Tot ceea ce trebuie sa stii despre cancerul gastric

Tot ceea ce trebuie sa stii despre cancerul gastric

Cancerul gastric este o tumora la nivelul stomacului, localizata de cele mai multe ori in partea superioara a stomacului. In general, acesta are o evolutie lenta si nu prezinta simptome specifice in fazele timpurii ale bolii. Ce este cancerul gastric, care sunt cauzele care duc la aparitia cancerului gastric si ce variante de tratament exista, aflati din materialul urmator.

Cancerul gastric isi are originea la nivelul mucoasei gastrice, fiind o afectiune care evolueaza in timp de la stadiul de leziuni precanceroase pana la stadiul de formatiuni solide in interiorul stomacului. Cei mai afectati de cancerul gastric sunt pacientii barbati, cu varsta intre 50-70 de ani.

Consumul de alimente uscate, fumatul si consumul de alcool pot fi cauze care duc la instalarea cancerului gastric. De asemenea, riscul este foarte ridicat in cazul persoanelor care sufera de infectie cu helicobacter pylori, au ulcer gastric sau au suferit interventii chirurgicale la nivelul stomacului.

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Arsurile gastrice, simptom pentru cancerul gastric

Sunt mai multe simptome care pot indica instalarea cancerului gastric. O parte din acestea sunt comune pentru mai multe afectiuni, cum ar fi si arsurile gastrice, ce apar si in cazul bolii de reflux gastro-esofagian. Cu exceptia arsurilor gastrice, alte simptome care pot indica aparitia cancerului gastric sunt senzatia de satietate, scagerea in greutate, greturile, dificultatea la inghitire si tulburari ale tranzitului intestinal.

In stadiile avansate, apar simptome acute, pe care pacientul poate sa le recunoasca usor:

  • acumularea de lichid in abdomen
  • icter
  • varsaturi cu sange
  • scaun negru, lucios, cu miros de gudron

Ceea ce este foarte important de tinut minte este faptul ca in fazele initiale, cancerul gastric poate sa fie asimptomatic, de aceea este recomandat pacientilor care au varsta de peste 50 de ani sa efectueze screening-urile specifice pentru aceasta afectiune, la intervalele de timp recomandate de medicul de specialitate.

Care sunt investigatiile si analizele ce pot ajuta la diagnosticarea cancerului gastric?

Atunci cand pacientul ajunge la un consult chirurgical, cu suspiciunea de cancer gastric, medicul chirurg va efectua o examinare clinica si va recomanda o serie de analize si investigatii, care sa ajute fie la diagnosticarea exacta, fie la stabilirea stadiului bolii, incipient sau avansat.

  • recoltarea analizelor de sange care pot arata o anemie (semn al pierderii de sange din tumora gastrica), markeri tumorali crescuti (CA 19-9, antigen carcinoembrionar)
  • ecografia abdominala (poate arata lichidul de ascita sau metastazele hepatice in stadiile avansate)
  • endoscopia digestiva superioara vizualizeaza formatiunea tumorala gastrica si o biopsiaza. Esantionul recoltat va fi analizat histopatologic si va stabili tipul de cancer.
  • tranzit baritat

Aceste analize si investigatii pot ajuta la excluderea unor afectiuni ce pot avea simptome asemanatoare, cum ar fi ulcerul gastric.  

Exista si un bilant de extensie, ce presupune realizarea unei tomografii computerizate, ce poate stabili daca organele invecinate au fost invadate sau nu de cancer, daca au aparut metastaze hepatice, ovariene sau pulmonare.

Odata internat in sectia de chirurgie, bolnavului i se vor corecta dezechilibrele biologice (anemia, dezechilibrele ionice). Patologiile asociate vor fi tratate prin consulturi realizate de medici de specialitate.

Tot ceea ce trebuie sa stii despre cancerul gastric

Poate fi tratat cancerul gastric?

Chirurgia si chimioterapia joaca rolul cel mai important.

In stadiile mai putin avansate chirurgia are viza radicala, urmarind vindecarea bolnavului.

Tehnica chirurgicala presupune in functie de localizarea tumorii la nivel gastric, indepartarea  stomacului partial sau in totalitate, impreuna cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadati neoplazic). In locul stomacului  indepartat in totalitate, va fi adusa din etajul abdominal inferior o ansa intestinala (jejun) care se va sutura de esofag cu sau fara crearea unui rezervor, in ideea inlocuirii cavitatii gastrice (gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza pe ansa intestinala in “Y” sau omega). Daca stomacul a fost indepartat partial, atunci acelasi segment de intestin subtire va fi suturat la stomacul restant (gastrectomie subtotala cu gastrojejunoanastomoza) sau, daca este posibil stomacul va fi suturat la duoden (gastroduodenoanastomoza) restabilindu-se astfel continuitatea digestiva. Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical avand scopul de a distruge celulele tumorale ramase dupa gestul chirurgical prevenind astfel recidiva.

In stadiile avansate (metastaze hepatice, peritoneale, ascita) chimioterapia se aplica initial incercand sa converteasca bolnavul la un stadiu operabil. Chirurgia se practica in stadiile avansate in cazul sangerarilor care nu se opresc, in cazul aparitiei stenozelor cardiale (pentru cancerele situate sus la nivel gastric  foarte aproape de esofag, caz in care bolnavul nu se poate alimenta) in cazul aparitiei icterului, sau ocluziei (prin invazie de colon transvers sau carcinomatoza peritoneala). Gestul chirurgical in aceste cazuri foarte avansate va scoate bolnavul din zona de risc vital in care se gaseste. Astfel, pacientul va putea continua tratamentul oncologic.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Ce presupune urmarirea postoperatorie a bolnavului operat de cancer gastric?

Dupa externare bolnavul va trebui sa urmeze un regim alimentar prescris de chirurg. Efortul fizic  trebuie evitat o perioada de 30 de zile.

Controlul postoperator presupune realizarea periodica si la distanta de gestul chirurgical, a unor investigatii (analize de sange cu urmarirea valorii antigenului carcinoembrionar, endoscopie digestiva superioara, examen computer tomograf) in scopul depistarii unor eventuale recidive.