La ce sa te astepti dupa operatia de acalazie?

La ce sa te astepti dupa operatia de acalazie?

Dupa operatia de acalazie, pacientul trebuie sa respecte o serie de recomandari, cele mai multe dintre ele fiind legate de regimul alimentar. Care sunt alimentele permise dupa operatia de acalazie si cand pot fi reluate activitatile zilnice normale? Aflati din acest material.

Acalazia este o afectiune in care capatul inferior al esofagului - numit sfincterul esofagian inferior, nu se relaxeaza suficient pentru a lasa mancarea sa treaca atunci cand inghiti. Desi cauza exacta a acalaziei este necunoscuta, exista o serie de moduri de a o trata, inclusiv interventia chirurgicala.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Miotomia Heller - Tratament eficient pentru acalazie

Miotomia Heller este o procedura in care muschiul esofagului este taiat cu o mica incizie, permitandu-i sa se relaxeze suficient pentru a facilita inghitirea. Este unul dintre cele mai de succes tratamente disponibile pentru acalazie, 95% dintre pacienti avand rezultate pozitive. In plus, aceasta procedura poate fi efectuata laparoscopic cu incizii minime, ceea ce face recuperarea mai rapida. Chiar si asa, va trebui sa-ti schimbi putin stilul de viata in timpul perioadei de recuperare.

Ce alimente sunt recomandate dupa operatia de acalazie?

Recuperarea dupa operatia de acalazie este, in general, rapida, mai ales atunci cand se face laparoscopic. Cu toate acestea, esofagul are nevoie de timp sa se vindece, iar acest lucru inseamna ca pacientul trebuie sa fie foarte atent la ceea ce mananca dupa aceasta interventie.  

Dieta lichida dupa operatia de acalazie

In primele zile (maximum o saptamana), pacientul va fi limitat la o dieta lichida. Lichidele permise in aceasta perioada includ:

 • Apa
 • Suc
 • Gelatina
 • Milkshake-uri
 • Supe strecurate
 • Alimente facute in piure, cum ar fi piure-ul de cartofi
 • Budinca
 • Cereale la blender

”Bauturile carbogazoase trebuie evitate in aceasta etapa. De asemenea, incepeti cu lichide subtiri si limpezi, cum ar fi apa si ceai. Dupa cateva zile, veti putea trece la altele mai groase. Consumati doar o cana de lichid odata”, mentioneaza dr. Gabriel Matei, medic primar Chirurgie Generala.

Dupa aproximativ o saptamana, vor putea fi introduse alimente moi in dieta zilnica, alimente care pot fi mestecate cu usurinta:

 • Peste
 • Paste
 • Orez
 • Legume fierte
 • Fructe moi

In aceasta etapa sunt de evitat alimentele mai dure, inclusiv legumele crude sau alimentele crocante. Carnea ar trebui, de asemenea, evitata.

La ce sa te astepti dupa operatia de acalazie?

Dieta obisnuita dupa operatia de acalazie

Dupa aproximativ o luna de la operatia pentru tratarea acalaziei, pacientul va putea introduce din nou mancarea obisnuita in dieta zilnica. Este recomandat ca alimentele sa fie introduse treptat. Totodata, este important ca mancarea sa fie mestecata bine.

Ce alte restrictii exista dupa operatia pentru tratarea acalaziei?

Dupa operatia de miotomie Heller exista si alte recomandari pe care pacientul trebuie sa le ia in considerare. Este important ca acestea sa fie respectate, astfel incat procesul de vindecare sa fie de scurta durata.

Reluarea activitatilor normale dupa operatia de acalazie

Dupa o miotomie Heller, va fi nevoie de timp pentru recuperare si exista posibilitatea ca medicul chirurg sa recomande inclusiv repausul sau limitarea activitatilor zilnice pentru o perioada de timp.

Recomandari pentru pacientii care au avut o miotomie Heller:

 • Evitati sa ridicati greutati de peste 10 kg in primele sase saptamani dupa operatie
 • Plimbati-va putin in fiecare zi, inclusiv urcati si coborati scarile
 • Pastrati inciziile curate si uscate. Uscati-le dupa dus. Evitati baile pana la vindecare completa
 • Reluati activitatea sexuala numai dupa ce va simtiti mai bine
 • Evitati conducerea autovehiculelor in timp ce luati medicamente pentru durere
 • Dupa aproximativ o luna sau doua, ar trebui sa va puteti intoarce la activitatile zilnice normale.

Poate acalazia sa revina dupa operatie?

In unele cazuri, simptomele acalaziei pot reveni dupa miotomia Heller sau alte proceduri. Uneori, acestea se prezinta la scurt timp dupa, dar in alte cazuri pot aparea ani mai tarziu.

Din fericire, miotomia Heller are cea mai buna rata de succes (aproape 95%) atunci cand vine vorba de tratarea acalaziei recurente. Chiar si asa, cel mai bine este sa discutati cu medicul chirurg despre optiunile pe care le aveti.

Operatia de acalazie - Efecte secundare potentiale

Pe langa durerea si disconfortul pe care le puteti experimenta dupa operatie, una dintre cele mai frecvente efecte secundare este boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Acest lucru rezulta din modul in care sfincterul esofagian inferior este slabit, ceea ce inseamna ca acidul din stomac poate ajunge in esofag. Din acest motiv, fundoplicatura - infasurarea portiunii superioare a stomacului in jurul esofagului - este adesea efectuata impreuna cu miotomia Heller.