Reducerea stresului poate opri evolutia ulcerului gastro-duodenal

Stresul este unul dintre factorii care pot duce la agravarea ulcerului gastro-duodenal, alaturi de consumul de alcool si fumat. Ulcerul gastro-duodenal este o afectiune frecvent intalnita in randul pacientilor de toate varstele si este anuntat prin durere, in cele mai multe dintre cazuri. Ce reprezinta aceasta afectiune, care sunt simptomele ulcerului gastro-duodenal si cum poate fi prevenit? Aflati din acest material.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Ulcerul peptic sau gastro-duodenal este o afectiune ce apare frecvent in randul persoanelor care consuma alcool, fumeaza sau care sunt infectate cu bacteria Helicobacter Pylori. Acestea nu sunt singurele cauze care duc la aparitia afectiunii, insa sunt principalele cauze declansatoare ale bolii. Potrivit studiilor de specialitate, ideea ca ulcerul ar fi produs de stres sau de consumul excesiv al alimentelor condimentate este un simplu mit.

Cum apare ulcerul peptic?

In momentul in care mucoasa stomacului si a primei portiuni a intestinului subtire este afectata, apar dezechilibre: cantitatea de acid gastric poate sa creasca semnificativ, nemaiputand sa fie neutralizata de mecanismele de aparare antiacida.

Lasata netratata, aceasta poate produce efecte dramatice asupra stomacului si intestinului subtire, de aceea este recomandat consultul de specialitate inca de la aparitia primelor simptome.

Simptomele ulcerului peptic

Primul simptom al ulcerului peptic este durerea, resimtita ca o arsura la nivelul epigastrului. Durerea poate sa fie resimtita mai intens in momentul in care stomacul este gol, adica intre mese. Aceasta poate sa dureze de la cateva minute la cateva ore si poate inclusiv sa trezeasca pacientul din somn. Alaturi de acest simptom greu de ignorat sunt si altele, precum:

  • Balonarea
  • Eructatiile
  • Pirozisul (arsuri retrosternale)
  • Greata

Atunci cand apar complicatiile, iar mucoasa stomacului si a intestinului subtire este afectata, mai pot aparea si alte simptome, precum:

  • Dureri intense abdominale – ulcer perforat
  • Hemetemeza - Varsaturi cu sange sau aparitia melenei (scaun cu sange digerat, negru) – cand avem de-a face cu ulcer hermoragic
  • Paloare tegumentara, stare generala alterata – ulcer hemoragic.

Mai pot aparea simptome precum sange in scaun si pofta redusa de mancare, simptome la care pacientul trebuie sa fie foarte atent.
Atunci cand apar semnalele de alarma enuntate mai sus, este nevoie de tratament imediat.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Stresul nu este cauza declansatoare a ulcerului peptic

Studiile de specialitate atesta faptul ca stresul este un factor ce poate agrava ulcerul peptic, insa nu il declanseaza. Cauzele declansatoare sunt altele si tin implicit de istoricul medical al pacientului, istoricul familial, varsta si chiar tratamentul medicamentos pe care il urmeaza.

Infectia cu Helycobacter Pylori duce la aparitia ulcerului

Aceasta infectie produce efecte la nivelul stomacului si al intestinului subtire, afectand mucoasa. Odata afectata, aceasta nu mai poate oferi stomacului protectie, iar acidul ajunge la peretii stomacului foarte usor, producand leziuni. Infectia cu aceasta bacterie poate produce boli precum gastrita, ulcer gastic, chiar si cancer, daca nu este tratata in fazele timpurii.

Tratamentul medicamentos, a doua cauza pentru ulcer gastric

Administrarea pe termen lung a medicamentelor cu efect antiinflamator nesteroidiene (ibuprofen, naproxen sau antiagregante plachetare, cum ar fi aspirina) este a doua cauza pentru declansarea ulcerului peptic, mai ales la persoanele in varsta, in cazul carora capacitatea de aparare antiacida a stomacului si intestinului subtire este foarte scazuta.

Fumatul si consumul de alcool sunt factori care agraveaza boala, de aceea, odata cu diagnosticarea, este nevoie ca pacientul sa renunte treptat la aceste obiceiuri.

Tratamentul medicamentos, a doua cauza pentru ulcer gastric

Poate fi tratat ulcerul fara interventie chirurgicala?

Diagnosticul ulcerului gastro-duodenal se realizeaza cu ajutorul endoscopiei digestive superioare, cu ajutorul careia se poate realiza si tratamentul ulcerului hemoragic, prin injectari de substante care opresc hemoragia sau chiar prin aplicarea unor clipuri.

O alta metoda de diagnosticare este cu ajutorul tranzitului baritat radiologic, cand pacientul bea o substanta de contrast, metoda care nu este indicata in cazul complicatiilor.

La ora actuala, tratamentul recomandat este cel medicamentos, asociat cu un regim alimentar.

 Tratamentul medicamentos poate include: antiacide sau inhibitori de pompa de protoni. Daca se confirma prezenta Helicobacter pylori, se asociaza si tratament antibiotic, pentru eliminarea acestuia.

Cum evolueaza ulcerul gastric?

Ulcerul gastric evolueaza si poate duce catre ulcer perforat, sangerari ce nu pot fi controlate endoscopic, stenoza duodenala sau cancer gastric. Interventia chirurgicala, la ora actuala, este rezervata atunci cand vine vorba de complicatii ce nu pot fi rezolvate endoscopic. 

In cazul ulcerelor perforate se poate realiza o interventie laparoscopica, prin care se sutureaza perforatia. In cazul ulcerelor hemoragice, se vor efectua rezectii gastrice sau hemostaza in situ.

Pentru stenoza duodenala, se va face o interventie piloro-plastie, iar pentru cancerul gastric, se vor face interventii complexe, ce necesita rezectii extinse ale stomacului si excizia ganglionilor aferenti.

Tratamentul chirurgical va fi urmat neaparat si de tratament medicamentos postoperator si controale endoscopice periodice.

Reducerea stresului poate opri evolutia ulcerului

Stresul este considerat a fi factor responsabil de acutizarea simptomelor ulcerului, cu rol important in evolutia acestei afectiuni. De aceea, reducerea sau eliminarea stresului reprezinta cea mai buna metoda pentru a opri evolutia bolii, alaturi de prevenirea infectiei cu Helicobacter Pylori.

Cele mai bune metode de reducere a stresului sunt practicarea unui sport, prin care pot fi eliminate tensiunile acumulate de peste zi, fie ca este vorba de de fotbal, alergat, box sau yoga.

De asemenea, excluderea din alimentatie a posibililor ”excitanti” neuronali, precum cafeaua, energizantele, pot ajuta in acest sens.

Preventia aparitiei ulcerului

  • Prin prevenirea infectiei cu Hlicobacter pylori, ce se poate transmite prin apa sau mancare, prin spalarea frecventa a mainilor si preparea termica a alimentelor.
  • Prin folosirea cu atentie a medicamentelor antiinflamatoare, ce trebuie luate dupa masa si folosite in paralel cu medicamente ce protejeaza stomacul si duodenul.
  • Prin reducerea stresului, reducerea consumului de alcool si renuntarea treptata la fumat, cu alte cuvinte prin reducerea tuturor factorilor de risc ce pot contribui la aparitia ulcerului gastro-duodenal.