Simptome mai putin cunoscute ale bolii de reflux gastroesofagian

Simptome mai putin cunoscute ale bolii de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian apare in momentul in care sfincterul gastric nu se mai inchide corespunzator, iar continutul stomacului se intoarce catre esofag. Simptomele acestei afectiuni sunt usor de recunoscut si este foarte important ca pacientul sa trateze din timp boala de reflux gastroesofagian. Lasata netratata, aceasta poate duce inclusiv catre cancer al esofagului. Acestea sunt simptomele care pot indica faptul ca ai boala de reflux gastroesofagian.

Simptomele bolii de reflux gastroesofagian nu sunt placute si produc o mare stare de disconfort pacientului. In unele cazuri, arsurile sunt atat de puternice incat trezesc pacientul in mijlocul noptii, iar durerea experimentata poate fi resimtita ca un infarct miocardic.

Evenimentele recurente de reflux acid pot arde mucoasa delicata a esofagului. Inflamatia esofagului, numita si esofagita duce la ulceratii, sangerari si formarea stricturii, care produce dificultati in inghitirea alimentelor, precum si varsaturi, alaturi de respiratie cu miros neplacut.

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Simptome clasice pentru boala de reflux gastroesofagian

Arsuri la stomac

Atunci cand ai boala de reflux gsatroesofagian, arsurile la stomac pot fi primul cel mai usor de recunoscut simptom. Acestea apar in general dupa masa, dar nu este o regula standard. Frecventa acestor episoade poate fi de cateva ori pe saptamana sau de cateva ori pe zi. Senzatia de disconfort este marita.

Balonare

Balonarea apare frecvent in cazul bolii de reflux gastroesofagian. Uneori, poate sa apara si senzatia de durere.

Greata

Senzatia de greata care apare dupa fiecare masa poate indica boala de reflux gastroesofagian. Cu toate acestea, diagnosticul exact poate fi pus numai in urma unui consult de specialitate si a unor investigatii suplimentare.

Dificultate la inghitire

Senzatia de nod in gat care nu dispare poate sa indice inflamatia tesutului esofagian, precum si prezenta stricturilor.

Gust amar

Un gust amar sau acru in gura dupa masa poate fi dat de acidul gastric din stomac. In cazurile severe, refluxul acid poate provoca sufocare. 

Este foarte important de mentionat faptul ca medicamentele antiacide au un efect limitat asupra afectiunii si reprezinta doar o solutie de scurta durata. In timp, pacientii devin dependenti de dozele crescande de medicamente antiacide, care pot avea efecte secundare semnificative atunci cand sunt luate pe perioade lungi de timp, mai ales daca nu sunt recomandate de un medic de specialitate.

Simptome mai putin cunoscute ale bolii de reflux gastroesofagian

Simptome atipice pentru boala de reflux gastroesofagian

Sunt cateva simptome pe care este posibil sa nu le recunosti ca fiind ale bolii de reflux gastroesofagian.

Voce ragusita

O voce care suna mai profund dupa o masa poate insemna ca suferi de boala de reflux gastroesofagian. Acest simptom necesita investigatii suplimentare pentru diagnosticare exacta.

Dureri in gat

Boala de reflux gastroesofagian poate provoca, de asemenea, dureri in gat dupa masa. Acest simptom poate fi produs de cantitatea anormala de acid gastric, care se intoarce catre esofag.

Astm

Respiratia suieratoare si tusea pot fi cauzate de acidul din stomac care ajunge la plamani.

Dureri in piept

Arsurile la stomac sau durerea in piept se pot datora refluxului acid repetat.

Saliva in exces

Senzatia de saliva in exces apare in cazul bolii de reflux gastroesofagian. Saliva suplimentara este produsa pentru a spala acidul din esofag.

Dureri de urechi

Durerile de urechi si infectiile urechii sunt un simptom pentru boala de reflux gastroesofagian. Nediagnosticata, boala de reflux gastroesofagian duce la complicatii.

BRGE nediagnosticata poate provoca complicatii pe termen lung care pot duce la probleme grave de sanatate, asa ca faceti o programare astazi.