt si lung. Afla in ce aceasta procedura si cand este recomandata din acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Cu toate ca boala de reflux gastroesofagian poate parea ”inofensiva”, efectele acesteia asupra sanatatii pot fi majore, mai ales daca afectiunea nu este tratata corespunzator.

Boala de reflux gastroesofagian poate duce la slabirea musculaturii esofagiene si a sfincterului esofagian inferior. Drept urmare, continutul gastric va ajunge la nivelul esofagului.

In acest caz, solutia este fundoplicatura insotita de recalibrarea hiatusului esofagian.

Cand este recomandata interventia chirurgicala in cazul bolii de reflux gastroesofagian?

Sunt mai multe situatii in care este recomandata interventia chirurgicala in cazul bolii de reflux gastroesofagian. De exemplu, atunci cand tratamentul medicamentos se dovedeste a fi ineficient, iar pacientul continua sa aiba simptome specifice BRGE sau efecte secundare in urma administrarii medicamentelor.
Alte situatii in care este recomandata interventia chirurgicala:

  • Atunci cand pacientii au manifestari extraesofagiene, precum astm, ragusela sau aspiratie.
  • Au dezvoltat complicatii ale BRGE, precum esofagul Barrett.

Ce este fundoplicatura Toupet?

Fundoplicatura este o procedura chirurgicala recomandata in tratamentul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) si/sau a herniei hiatale.

Sunt mai multe tipuri de fundoplicaturi, cum ar fi Nissen, Dor sau Toupet. Spre deoasebire de celelalte tipuri, fundoplicatura Toupet are cele mai bune rezultate pe termen scurt si lung. Principalele avantaje ale acesteia sunt faptul ca ajuta la reducerea gradului de disfagie, precum si la recidiva bolii de reflux gastroesofagian.

In ce consta fundoplicatura Toupet?

Fundoplicatura Toupet este o interventie chirurgicala laparoscopica si minim invaziva. In cadrul interventiei, medicul chirurg va face 5 incizii foarte mici, prin care va introduce o camera video, instrumentele laparoscopice si un departator pentru lobul stang hepatic.
Ulterior, medicul chirurg va efectua urmatorii pasi:

  • Va descoperi hernia hiatala
  • Va reduce stomacul migrat la nivel toracic, inapoi in cavitatea abdominala
  • Va realiza calibrarea hiatusului esofagian, prin sutura celor doi pilieri diafragmatici, scopul fiind acela de a micsora defectul
  • Va realiza fundoplicatura posterioara Toupet pe 270°, folosind fornixul gastric pentru a-l infasura posterior in jurul esofagului.

In timpul acestei interventii, pacientul se va afla sub anestezie generala. Inainte de efectuarea fundoplicaturii Toupet, pacientul va efectua un set de analize de sange si investigatii suplimentare, daca este cazul, astfel incat medicul anestezist sa afle daca starea de sanatate a pacientului permite realizarea unei anestezii generale si daca exista riscuri asociate.
Acest tip de interventie ofera rezultate estetice superioare altor proceduri, iar cicatricile vor fi minime.

Ce se intampla in urma interventiei chirurgicale?

In urma interventiei chirurgicale, pacientul va ramane internat timp de 2 zile, sub atenta supraveghere medicala. Durerile postoperatorii sunt minime.

Pentru a facilita procesul de recuperare, pacientul va urma un regim alimentar postoperator. In primele 24 de ore, pacientul va bea doar lichide clare. Ulterior, poate trece la alimente lichide si pasate, apoi la alimente solide. Este necesar sa fie excluse din dieta alimentele care pot duce la reflux gastric

  • La 10 zile dupa operatie, pacientul va veni la control, in cadrul caruia pot fi scoase si firele de sutura. Este nevoie ca pacientul sa aplice zilnic betadina la nivelul plagilor, pana la control.
  • Efortul fizic intens este interzis pentru o perioada de 14 zile de la operatie.
  • De asemenea, la o luna de la interventie va fi nevoie ca pacientul sa efectueze o endoscopie digestiva superioara.