Hemoragia digestiva superioara: tratament chirurgical

Hemoragiile digestive superioare reprezinta o problema medicala grava, caracterizata prin sangerare la nivelul esofaguluim, stomacului sau duodenului. Aceste hemoragii digestive superioare sunt produse de multiple afectiuni, printre ele numarandu-se ulcerul gastric, leziuni ale mucoasei digestive si varicele esofagiene. Afla din acest material mai multe informatii despre hemoragiile digestive superioare si in ce consta tratamentul chirurgical. 

Cuprins:

Hemoragia digestiva superioara reprezinta pierderea de sange la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului. In functie de particularitatile fiecarui caz, pierderea de sange poate fi redusa sau ridicata si se poate produce fie in timp, fie deodata, punand in pericol foarte mare viata pacientului.

Hemoragia digestiva superioara: simptome si semnale de alarma

In cele mai multe din cazuri, hemoragia digestiva superioara se manifesta prin varsaturi cu sange, in cheaguri sau chiar cu sange rosu, daca boala este in stadiu avansat. De asemenea, in cazul hemoragiilor digestive superioare, apare si un alt simtpom, alaturi de varsaturile cu sange si acela este scaunul negru si moale, asemanator cu pacura.

Melena sau scaunul negru apare in pierderi acute, a cel putin 60-80 ml de sange si se poate manifesta pentru inca 3-4 zile de la incetarea hemoragiei.

Atunci cand hemoragia se produce lent, exista o posibilitate foarte mare ca pacientul sa nu observe prezenta sangelui in scaun si este nevoie de teste speciale pentru a confirma sau infirma acest lucru.

De asemenea, cu exceptia acestor simptome, ca urmare a pierderii de sange, mai pot aparea si paloarea, setea, oboseala, un puls accelerat, transpiratie rece, starea de panica si anxietatea, precum si lesinul.

Care sunt afectiunile care duc la hemoragie digestiva superioara?

Sunt mai multe afectiuni care pot produce hemoragie digestiva superioara, iar printre acestea se numara diferite afectiuni ale stomacului, esofagului si duodenului, care duc la aparitia leziunilor.

  • varice esofagiene
  • ulcer peptic al esofagului
  • ulcer gastric si duodenal
  • traumatisme
  • tumori maligne si benigne
  • diverticul esofagian
  • gastrite hemoragice
  • leziuni vasculare.

Consumul de alcool, fumatul si infectia cu Helicobacter Pylori pot fi factori de risc importanti in aparitia leziunilor si implicit ale hemoragiei digestive superioare. Tot la categoria factorilor de risc se situeaza si gastrita atrofica si gastrectomia partiala.

Hemoragia digestiva superioara poate fi o urgenta medicala

Tocmai de aceea, daca pacientul observa ca pierde sange, este recomandat sa se prezinte de urgenta la spital, pentru identificarea sursei sangerarii si oprirea acesteia. 

Cum poate fi diagnosticata o hemoragie digestiva superioara?

In cazul hemoragiilor digestive superioare, endoscopia digestiva superioara este de un real folos in diagnosticare, deoarece cu ajutorul acesteia se poate stabili existenta sau absenta unei hemoragii. Este necesar si tuseul rectal, alaturi de diferite analize de laborator.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Hemoragia digestiva superioara: tratament chirurgical

In fazele initiale, tratamentul hemoragiei digestive superioare vizeaza refacerea volumului pierdut de sange si stabilizarea tensiunii arteriale. Pentru aceasta, medicul va recomanda administrarea de diferite solutii si sange, precum si medicamente. Hemoragia digestiva superioara poate fi oprita inclusiv prin efectuarea unei endoscopii digestive superioare. Daca aceasta esueaza, atunci este recomandata interventia chirurgicala.

Daca hemoragia nu se opreste, se recurge la interventie chirurgicala. 

In general, tratamentul chirurgical este considerat o optiune de ultima instanta, utilizata numai in cazurile severe sau cand celelalte metode nu au avut succes.

Interventia chirurgicala poate fi efectuata sub anestezie generala si poate include diferite tehnici, cum ar fi:

Gastrectomia partiala

Gastrectomia partiala este o procedura chirurgicala in care o parte din stomac este indepartata pentru a opri sangerarea. Aceasta interventie poate fi realizata pentru o varietate de afectiuni stomacale, cum ar fi ulcerul gastric sau cancerul de stomac. Aceasta procedura poate fi efectuata prin abord deschis sau laparoscopic.  

Dupa indepartarea zonei afectate, chirurgul poate efectua o anastomoza, care este o legatura intre stomac si intestinul subtire pentru a permite digestia normala.

In urma acestei interventii, pacientul va trebui sa urmeze o dieta speciala si sa evite anumite alimente pentru a mentine sanatatea stomacului ai a sistemului digestiv.

Ligatura varicelor esofagiene

 Aceasta procedura implica aplicarea unui bandaj pe varicele esofagiene pentru a opri sangerarea. Aceasta se poate face prin intermediul endoscopiei sau a unei interventii chirurgicale.

Gastrotomia

Aceasta procedura implica efectuarea unei incizii in stomac pentru a localiza sursa sangerarii si a opri fluxul de sange. Dupa incizie, sursa sangerarii poate fi suturata sau cauterizata.

Aceasta interventie poate fi efectuata pentru a trata o varietate de afectiuni stomacale, cum ar fi ulcerul perforat, obstructia intestinala sau pentru a indeparta corpuri straine din stomac. Gastrotomia se efectueaza de obicei sub anestezie generala si poate fi realizata prin interventie chirurgicala deschisa sau prin laparoscopie.

Indiferent de procedura chirurgicala utilizata, recuperarea pacientului poate dura cateva saptamani. In timpul acestei perioade, pacientul va trebui sa urmeze o dieta speciala si sa evite efortul fizic, precum si activitatile care ar putea agrava sangerarea.

In concluzie, interventia chirurgicala este o optiune de tratament eficienta in cazurile severe de hemoragie digestiva superioara, cand celelalte metode de tratament au esuat.