Esofagul Barrett, complicatie a bolii de reflux gastroesofagian!

Esofagul Barrett, complicatie a bolii de reflux gastroesofagian!

Boala de reflux gastroesofagian este una din afectiunile frecvent intalnite in randul pacientilor, atat barbati cat si femei, de toate varstele. Lasata netratata, aceasta afectiune poate duce la complicatii, una dintre acestea fiind esofagul Barrett.

Aproximativ 5% - 10% dintre persoanele cu boala de reflux gastroesofagian dezvolta esofag Barrett, o afectiune in care acidul stomacal determina modificari precanceroase in celule.

Esofagul Barrett apare in momentul in care tesutul normal al esofagului este inlocuit cu tesutul asemanator mucoasei intestinale-gastrice. Acest proces se numeste metaplazie si este un rezultat al inflamatiei cronice. Esofagul Barrett este o complicatie a bolii de reflux gastroesofagian, lasate netratate.

Printre factorii de risc pentru instalarea acestei afectiuni se numara: rasa alba, varsta, un diagnostic de boala de reflux gastroesofagian de 10 ani, fumatul si obezitatea.

Un diagnostic de esofag Barrett presupune efectuarea de biopsii regulate, care sa indice prezenta sau absenta celulelor precanceroase. Prezenta celulelor precanceroase este cunoscuta sub numele de displazie, care poate fi tratata prin diferite metode. Potrivit studiilor existente, pe o perioada de 10 ani, doar 10 din 1.000 de persoane cu esofag Barrett va dezvolta cancer.

Alaturi de esofagul Barrett, mai sunt si alte complicatii produse de boala de reflux gastroesofagian:

Esofagita: Acidul stomacului irita mucoasa esofagului si duce la inflamarea acestuia. In acest caz, inghitirea alimentelor devine dureroasa.

Strictura esofagiana: Apare in timp, cauza fiind acidul stomacal, care produce cicatrizarea mucoasei esofagului. Cand acest tesut cicatricial se acumuleaza, duce la ingustarea esofagului.

Carii dentare: Acidul de reflux afecteaza smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor.

Complicatii respiratorii: Pot aparea sinuzite si astm, iar regurgitarea sucului gastric in plamani favorizeaza aparitia pneumoniei de aspiratie.

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Care sunt simptomele esofagului Barrett?

De multe ori, nu exista simptome specifice pentru esofagul Barrett. Atunci cand apar, pacientul poate resimti dureri in piept si dificultate la inghitire, alaturi de senzatia de arsura. Singura metoda de a afla un diagnostic exact este un consult de specialitate, alaturi de investigatii suplimentare.

Ce solutii de tratament exista pentru esofagul Barrett?

Tratamentul pentru aceasta afectiune este conditionat de prezenta sau absenta displaziei, adica celule precanceroase.

Tratament pentru persoanele cu displazie grad scazut sau fara displazie

Anual, se vor face investigatii pentru a verifica prezenta sau absenta displaziei. Dupa doua teste negative, recomandarea pentru realizarea unor astfel de investigatii va fi la fiecare trei ani. Este important ca boala de reflux gastroesofagian sa fie tratata, pentru a diminua sau elimina total iritarea acida a stomacului.

Poate fi realizata o interventie chirurgicala minim-invaziva, prin care se creeaza valva anti-reflux.

Esofagul Barrett, complicatie a bolii de reflux gastroesofagian!

Tratamentul pentru persoanele cu displazie de grad inalt

In aceste cazuri, pot fi efectuate rezectii endoscopice ale mucoasei, prin care zonele afectate sunt indepartate. Crioterapia si ablatia cu radiofrecventa pot fi solutii la fel de eficiente, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Cand este recomandata interventia chirurgicala in cazul esofagului Barrettt?

Cele mai frecvente recomandari pentru interventie chirurgicala in cazul BRGE sunt durerea si arsura in capul pieptului si in spatele sternului, care nu dispar prin tratament medicamentos sau odata cu modificarile stilului de viata.

Chirurgia poate fi, de asemenea, o optiune atunci cand pacientul are o inflamatie severa a esofagului sau o ingustare a esofagului care nu este cauzata de cancer.

Inainte de operatie, pacientul va face investigatii, astfel incat medicul chirurg sa afle cat de bine functioneaza muschii din esofag, inclusiv studii de manometrie esofagiana si studii de motilitate esofagiana.

Interventia chirurgicala in cazul BRGE si esofagitei se numeste fundoplicatura si se realizeaza prin laparoscopie. Este necesara o spitalizare de 24-48 ore.

Rata globala de satisfactie dupa interventia chirurgicala laparoscopica este de aproximativ 95%.

Pacientii ar trebui sa ia in considerare interventia chirurgicala pentru reflux acid sau BRGE (boala de reflux gastroesofagian) numai dupa ce alte tratamente au esuat.