Recuperarea dupa operatia laparoscopica BRGE

Recuperarea dupa operatia laparoscopica BRGE

Dupa operatia laparoscopica pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian este nevoie ca pacientul sa respecte cateva recomandari primite de la medicul chirurg, pentru a se putea vindeca mai repede. In ce consta recuperarea, la ce sa se astepte pacientul dupa operatie si ce sfaturi este nevoie sa puna in aplicare pacientul odata ce se externeaza, puteti afla din materialul urmator.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Gabriel Matei - Medic primar Chirurgie Generala

Operatia laparoscopica pentru tratarea BRGE - Boala de reflux gastroesofagian este o interventie de rutina, minim invaziva, ce permite atat recuperarea rapida a pacientului, cat si reducerea perioadei de spitalizare. Rezultatele estetice obtinute in urma acestei interventii sunt superioare abordului clasic, tocmai de aceea este si recomandata in majoritatea cazurilor, atunci cand particularitatile cazului permit acest lucru.

Este normala durerea dupa operatia laparoscopica?

Recupererea postoperatorie este direct conditionata de modul in care pacientul respecta recomandarile medicului chirurg.
In urma interventiei, este posibil ca pacientul sa resimta mici dureri la nivelul stomacului, pentru o perioada de cateva zile. Acest disconfort este normal si nu trebuie sa ingrijoreze pacientul.

De asemenea, este posibil ca durerile sa se instaleze si la nivelul umarului, insa acestea vor disparea la maxim 2 zile dupa interventia laparoscopica.

Un alt aspect pe care pacientul trebuie sa il aiba in vedere este acela ca va inghiti cu dificultate in perioada de recuperare. Acest simptom poate sa dureze pana la 6 saptamani dupa operatie si poate sa vina insotit si de alte simptome, precum crampe abdominale, balonare si eliminarea unei cantitati mai mari de gaze decat inainte (flatulenta). Crampele si balonarea dispar de obicei in 2 pana la 3 luni, dar este posibil ca flatulenta sa dispara mult mai tarziu.

Tot in perioada postoperatorie, este necesar ca pacientul sa stie ca exista posibilitatea ca atunci cand eructeaza sa nu mai simta aceeasi eliberare ca inainte de operatie.

Deoarece interventia chirurgicala face stomacul putin mai mic, s-ar putea ca pacientul sa se sature mai repede atunci cand mananca. In 2 pana la 3 luni, stomacul se adapteaza si totul va reveni la normal. Tocmai de aceea, este necesar ca pacientul sa vina si la consulturile de rutina, pentru ca medicul chirurg sa se asigure ca procesul de vindecare decurge corespunzator.

Dupa operatia laparoscopica, majoritatea pacientilor se pot intoarce la munca sau la rutina lor normala in aproximativ 1 saptamana, in functie de serviciul pe care il au. Dupa operatia deschisa, recuperarea se face mai greu,  pacientul avand nevoie de 4 pana la 6 saptamani pentru a reveni la rutina normala.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cum te poti  acasa dupa operatia laparoscopica pentru tratarea BRGE?

Sunt cateva sfaturi simple pe care pacientul trebuie sa le respecte pentru a se putea recupera mai repede. O mare parte din aceste sfaturi pot fi puse in aplicare usor.

Cea mai mare provocare pentru majoritatea pacientilor o reprezinta schimbarea alimentatiei si respectarea noului plan alimentar. In aceste cazuri, motivatia de vindecare este cea mai importanta si este nevoie ca pacientul sa inteleaga ca pentru a se vindeca, corpul are nevoie de schimbari si are nevoie sa consume altfel de alimente decat cele pe care le consuma inainte.

Activitatea fizica ajuta la recuperare

  • Odihna este foarte importanta dpa interventia laparoscopica, corpul simtind nevoia sa se recupereze. De aceea, este esential ca pacientul sa se odihneasca cat mai mult si sa respecte tiparul obisnuit de somn, de minim 7-8 ore.
  • Mersul pe jos zilnic ajuta la vindecarea rapida. Pacientii pot creste gradual timpul de mers pe jos, pentru a stimula fluxul sanguin si pentru a ajuta la prevenirea pneumoniei, precum si a constipatiei.
  • A ramane activ in perioada de recuperare dupa interventia laparoscopica este o recomandare puternica. Pacientul poate realiza diferite activitati casnice, ce nu il solicita foarte mult.
  • Contraindicatii absolute in perioada de recuperare sunt ridicarea obiectelor grele si evitarea activitatilor care pot afecta zona operata, fie ca este vorba de exercitii fizice, fie ca este vorba de o simpla joaca cu cei mici.
  • Timp de aproximativ 2 saptamani sau 4 pana la 6 saptamani pacientii trebuie sa evite sa ridice obiecte mai grele, de aproximativ 7 pana la 9 kilograme.

Poti face dus dupa interventia laparoscopica?

Daca pacientul a avut o interventie chirurgicala deschisa, trebuie sa pastreze incizia uscata pana cand incepe sa se vindece. Cea mai buna recomandare in acest sens este ca pacientul sa intrebe medicul chirurg cat de repede poate sa faca dus dupa o astfel de interventie.  

Aceeasi recomandare se aplica si pentru sofat, precum si reinceperea activitatii sexuale.

Ce trebuie sa mananci dupa interventia chirurgicala pentru tratarea BRGE?

  • In prima saptamana, este recomandata o dieta lichida sau moale. Aceasta include ciorbe, supe, milk shake-uri, budinci si piure de cartofi. Atunci cand pacientul poate manca fara dificultate, pot fi introduse alimente care sunt usor de inghitit, cum ar fi carnea tocata, puiul maruntit, pestele, pastele si legumele moi.
  • Sunt recomandate 5 sau 6 mese mici in fiecare zi in loc de 2 sau 3 mese mari. Pentru a ajuta digestia si pentru a nu solicita tubul digestiv, pacientul trebuie sa manance incet si sa mestece mancarea foarte bine, chiar daca acest lucru inseamna ca fiecare masa sa dureze pana la 30 de minute.
  • Alimente contraindicate in aceasta perioada sunt painea tare, covrigii, carnea tare, legumele crude, nucile si semintele (inclusiv biscuitii si painea care contin nuci si seminte), precum si alte alimente care sunt greu de digerat.
  • Lichidele se consuma intre mese, nu in timpul meselor, iar bauturile carbogazoase sunt si ele contraindicate.
  • Folosirea paiului pentru a consuma diferite lichide nu este cea mai buna solutie, deoarece acest lucru poate duce la inghitirea unei cantitati de aer in timp ce sunt inghitite lichidele. 
  • Revenirea la dieta normala se face treptat. Acest lucru dureaza de obicei 4 pana la 6 saptamani.
  • Suplimentele de fibre pot ajuta la evitarea constipatiei. De altfel, miscarile intestinale nu sunt regulate imediat dupa operatie, iar acest lucru este comun. Daca pacientul nu a avut scaun timp de cateva zile,  se poate adresa medicului pentru recomandarea unui laxativ usor.

Medicamente: indicatii si contraindicatii

Medicul chirurg este cel care poate spune daca si cand poate fi reluata medicamentatia.  El va oferi, de asemenea, instructiuni despre administrarea oricaror medicamente noi.

Inainte de administrarea aspirinei sau a altor medicamente ce dilueaza sangele, pacientul trebuie sa solicite parerea medicului.

Medicamentele pentru durere si orice alt tip de medicamentatie trebuie sa fie administrate conform instructiunilor.

Daca medicul a prescris antibiotice, acestea trebuie luate conform instructiunilor, pe toata durata recomandata de medicul chirurg.
Pentru a fi mai usor, pacientul poate sa isi faca o lista cu medicamentele pe care trebuie sa le ia zilnic si intervalele orare de administrare.

Ingrijirea inciziilor

Zona trebuie spalata zilnic cu apa, sapun, iar ulterior trebuie uscata.
Nu este recomandata utilizarea peroxidului de hidrogen sau alcool, care pot incetini vindecarea. Zona poate fi acoperita cu un bandaj de tifon, pentru a o proteja de frecarea cu hainele.