Tusea si boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune care se poate manifesta implicit prin tuse, chiar daca tusea este simptom atipic. Atunci cand este prezenta tusea, este foarte posibil ca pacientii cu boala de reflux gastroesofagian sa nu resimta si celelalte simptome specifice afectiunilor. Tocmai de aceea, tusea are nevoie de investigatii complexe si de un diagnostic exact. In urma diagnosticului, medicul poate stabili si planul de tratament.
Cuprins
- Este tusea un simptom intalnit des in cazurile de boala de reflux gastroesofagian?
- Cum iti dai seama ca tusea este simptom pentru BRGE si nu pentru viroze respiratorii?
- Cum poate fi diagnosticata tusea, ca simptom in boala de reflux gastroesofagian?
- Tusea poate duce si la aparitia eventratiei
- Hernia hiatala, anuntata tot prin tuse
- Poate fi tratat refluxul gastroesofagian?
Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie
Atat boala de reflux gastroesofagian, cat si hernia hiatala sunt doua afectiuni care au tusea ca si simptom comun. De ce este periculoasa tusea si cum poate afecta evolutia unei boli? Puteti afla in urmatoarele randuri.
Este tusea un simptom intalnit des in cazurile de boala de reflux gastroesofagian?
Tusea este un simptom atipic pentru boala de reflux gastroesofagian, tocmai de aceea majoritatea pacientilor cred ca sufera de o viroza respiratorie mai degraba, decat de boala de reflux gastroesofagian. Tusea este intalnita in 10-20% din cazurile de boala de reflux gastroesofagian, cazuri in care pacientii nu prezinta si celelalte simptome, cum ar fi arsurile la stomac, de exemplu.
Cum iti dai seama ca tusea este simptom pentru BRGE si nu pentru viroze respiratorii?
In cele mai multe din cazuri, tusea persistenta si neproductiva, care dureaza mai mult de 3 saptamani, poate fi simptom pentru BRGE. Atentie, insa, consultul de specialitate este singurul care ajuta la diagnosticare exacta. Tusea persistenta poate fi si simptom pentru o boala de plamani, de exemplu.
Pentru a putea descifra mai bine acest simptom, pacientul este nevoie sa fie atent si la alte detalii, care pot indica o boala de reflux gastroesofagian.
- Tusea apare noaptea, cu precadere sau dupa masa
- Tusea exista si examinarile pulmonare sunt normale, nu sunt prezente leziuni sau afectari ale plamanului
- Examinarea ORL nu indica nimic anormal
- Tusea apare atunci cand pacientul este in pozitie orizontala, indiferent de momentul zilei
- Radiografiile toracice sunt normale, cu toate ca tusea nu dispare.
Cum poate fi diagnosticata tusea, ca simptom in boala de reflux gastroesofagian?
Pentru a stabili clar daca tusea este legata de boala de reflux gastroesofagian, medicul va recomanda o serie de investigatii suplimentare, cum ar fi:
- Endoscopia superioara
- Monitorizarea PH-ului esofagian
- Testul MII- Ph, care poate detecta refluxul nonacid.
Aceste investigatii ajuta la diagnosticarea exacta a tusei si implicit a bolii de reflux gastroesofagian. In functie de stadiul evolutiv al acestei boli, medicul poate recomanda fie tratament conservator, fie tratament chirurgical.
Call Center
Tusea poate duce si la aparitia eventratiei
Este nevoie ca tusea sa fie diagnosticata si tratata. Tusea este unul dintre factorii care pot duce implicit la aparitia eventratiei, alaturi de alti factori de risc precum:
- Efortul fizic postoperator imediat
- Constipatia
- Sutura necorespunzatoare
- Cresterea ponderala.
Aceasta afectiune reprezinta, de fapt, iesirea sub piele a organelor din cavitatea abdominala, primul semn fiind inflamarea abdomenului, alaturi de durere. In cazuri mai rare, pot aparea inclusiv stari de greata si varsaturi.
Eventratia poate fi de mai multe tipuri, iar dimensiunile acesteia pot varia:
- Eventratia reductibila: o forma usoara de eventratie, fara simptome de multe ori, in care umflatura nu mai este vizibila atunci cand pacientul sta orizontal.
- Eventratie incarcerata – umflatura abdomenului este vizibila, iar organele nu mai intra in cavitatea abdominala.
- Eventratie strangulata – aceasta este o forma avansata si grava, care duce la restrictionarea alimentarii organelor cu sange si substante nutritive.
Medicul chirurg de chirurgie generala este cel care poate stabili diagnosticul, precum si forma de tratament, care este chirurgicala. Daca situatia o permite, operatia poate fi efectuata laparoscopic, recuperarea pacientului fiind mult mai rapida, iar spitalizarea redusa.
Hernia hiatala, anuntata tot prin tuse
In majoritatea cazurilor, herniile hiatale sunt simptomatice, iar simptomele sunt usoare. Cele mai frecvente simptome sunt:
- Tusea
- Pirozisul
- Durerea retrosternala
- Senzatia de plin imediat dupa masa
- Necesitatea de a dormi cu capul mai sus.
Sunt anumite simptome care indica agravarea herniei hiatale. Acestea sunt: dispneea, greata, varsaturi postprandiale, disfagie, durere severa retrostrenala.
Indicatiile de tratament chirurgical sunt in urmatoarele cazuri:
- HH tip I insotite de simptome ale BRGE care nu s-au ameliorat la tratament conservator.
- Toate herniile paraesofagiene (Tip II – Tip IV) simptomatice au indicatie chirurgicala, pentru a preveni complicatiile acestora, precum volvulusul gastric sau hemoragia digestiva superioara.
Operatiile laparoscopice pentru herniile hiatale au mult mai multe beneficii fata de cele clasice, atat in ceea ce priveste reducerea complicatiilor postoperatorii, cat si a durerii postoperatorii.
Fundoplicatura gastrica posterioara Toupet are cele mai putine complicatii si dezavantaje postoperatorii.
Daca ai fost diagnosticat cu hernie hiatala sau prezenti simptomele BRGE, nu trebuie sa mai amani consultul chirurgical!
”Imi aduc aminte de o pacienta de 67 de ani care avea o hernie hiatala gigant. I-am spus pacientei ce inseamna aceasta afectiune, cum se poate deprecia starea rapid si care sunt riscurile daca amanam interventia chirurgicala. Am mentionat de la inceput ca este posibil ca o hernie hiatala atat de mare sa nu poata fi tratata laparoscopic, ci clasic. Cu toate acestea, am reusit sa efectuez laparoscopic interventia. Pacienta este acum bine si in proces de vindecare, urmand sfaturile pe care i le-am oferit pentru recuperare rapida.”, Dr. Bogdan Popescu, medic primar Chirurgie generala, Proctologie.
Poate fi tratat refluxul gastroesofagian?
Da, boala de reflux gastroesofagian poate fi tratata, atat cu medicamente care scad secretia gastrica si cresc forta de contractie a muschiului dintre esofag si stomac, cat si endoscopic sau chirurgical.
Ca in cazul oricarei alte afectiuni, orice amanare a consultului de specialitate poate duce la complicatii si interventii chirurgicale de urgenta.