Exista tratament pentru ulcerul gastroduodenal?

Ulcerul gastro-duodenal este o boala care afecteaza mucoasa gastrica si mucoasa duodenala, fiind o leziune cronica, cu evolutie rapida. Fumatul, stresul si mancarea picanta sunt trei dintre factorii care pot agrava aceasta afectiune. Ce solutii de tratament exista pentru ulcerul gastroduodenal?

Cuprins

 

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Cauze ulcer gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal este produs in majoritatea cazurilor de infectia cu Helicobacter pylori (H. pylori) sau de consumul de medicamente, precum ibuprofen, naproxen sau aspirina.

  • Helicobacter pylori produce leziuni la nivelul mucusului care protejeaza mucoasa stomacului si prima parte a intestinului subtire (duodenul). In acest fel, acidul din stomac trece prin mucoasa stomacului.
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt medicamente fara presc.riptie medicala, pentru reducerea durerii si a febrei. In timp, acestea pot deteriora mucusul care protejeaza mucoasa stomacului.
  • Hiperaciditatea joaca un rol important in declansarea acestei afectiuni, la fel si tulburarile endocrinologice, cum ar fi prezenta in exces a hormonilor la nivelul organismului.
  • Alte cauze care duc la ulcerul gastroduonal sunt refluxul biliar in stomac, disfunctii la nivelul vascularizatiei locale, precum si boala Crohn sau ciroza hepatica.

Durerea, primul simptom in cazul ulcerului gastroduodenal

Un pacient care are ulcer gastroduodenal va resimti cu siguranta durere. Acest simptom are un caracter specific, pacientul resimtind o senzatie de arsura in zona epigastrica (capul pieptului), durere care iradiaza in spate. Durerea poate sa dureze de la cateva minute la cateva ore. De altfel, acesta este si primul simptom care ar trebui sa aduca pacientul la un consult de specialitate.

Alte simptome ingrijoratoare care anunta un ulcer gastric sunt:

  • Senzatie de satietate dupa ce ati mancat o cantitate mica de alimente
  • Lipsa poftei de mancare
  • Scaun cu sange sau scaun negru
  • Varsaturi cu sange

In fazele evaluate ale bolii, pot aparea complicatii majore, cum ar fi:

  • Dureri intense abdominale – ulcer perforat
  • Hemetemeza - varsaturi cu sange sau aparitia melenei (scaun cu sange digerat, negru) – cand avem de-a face cu ulcer hermoragic
  • Paloare tegumentara, stare generala alterata – ulcer hemoragic.

Deoarece simptomele ulcerului peptic sau gastroduodenal sunt similare altor afectiuni, consultul de specialitate este recomandat. In urma acestuia, poate fi emis un diagnostic exact.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Endoscopia digestiva superioara si testarea pentru Helicobacter pylori, esentiale in diagnosticare

Diagnosticarea ulcerului gastroduodenal este un proces complex, care implica atat examinarea fizica a pacientului, cat investigatii si analize suplimentare. In primul rand, este necesara o endoscopie digestiva superioara.

La fel de utile sunt si testarea sangelui pentru depistarea anticorpilor pentru H. pylori, testele de scaun si in unele cazuri, chiar si biopsia stomacului. 

Tratamentul medicamentos, recomandat in majoritatea cazurilor de ulcer gastroduodenal

In majoritatea cazurilor, tratamentul recomandat este cel medicamentos, asociat cu un regim alimentar. Tratamentul medicamentos consta in: antiacide sau inhibitori de pompa de protoni.

In cazul in care se confirma prezenta Helicobacter pylori, atunci medicul poate recomanda si tratament antibiotic, pentru eliminarea bacteriei.

 Pe toata durata tratamentului, regimul alimentar recomandat trebuie respectat, iar pacientul trebuie sa renunte la fumat si consumul de alcool.

Interventie chirurgicala pentru ulcer gastroduodenal: cand este recomandata?

Atunci cand ulcerul gastroduonal se afla in faza evoluata, devenind ulcer perforat sau sangerand/hemoragic, medicul chirurg poate recomanda interventia chirurgicala, ca solutie de tratament. Tipurile de interventii chirurgicale recomandate difera, in functie de particularitatile cazului si stadiul evolutiv al ulcerului gastroduodenal.

Endoscopia digestiva superioara, tratament pentru ulcerul gastroduodenal

In functie de caz, cu ajutorul endoscopiei digestive superioare se poate realiza implicit si tratamentul ulcerului hemoragic, care consta in injectari de substante care opresc hemoragia sau chiar aplicarea unor clipuri. Acesta este un procedeu sigur, care poate fi realizat odata cu diagnosticul de ulcer gastroduodenal.

Endoscopia digestiva superioara se realizeaza sub anestezie locala. Medicul chirurg va introduce endoscopul in stomac si va injecta o solutie salina, adrenalina sau solutii sclerozante, care ajuta la inchiderea vasului sangerand.

Dupa endoscopia digestiva superioara, pacientul va ramane internat intre 48-72 de ore, iar externarea acestuia se va face numai dupa ce medicul chirurg se asigura ca hemoragia a fost oprita in urma interventiei.  

Atunci cand tratamentul medicamentos nu da rezultate sau tratamentul nu poate fi efectuat endoscopic, medicul poate recomanda interventia chirurgicala laparoscopica.

Interventia laparoscopica, eficienta in tratarea ulcerului gastroduodenal

In cadrul acestei interventii, medicul chirurg va introduce in abdomen un laparoscop si va efectua alte cateva incizii foarte mici, pentru a putea introduce intrumentele foarte fine. Ulterior, se coase perforatia si se va acoperi acoperi cu grasime, astfel incat perforatia sa nu se redeschida.

Interventia laparoscopica ofera multiple avantaje, atat pacientului, cat si chirurgului. Cicatricile dupa interventia laparoscopica vor fi minime, iar recuperarea, mult mai rapida.

Interventia laparoscopica este recomandata ca solutie de tratament numai in ulcerului perforat, nu si in cazul ulcerului hemoragic. 

Daca ulcerul este hemoragic, se vor efectua rezectii gastrice sau hemostaza in-situ.

Pentru stenoza duodenala, se va face o interventie piloro-plastie, iar pentru cancerul gastric, se vor face interventii complexe, ce necesita rezectii extinse ale stomacului si excizia ganglionilor aferenti.

Tratamentul chirurgical va fi urmat neaparat si de tratament medicamentos postoperator si controale endoscopice periodice.

Ulcerul gastroduodenal: cand nu este recomandata interventia chirurgicala?

Interventia chirurgicala, la ora actuala, este rezervata complicatiilor ce nu pot fi rezolvate endoscopic:

  • Ulcer perforat
  • Sangerari ce nu pot fi controlate endoscopic
  • Stenoza duodenala sau aparitia cancerului gastric.

Cum poate fi prevenit ulcerul gastroduodenal?

Ulcerul poate fi prevenit prin evitarea infectiei cu Helicobacter pylori, ce se poate transmite prin apa sau mancare. De asemenea, o alta metoda eficienta de prevenire a ulcerului gastroduodenal este folosirea cu moderatie si atentie a medicamentelor antiinflamatoare, ce trebuie folosite in paralel cu medicamente ce protejeaza stomacul si duodenul.